Keď skúšame niečo nové, väčšinou googlime osvedčené postupy a super-rýchle hacky. Ak však naozaj chcete zvýšiť mieru konverzií vášho webu, musíte porozumieť vašim návštevníkom a poskytnúť im to, čo naozaj potrebujú. 

V článku o A/B testovaní sme spomenuli termín CRO a v tomto si povieme, ako sa na CRO – Conversion Rate Optimization správne pozerať. Kde začať, ako postupovať a čo očakávať.

Čo sú to konverzie

Od bežných udalostí (events) sa odlišujú tým, že majú pre náš biznis určitú hodnotu.

Medzi všeobecné konverzie patrí napríklad vykonanie nákupu – event purchase pri e-commerce meraniach. 

Konverzie ale nemusia byť iba nákupného charakteru. Existujú aj biznis špecifické konverzie – napríklad odoslanie kontaktného formulára, alebo aktivácia skúšobného členstva.

Správny pohľad na CRO

Zameranie sa na poslednú najdôležitejšiu akciu – konverziu, je samozrejme dôležité. Keď pracujeme na zvýšení počtu konverzií, nie každý problém je kvantifikovateľný – podložený číslami.

Niekedy zjavná chyba v nákupnom košíku blokuje väčšinu vašich používateľov a jej oprava môže “zachrániť” váš biznis. Inokedy váš web funguje dokonale, no ľudia stále nekonvertujú. V tomto prípade musíte ísť do hĺbky, aby ste pochopili prečo.

Chce to trpezlivosť 🧘. My v DASE dosahujeme najlepšie výsledky pri dlhodobých spoluprácach.  CRO je skvelý dôvod, prečo by ste mali do analytiky investovať pravidelne.

Best practice radšej nie!

Vo svete digitálneho marketingu je osvedčený postup pre CRO často ospevovaný. Slepé uplatňovanie osvedčených postupov zo skúseností neodporúčame. Každý biznis je totiž špecifický. Ak vám záleží na vašom biznise, analyzujte a nebojte sa zmien.

Príklady “best practice” postupov:

  1. Pre všetky tlačidlá CTA (výzva na akciu) použite výraznú → zelenú farbu.
  2. Použite “naliehavosť” – tlačte na zákazníka časovo obmedzenými ponukami pre zvýšenie predaja.
  3. Vo formulároch používajte menej polí na vyplňovanie.


Už dávno nie je iba o nasadení Google Analytics 4. Štandardom sa rýchlo stáva implementácia Server-side GTM – Tu je 9 dôvodov, prečo mať Server-Side už dnes!

Ak už máte základ implementovaný, postupne môžete začať s CRO, nezabúdajte však aj na optimalizáciu rýchlosti načítania webu 👀 (WSO / PSO – o nej si povieme v ďalších článkoch).

Návod ako začať – v štyroch krokoch  

  1. Vypočujte si, čo hovoria vaši návštevníci a zamestnanci o vašom webe. Ponúknite zľavový kupón za vyplnenie dotazníka na vašom webe.

  2. Spravte si prieskum na sociálnych sieťach – čo by návštevníci a najmä pravidelní nakupujúci uvítali.

  3. Sledujte zadarmo, ako ľudia reálne používajú váš web – použite nástroj Microsoft Clarity. Nahrávky, frustračné metriky a heatmapy vám poskytnú reálny pohľad na vaše dáta.

  4. Používajte funnely – v Google Analytics 4 máte k dispozícii trackovať až 14 udalostí (events), zameraných na internetový obchod.

 

Nižšie na obrázku môžete vidieť funnel z piatich kľúčových eventov v nástroji Looker Studio:

uvod do CRO DASE
Všetky kroky si dôkladne zdokumentujte, aby ste sa vyhli budúcim nezrovnalostiam. My v DASE napríklad používame nástroj CODA.

Je veľmi dôležité si uvedomiť

Nastavenie meraní na mieru a proces optimalizácie konverzného pomeru je zložitý a dlhodobý proces. Nezabudnite na to, že každý biznis je jedinečný a musíte mu prispôsobiť aj svoje online pôsobenie. Takže dôkladne analyzujte, lebo bez dobrej analytiky je každá zmena iba výstrel do tmy.

A ak by ste náhodou potrebovali pomôcť, sme tu samozrejme pre vás. 😅