Google Analytics obsahuje veľké množstvo základných aj pokročilých prehľadov, ktoré sú rozdelené do štyroch väčších skupín – Publikum (Audience), Akvizícia (Acquisition), Správanie (Behavior) a Konverzie (Conversions). Z každej kategórie som vybral jeden, ktorý by ste určite nemali prehliadať.

AUDIENCE – PUBLIKUM

Táto skupina reportov hovorí o vašom publiku – kto sú vaši návštevníci, z akých krajín, miest alebo zariadení sa na váš web pripájajú atď. Jednoducho, ak chcete zistiť viac o vašom publiku, skúmajte reporty v tejto kategórii.

Z tejto skupiny reportov som vybral Prehľad o mobilných zariadeniach (Publikum – Mobilné zariadenia – Prehľad). Tento prehľad zobrazuje informácie o troch kategóriách zariadení, z ktorých sa používatelia pripájajú na váš web:
– desktop (do tejto kategórie spadajú osobné počítače a laptopy),
– tablety,
– mobilné telefóny.

Každá jedna návšteva vašej stránky sa zaradí do jednej z týchto kategórií podľa toho, aké zariadenie používateľ pri danej návšteve použil.

Okrem počtu relácií a počtu používateľov (presnejšie počtu cookies), môžete v tomto reporte jednoducho sledovať aj ďalšie zaujímavé metriky, ako napríklad Mieru okamžitých odchodov (Bounce rate), Počet transakcií či Konverzný pomer (Conversion rate). Vidíte vysokú Mieru okamžitých odchodov pre mobilné telefóny a tablety? Príčinou môže byť slabá alebo žiadna optimalizácia vášho webu pre tieto zariadenia, čo sa pravdepodobne premietne aj do nižšieho Konverzného pomeru.

V prehľade Zariadenia (Publikum – Mobilné zariadenia – Zariadenia), môžete publikum ešte presnejšie analyzovať podľa konkrétneho typu alebo značky použitého mobilného zariadenia.

ACQUISITION – AKVIZÍCIA

Ďalšou skupinou reportov je Akvizícia. Ako už názov napovedá, prehľady z tejto skupiny slúžia na ozrejmenie, ako sa používatelia na vašu stránku dostali – ktoré kanály lepšie prinášali návštevnosť na vašu stránku, a z ktorých kanálov návštevníci lepšie konvertovali. Kategória Akvizícia taktiež obsahuje reporty, ktoré vyhodnocujú vaše AdWords a iné kampane alebo reporty s dátami zo Search Console, ktoré vám poskytnú lepší náhľad na návštevnosť z organického vyhľadávania.

Jeden z najzákladnejších, no najhodnotnejších reportov v tejto kategórii, nájdete pod tabom Všetka návštevnosť – Kanály (All Traffic – Channels). V jednoduchom reporte prehľadne vidíte, ktoré kanály priviedli na vašu stránku najviac používateľov alebo ktoré kanály mali najlepší výkon, čo sa týka počtu konverzií (alebo konverzného pomeru).

BEHAVIOR – SPRÁVANIE

Kategória Správanie (Behavior) obsahuje reporty, ktoré nám umožňujú lepšie pochopiť a vyhodnotiť akcie, ktoré používatelia na našom webe vykonávajú.
Z tejto časti by som vybral report Vyhľadávanie na webe. Hoci tieto reporty nie sú k dispozícii so základným nastavením – musíte ich v GA aktivovať (je to len pár klikov) – prístup k týmto reportom je veľmi cenný.

Ako aktivovať tieto prehľady? Kliknite na Správca (Admin) – Nastavenia zobrazenia (View Settings) – a v časti Nastavenia vyhľadávania na webe zapnite Sledovanie vyhľadávania na webe.
Posledné, čo zostáva, je vloženie Parametra dopytu. Ten získate veľmi jednoducho – po vykonaní vyhľadávania na vašom webe a zobrazení stránky s výsledkami skontrolujte URL. V ňom by ste mali nájsť váš dopyt, ktorý ste vložili do vyhľadávacieho poľa, a pred ním názov parametra, ktorý potrebujete:

Najčastejšie sa jedná o parameter „search“ alebo „q“, ale parameter sa môže od stránky k stránke líšiť, preto by ste ho mali skontrolovať. To je všetko, práve ste aktivovali reporty z časti „Vyhľadávanie na webe“.
Tieto reporty vám poskytnú cenné informácie o tom, aké dopyty používatelia zadávajú do vyhľadávacieho políčka na vašom webe, v koľkých percentách relácií bolo vyhľadávanie využité a podobne.

Napríklad, ak prevádzkujete elektronický obchod, report „Hľadané výrazy“ vám vie poskytnúť skvelý prehľad o produktoch, ktoré sú najčastejšie vyhľadávané. Neponúkate jeden z najvyhľadávanejších produktov? Práve ste našli produkt, ktorý by predstavoval skvelé rozšírenie vášho portfólia.

CONVERSIONS – KONVERZIE

Táto kategória zodpovedá na otázku, či a v akej miere používatelia spĺňajú ciele, ktoré sme si definovali. V praxi sa najčastejšie jedná o konverzie (v ecommerce je to objednávka alebo transakcia), no ciele môžu mať rôzny charakter – znovu záleží od konkrétnej stránky a jej zamerania.

A ktorý konkrétny report by som vypichol z tejto kategórie? Viackanálové lieviky – Najčastejšie konverzné cesty. Za týmto úsmevným prekladom z angl. Multi Channel Funnels – Top Conversion Paths sa skrýva report, ktorý vám vo veľmi prehľadnej forme zobrazí najlepšie kombinácie kanálov, ktoré viedli ku konverziám. Z tohto reportu budete schopní rýchlo a ľahko určiť, ktoré kanály asistujú konverziám lepšie, a naopak, ktoré kanály sú najlepšie v poslednom štádiu. Je jasné, že používateľ pred samotným nákupom navštívi vašu stránku niekoľkokrát, pričom často využíva rôzne kanály. Tento report slúži na zobrazenie tejto cesty zákazníka (Customer journey), od prvej až po poslednú reláciu, v ktorej skonvertoval.

Tento report vám pomôže pochopiť, že niektoré kanály sú lepšie v asistovaní konverzie, a naopak, ďalšie kanály sú výkonnejšie v posledných štádiách tesne pred konverziou. Ak pochopíte cestu vášho zákazníka, bude sa vám omnoho ľahšie vytvárať vaša marketingová stratégia, ktorá by vždy mala túto cestu čo najvernejšie mapovať.

Podeľte sa dole v komentároch o vaše top prehľady, ktoré často pri práci s GA využívate.