Premýšľate o serverovom GTM alebo využívaní BigQuery na digitálnu analytiku, ale nie ste si istý, aké budú mesačné náklady?

V nasledujúcom článku sa pokúsime vniesť do tejto problematiky trochu svetla. 💡

Predstavte si situáciu… Chcete zistiť aké sú poplatky za používanie Google Cloud, konkrétne BigQuery. Po krátkom vyhľadávaní sa dostanete na stránku Google Cloud Pricing Calculator. Do odhadu nákladov si pridáte službu BigQuery a zobrazí sa vám toto:

Kolko stoji google cloud? DASE BLOGRôzne nastavenia, ktorým nerozumiete a odhadovaná cena 5682,11 EUR za mesiac. V tomto okamihu zatvárate prehliadač a vravíte si, že BigQuery ani nepotrebujete, veď Google Analytics je fajn.

V skutočnosti vás môže stáť cloud menej ako káblová televízia. Poďme sa pozrieť ako na to. 👀

BigQuery

Ak ste sa s týmto pojmom ešte nestretli, BigQuery je dátový sklad v rámci Google Cloud Platform. O výhodách jeho používania v digitálnej analytike sa dočítate v jednom staršom (ale stále aktuálnom) Marekovom článku. Len by som zdôraznil, že raw znamená skutočne raw, teda aj “nekonsentové” dáta bez užívateľských identifikátorov.

Základom odhadu platieb za BigQuery je určenie si cenového modelu:

  • on-demand pricing 👉 platí sa za objem spracovaných dát v sql dopytoch. Prvý 1 TiB dát je každý mesiac zadarmo, potom je to $6.25 za TiB.
  • capacity pricing 👉 platí sa za výpočtovú kapacitu používanú na spustenie sql dopytov. Určuje sa v počte slotov (virtuálne CPU) na hodinu.

Druhou zložkou, ktorá vstupuje do odhadu platieb je cena za uloženie dát:

  • active logical storage 👉 tvoria dáta, ktoré aktívne používate alebo ste použili v ostatných troch mesiacoch. Cena je $0.02 za GiB dát, pričom prvých 10 GiB dát je každý mesiac zadarmo.
  • long-term logical storage 👉 zahŕňa tabuľky, ktoré neboli modifikované minimálne 90 po sebe idúcich dní. Cena je $0.01 za GiB dát. Prvých 10 GiB dát je každý mesiac zadarmo.

Čo to znamená prakticky?

Pre GA4 export do BigQuery zhruba platí:

1000 udalostí na webovej stránke = 1000 riadkov v tabuľke = 1 MB active logical storage v BigQuery

Firme s nižšou návštevnosťou webu teda bude trvať niekoľko rokov, kým prekročí hranicu, od ktorej je uloženie dát spoplatnené. Pri takomto objeme dát sa v prípade on-demand pricing modelu nemusí obávať ani platieb za analytické SQL dopyty, ktoré sú zdarma do 1 TiB dát za mesiac.

Pri webovej stránke s pol miliónom udalostí denne, môžete po roku očakávať mesačné náklady zhruba 20 eur. V závislosti od intenzity využívania SQL dopytov to môže byť menej, ale i viac.

Serverové GTM

Cloud Run je aktuálne odporúčanou službou pre nasadenie serverového GTM (sGTM) na Google platforme. V porovnaní so staršou službou, App Engine, poskytuje pre sGTM jednoduchšie nastavenie a nižšiu cenu.

O výhodách sGTM si tentoraz môžete prečítať viac v Romanovom článku.

Podobne ako pri BigQuery, môžete si vybrať z dvoch základných cenových modelov:

  • services with CPU only allocated during request
  • services with CPU always allocated

Vo všeobecnosti je výhodnejšie zvoliť prvý model 👉 services with CPU only allocated during request, kedy sa platí za čas aktívneho využívania CPU. V tomto prípade cenu ešte ovplyvňuje veľkosť požadovanej pamäte a počet požiadaviek (requests).

Google to veľmi pekne zhrnul do nasledujúcej (pre bežného smrteľníka nič nehovoriacej) tabuľky:

Kolko stoji google cloud? DASE BLOG

Vráťme sa k nášmu príkladu s firmou s nižšou návštevnosťou webu.

V praxi sa pri nasadení sGTM používa určitý minimálny počet inštancií (cpu + pamäť), aby sme sa vyhli “studeným štartom” servera. Pre webovú stránku s 1000 udalosťami denne postačuje jedna inštancia, ktorá stojí mesačne $9.86.

Po odrátaní voľných kvót bude teda celková cena za Cloud Run zhruba 7 eur za mesiac.

Pri webovej stránke s pol miliónom udalostí denne odporúčame minimálne dve až tri inštancie.

Závisí to od nastavenia analytiky. Tu už treba vziať do úvahy nielen počet inštancií, ale aj počet požiadaviek na server. Jedna udalosť na webovej stránke zahŕňať dve až tri požiadavky na server. Celkovo tak môžu byť náklady na serverové GTM zhruba 35 eur za mesiac.

Zhrnuté a podčiarknuté

Ak máte web s nižšou návštevnosťou, ale aj tak chcete využívať výhody serverového GTM a BigQuery, bude vás to stáť zhruba 7 eur za mesiac. V prípade webovej stránky s pol miliónom udalostí denne, rátajte s nákladmi zhruba 55 eur mesačne.

Pre veľmi navštevované stránky alebo multi-domain setup bude táto suma samozrejme násobne vyššia.

Na záver ešte dodám, že výpočty sú orientačné, ceny platné v čase písania tohto článku a vzťahujú sa iba na webovú analytiku.

Určenie presnej ceny za služby Google Cloud nie je niekedy vôbec jednoduché. Okrem toho, že Google má veľmi detailne rozpracovanú cenovú politiku, ponúka množstvo voľných kvót a viacero variánt zliav, ktoré si môžete aktivovať.

Nezodpovedal vám tento článok všetky vaše otázky? 🧠 Pokojne nám napíšte alebo si prečítajte aj ďalšie príspevky na našom blogu.