Nezáleží na tom, či pracujete v malej firme, alebo vo veľkom korporáte – šéfovia sú vo svojej podstate všade rovnakí. Nemajme im to za zlé. Aby mohla firma prosperovať, potrebuje rásť a k tomu treba okrem tvrdej práce aj dobré rozhodnutia. A práve na tie tu sú manažéri.

Ale čo ak šéf nevidí prínosy riešenia, ktoré sa mu snažíte odprezentovať?

V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je webová analytika v dnešnom digitálnom svete dôležitá. Dovolili by ste si postaviť dom bez pevných základov? Asi nie. Práve webová analytika je tým pevným základom každej online marketingovej stratégie. Poďme sa spolu pozrieť na najčastejšie mýty a hoaxy, ktoré sa v súvislosti s webovou analytikou šíria éterom.


1. Je to zbytočné

Povieme vám tajomstvo. Máme niečo okolo stovky klientov a ani jeden jediný nezdieľa tento názor.

Ak sa niekto volá Steve Jobs možno sa mu podarí vybudovať firmu na dobrých rozhodnutiach „od oka“, no až 50 % firiem sa nedožije svojich 5. narodenín. Nemuselo by to tak byť, keby si firmy overovali svoje biznisové rozhodnutia na relevantných dátach. Preto ak váš šéf povie: „Ja si myslím, že by sme to mali urobiť takto“, spozornite.

Práve v oblasti marketingu je verifikácia rozhodnutí na základe dát jednoduchá a všeobecne dostupná. Dáta sú všade – na sociálnych sieťach. v e-mailových kampaniach, dáta vám generuje web aj vyhľadávače. Tak prečo ich nevyužiť?

Argument pre šéfa:

Opýtajte sa svojho šéfa tieto dve otázky:

  1. Aké ciele chceme dosiahnuť prostredníctvom marketingu?
  2. Ako vieme, či tieto ciele dosahujeme?

Elegantnou cestou sa tak dostaneme ku kľúčovej metrike (KPI), ktorá sa určite bude dať odmerať. Táto metrika vám potom pomôže dosiahnuť váš cieľ, či už nastavením správnej marketingovej stratégie, výberom vhodného komunikačného kanála, prípadne optimalizáciou marketingových aktivít. Uvedené otázky používame aj my pri nastavovaní a zavádzaní efektívnej analytiky do praxe.


2. Veď dačo už nastavené je, to nám stačí

Počas uplynulých 6 rokov prešli našimi rukami stovky analyticsov, GTM-iek a vypracovali sme desiatky analytických auditov. Viete, koľko z nich bolo pozitívnych a bez chýb?

Nebudete ďaleko od pravdy ak poviete…

nula celých nula

Je to smutné, ale je to tak. Stretli sme sa veru s kadečím – od falošne pozitívnych vyplnení formulárov, cez 4-násobné odpaľovanie pageviews, nesprávne hodnoty v ecommerce meraní, až po lámanie relácií kvôli cookie lište.

Ak sa potom na tieto dáta budete pozerať ako na jediné správne a budete na základe nich robiť rozhodnutia, môžete sa veľmi škaredo popáliť. Garbage in, garbage out.

Nechajte si na začiatok vypracovať analytický audit. Je možné, že práve vaše GTMko a GAčko bude bezchybné a všetci DASEáci na ne budú vzhliadať ako na svätý grál webovej analytiky. Ak to tak bude, vrátime vám peniaze. V opačnom prípade získate silný argument, po ktorom aj váš šéf pochopí, ako dôležitá webová analytika je.

Argument pre šéfa:

Ak si teraz objednáme v DASE analytický audit a naša analytika bude bezchybná, audit v hodnote 600 eur budeme mať zadarmo.

3. Neprinesie nám to zisk

Samotná implementácia analytiky vám zisk neprinesie, to je pravda. Nastavenie meraní však nie je cieľom nášho spoločného snaženia. Je to len nultý, ale zároveň nevyhnutný krok k tomu, aby ste získali správne dáta, ktoré vám pomôžu robiť správne rozhodnutia.

Vždy, keď nastavujeme klientom analytickú stratégiu, nastavujeme ju tak, aby zodpovedala biznisovým cieľom danej firmy. Nebudeme si klamať, tie sú väčšinou finančné.

Potrebujete zvýšiť počet zákazníkov? Máte zákazníkov dosť, ale nenakupujú pravidelne? Náklady na PPC kampane sú extrémne vysoké a reklamy málo rentabilné? Nech je váš problém v online svete akýkoľvek, v analytike je riešenie.

Argument pre šéfa:

Investícia do analytiky sa nám vráti na vyšších obratoch, a nižších nákladoch na marketing, pretože budeme presne vedieť, kde máme slabé miesta a kde potrebujeme pridať.

4. Naša firma je príliš malá na to, aby potrebovala analytiku

Ak je vaša firma pripravená rásť, práve analytika jej vie dať veľkú konkurenčnú výhodu. Predstavte si, že máte maličký e-shop s krytmi na telefóny. Takýchto e-shopov sú desiatky, možno až stovky. Pár ich je skutočne veľkých s rozpočtami, o akých ani nesnívate. Ostatné sú na rovnakej štartovacej čiare spolu s vami.

data driven

A teraz si predstavte, že budete data-driven, že zistíte, o čo sa návštevníci na vašom e-shope reálne zaujímajú, čo je príčina toho, že nenakúpia, prípadne ako sa líšia záujmy návštevníkov podľa zdroja návštevy, demografie a podobne. Ak tieto informácie budete mať, dáte návštevníkom webu presne to, čo chcú.

