V digitálnej dobe sú dáta hybnou silou online stratégií. Ich správna interpretácia a použitie môže znamenať výraznú konkurenčnú výhodu.

Google Analytics (GA4) ponúka sadu funkcií Analytics Inteligence, ktorá dokáže zodpovedať mnoho otázok a pomôcť vám pri analýze webových údajov. V tomto článku preskúmame, čo Analytics Inteligence ponúka a to, ako ju využiť k lepšiemu pochopeniu dát.

Neviete? Ask analytics questions.

Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob ako získať odpoveď, je napísať svoju otázku priamo do vyhľadávania. Zatiaľ je to možné iba v angličtine, ale netreba sa obávať. Aj na gramaticky nesprávnu otázku dostanete správnu odpoveď.

Môžete sa pýtať aj zložitejšie otázky ako napríklad “What was the share of new users in the first week of October according to the division of desktop vs mobile?” (Aký bol podiel nových používateľov v prvý októbrový týždeň podľa rozdelenia stolný počítač vs. mobil?).

Pre Analytics Intelligence to nie je problém. Niekedy je však potrebné vedieť otázku správne položiť.

Google preto natočil video o osvedčených postupoch ako sa pýtať.

Bez AI to nepôjde.

Nie je prekvapením, že Analytics Intelligence je založená na strojovom učení. Využíva hlboké neurónové siete ale aj tradičnejšie postupy založené na štatistickom modelovaní. Ide teda nad rámec štandardného štatistického vykazovania údajov.

Funkcie v Analytics Intelligence by sa dali rozdeliť do troch skupín:

  • Ask Analytics Questions
  • Insights
  • User and Conversion Modeling

 

V tomto článku sa bližšie pozrieme na prvé dve. User and Conversion Modeling je rozsiahlejšia a komplikovanejšia téma, preto si ju necháme na inokedy. 🙂

Hľadám …

Ak neviete, čo hľadáte, môžete sa inšpirovať predpripravenými otázkami v sekcii Insights. Zobrazíte si ich kliknutím na tlačidlo, ktoré sa nachádza skoro v každom reporte GA4.

 

Otvorí sa vám bočný panel. Je rozdelený na šesť základných kategórií, ktoré môžete ďalej rozklikávať a prezerať si jednotlivé otázky.

Momentálne je ich 21. Nie je to veľa, ale ak sa v GA4 ešte dobre neorientujete, na základný prehľad to stačí.

Neočakávané udalosti? Žiadny problém.

Možno ste si niekedy na domovskej stránke GA4 všimli takúto obrazovku a premýšľali ste, na čo slúži.

Analytics Intelligence automaticky zisťuje neobvyklé zmeny, alebo vznikajúce trendy vo vašich údajoch a upozorňuje vás o nich v tomto informačnom paneli.

Pokročilý koncept

Algoritmus zisťovania zmien a trendov je založený na detekcii anomálií, čo je pokročilá štatistická metóda určovania odľahlých hodnôt, tzv. outliers. Vychádza z historických hodnôt, na ktorých sa učí. Napríklad na detekciu denných anomálií je potrebná sekvencia 90 dní a na detekciu týždenných anomálií 32 týždňov.

Pokiaľ tam zatiaľ žiadne Insights nemáte, môžete si kliknutím na View all insights -> Create  vytvoriť vlastné.

Upozornenia z týchto Insights sa zasielajú aj mailom, takže budete vždy informovaní o neočakávanom dianí na stránke. Či už pozitívnom – napr. trend, ktorý sa dá využiť v remarketingu, alebo negatívnom – napr. ak do GA4 prestanú tiecť dáta z webu.

Či už si vyberiete niektorý z predpripravených Insightov, alebo si vytvoríte nový, všetky parametre si môžete upraviť podľa svojich potrieb.

Nastavíte si, ako často chcete Insight vyhodnocovať – každú hodinu, deň, týždeň alebo mesiac. Dajte si pozor, hodinový interval je značne krátky a môže pri nesprávnom nastavení generovať mnoho zbytočných detekcií.

Detekciu je možné nastaviť na všetkých užívateľov, alebo iba na určitý segment. Ak máte v GA4 vytvorené publiká, môžete použiť aj tie.

Vyberiete si metriku a podmienku, podľa ktorej sa bude váš insight vyhodnocovať. Okrem možnosti sledovania anomálií máte na výber aj pevnú, prípadne pomerovú podmienku.

Nakoniec svoj Insight vhodne pomenujete a zadáte emailovú adresu, na ktorú vám budú zasielané upozornenia. Kliknete vpravo hore na tlačidlo Create a hotovo. Vytvorili ste si vlastný Insight.

Záver

Analytics Intelligence je súbor šikovných funkcií, ktoré vám môžu uľahčiť hľadanie informácií v GA4. Zároveň vás vďaka identifikácii štatisticky významných odchýlok rýchlo informuje o nezrovnalostiach vo výkonnosti webových stránok.

Tento proaktívny prístup vám môže ušetriť čas, zdroje a zároveň zabrániť eskalácii potenciálnych problémov. To už stojí za vyskúšanie, čo poviete? 🧠