Chrome Web Store aktuálne ponúka cez 100 000 rôznych rozšírení. Hľadanie toho správneho vám však zaberie množstvo času.

Preto máme pre vás krátky zoznam menej známych, ale užitočných rozšírení.

Prečo práve Google Chrome?

Prehliadač od Googlu je jedným z najpopulárnejších webových prehliadačov vôbec a súčasťou obrovskej rodiny parádnych a bezplatných nástrojov, akými sú Google Data Studio, Google Optimize a iné.

V čase písania článku približne 60% z vás navštívilo našu stránku DASE cez Chrome a celosvetove ho využíva až 65.70% zariadení. Ďaleko za ním je Safari od Apple s 18.78%.

Zdroj https://gs.statcounter.com/browser-market-share

 

1. Crystal Ball – pokročilé anotácie pre GA4 a DataStudio

 

Peťo v článku 5 najčastejších chýb v Google Analytics účtoch ako bonus spomenul anotácie. GA4 zatiaľ natívne anotácie nepodporuje. A ani nemusí ! Tento nástroj ich posúva na úplne inú úroveň.

crystal ball DASE

Čím nástroj zaujme?

  • Základný balík pre jednu property je zdarma.
  • Možnosť upgradu, ak ste agentúra, zaplatíte okolo 70 EUR na mesiac. Neustále pribúdajú aj rôzne pokročilé funkcionality.
  • Rôzne automatizácie, napr. zobrazenie spustenia kampane, bez potreby manuálne ju zadávať v GA4.
  • Notifikácie na mobil, alebo mail v prípade výpadkov v meraniach.
  • Prepojenie s Data Studiom a Google Ads.

 

Kompletný zoznam funkcií, cenník aj odkaz na stiahnutie nájdete na stránke developera.

 

2. Google Tag Assistant Legacy

 

Tag Assistant pomáha pri riešení problémov s inštaláciou GTMka a s jeho debugovaním. Stačí prejsť na ľubovoľnú webovú stránku a povie vám, či je tu prítomný Google Tag Manager, alebo Google Analytics 4.

V základnom prehľade uvidíte číslo vlastníctva (property) pre Google Analytics a číslo GTM kontajnera, ktoré sú prepojené so stránkou.

Zaujímavá je aj funkcia nahrávania. Ak ho spustíte a prechádzate stránkami, vygeneruje vám report, ktorý si tiež následne viete stiahnuť.

Google Tag Assistant Legacy DASE

Rozšírenie si stiahnete na tomto odkaze.

 

3. Adswerve – dataLayer Inspector+

 

Nečakajte na developera, kým meracie kódy Google Tag Managera vloží na stránku. Pomocou injectora môžete váš kontajner jednoducho vložiť na akúkoľvek stránku. Proces debugovania a vytvárania tagov tak bude hračka.

Jedná sa čisto o simuláciu, takže nič nepokazíte 😆. Informácie ostávajú iba vo vašom prehliadači. Nástroj ponúka množstvo iných funkcionalít. Zaujímavá a veľmi dôležitá je funkcia monitorovania dátovej vrstvy.

Rozšírenie si stiahnete na tomto odkaze.

 

4. Wappalyzer

 

Bleskovo zistite, aké analytické a tagovacie nástroje daný web používa. Aké CMS, JavaScriptové knižnice, CMS témy a iné.

Bez potreby detailného skúmania stránky cez developer tools, vám jediným kliknutím Wappalyzer vygeneruje pekný prehľad.

Technológie sú automaticky rozdelené do konkrétnych príslušných kategórií. Report si tiež viete exportovať do CSV súboru.

 

Wappalyzer DASE

Rozšírenie si stiahnete na tomto odkaze.

 

5. Elevar GTM Event Builder

 

Ak nemáte skúsenosti s CSS selectormi a chcete mať cez Google Tag Manager implementované pokročilejšie merania, tento nástroj je ako pre vás.

Rozhranie je moderné a intuitívne. Skôr ako si ho však vyskúšate, pozrite si demo na stránke developera. V ňom síce v čase písania prezentujú Universal Analytics, ale s GA4 nie je žiadny problém.

Ak chcete nástroj plnohodnotne využívať, pripravte si okolo 50 EUR mesačne. Najviac sa kamaráti s platformou Shopify, ale nie je nutné ju využívať.

Pre pokročilých užívateľov dokonca ponúka vlastné riešenie server side tagovania. Toto je však aktuálne horúca a pomerne komplikovaná téma, ktorú Peťo detailne opísal.

 

Rozšírenie si stiahnete na tomto odkaze

 

6. GTM Copy Paste

 

Kopírovanie tagov, triggerov a premenných môžete vykonať pomocou exportu a následného importu kontajnera. Táto možnosť, ktorú ponúka priamo GTM sa hodí najmä ak:

  • pracujete s veľkými kontajnermi
  • máte svôj vlastný štandard vo formáte JSON, ktorý implementujete stovkám klientov
  • potrebujete kontajner zálohovať, alebo zdieľať so ostatnými

GTM Copy Paste je skvelý, ak potrebujete:

  • vykonávať menšie a stredné zmeny
  • z viacerých kontajnerov chcete iba jeden tag, trigger, alebo premennú
  • bojíte sa, že importom nového kontajnera nechtiac niečo pokazíte

 

Rozšírenie si stiahnete na tomto odkaze.

 

7. Microsoft Clarity Live

 

Ak ako analytik používate nástroj Clarity, toto rozšírenie sa vám bude páčiť. Priamo na danej stránke uvidíte, kam návštevníci klikajú a kde sa pohybujú. Ušetríte pár kliknutí, keďže nemusíte chodiť priamo do rozhrania nástroja.

Widget si viete ľahko posúvať po obrazovke, tak aby vám nezavadzal. V ňom si nastavíte časové obdobie aj konkrétne elementy. Dokonca si tu viete pozerať aj nahrávky.

Získajte aj vy nový pohľad na vaše dáta. Presvedčte sa, prečo je Microsoft Clarity perfektný doplnok pre Google Analytics 4.

 

Microsoft Clarity DASE

Rozšírenie si stiahnete na tomto odkaze.

Ak vás niečo oslovilo a potrebovali by ste pomoc, obráťte sa na nás a veľmi radi vám poradíme.