Oproti konkurencii, ktorá nepozná výhody webovej analytiky, získate obrovskú konkurenčnú výhodu, vďaka ktorej vás budú milovať vaši zákazníci, reklamné systémy aj vyhľadávače. A váš web bude pomaly (možno aj rýchlo) rásť a porážať konkurenciu.

Argument pre šéfa:

Konkurencia nás predbieha v organike, reklamách aj na sociálnych sieťach. Ak by sme mali lepšie dáta, vedeli by sme ich veľmi ľahko predbehnúť.

5. Webová analytika je príliš drahá

Vráťme sa ešte raz k modelovému príkladu e-shopu s krytmi na telefón. Viete čo by takémuto e-shopu pomohlo najviac? Nastavenie enhanced ecommerce meraní, kde sa cena začína už od 500 eur. Práve pri malých weboch je návratnosť investícií do webovej analytiky najvýraznejšia a aj najrýchlejšia.

always honest

V DASE sa držíme 4 hlavných firemných hodnôt. Jedna z nich sa skrýva za písmenkom „A“ a znie Always honest – vždy úprimní.

Nebudeme vám ponúkať produkt, ktorý nepotrebujete. Máte budget na analytiku len 200 eur mesačne? Nevadí. Navrhneme vám také riešenie a taký postup prác, ktorý vám prinesie najvyššiu pridanú hodnotu. A ak usúdime, že vám pomôcť nevieme, povieme vám to narovinu a úprimne.

Argument pre šéfa:

V DASE si nemusíme platiť žiadne vysoké mesačné paušály. Konzultáciu nášho problému budeme mať zadarmo.

6. Sú aj dôležitejšie veci, kam treba investovať

Tipneme si – PPC, však? Internet je plný všakovakých case studies o tom, ako investícia do PPC priniesla rozprávkové zisky. O čom sa nepíše sú faily najmä malých začínajúcich webov, ktoré sa do marketingu pustia po hlave, nakazení príbehmi o rýchlom zbohatnutí. Nezbrojíme proti PPC, práve naopak. Treba to však robiť s rozumom, byť smart.

Skôr, ako zadáte údaje zo svojej kreditky Facebooku či Google Ads, nastavte si analytiku do 100%-ného stavu. Pomôžeme vám s dynamickým remarketingom, nastavíme vám hodnoty mikrokonverzií, ale aj cookie lištu tak, aby vás za neodsúhlasenú reklamu nikto nezažaloval. PPC vie byť dobrý sluha, ale aj zlý pán. My sme za tú prvú možnosť a vy, predpokladám, tiež.

Argument pre šéfa:

Naše PPC-čka budú pracovať lepšie s vyladenou analytikou.

7. Známy mi hovoril, že to nepotrebujem

Je možné, že váš známy je kapacita v oblasti webovej analytiky, vaše GTM dokonale pozná, vie o vašich cieľoch, analytickej aj biznisovej stratégii. V takom prípade bude zbytočné mu protirečiť a môžete mu odkázať, že ho radi privítame v našom tíme. 🙂

Nás však napĺňa, ak naši klienti rastú spolu s nami. Všetky naše riešenia pripravujeme tak, aby raz, keď rozšírite portfólio služieb, pridáte na web novú funkcionalitu, alebo budete expandovať na zahraničné trhy, aby vaša analytika bola na tento moment pripravená. Zatiaľ sa nám tento prístup vždy osvedčil. Aj keď teraz také ambície nemáte, o rok, možno o dva budete vďační, že sme predikovali vašu budúcu potrebu.

Argument pre šéfa:

Čo ak nevyužívame plný potenciál Google Analytics, alebo Google Ads? Odborníci z DASE majú v tomto smere veľa skúseností, možno by nám vedeli poradiť.

8. Nepoznám nikoho, komu by to niečo prinieslo

Stavíme sa, že poznáte 🙂 Možno o tom neviete, ale všetky firmy, ktoré to myslia v online vážne, majú analytiku viac-menej poriešenú a to aj v slovenských reáliách. Niektoré weby a e-shopy majú svoje analytické tímy, prípadne aspoň jedného interného analytika, iné sa spoliehajú na služby externých agentúr, akou je napríklad DASE.

Výhodou externej spolupráce je to, že naši klienti majú k dispozícii nie jedného, ale až 6 analytikov, pričom každý z nich je expertom v inej oblasti webovej analytiky. Či už potrebujete nastaviť merania pre reklamné systémy, analyzovať dáta v BigQuery, navrhnúť stratégiu A/B testov, alebo postaviť efektívny reporting, v DASE vám pridelíme špecialistu presne pre vaše potreby.

Argument pre šéfa:

Výhody šiestich analytikov za cenu jedného využívajú aj mnohé slovenské lovebrandy, veď posúďte sami:


Stretávate sa aj s inými argumentmi, prečo vo vašej firme neriešite webovú analytiku? Podeľte sa o ne v komentároch.