Google 16. Marca 2022 oznámil, že budúci rok (1. Júla 2023), Universal Analytics účty prestanú spracovávať dáta. Navyše, o (minimálne) 6 mesiacov po tomto dátume budú tieto účty definitívne zmazané, bez možnosti prístupu k historickým dátam.

Veľa ľudí po tomto oznámení zachvátil hnev, panika, dokonca pocity sklamania či beznádeje. V prvom rade: všetci si dajme hlboký nádych a výdych. Lepšie? Super. Teraz sa pozrime čo to pre vás znamená a aké by mali byť vaše ďalšie kroky.

 

Rozhodnúť sa pre alternatívu

 

Prvé a snáď najdôležitejšie rozhodnutie je jasné: musíte si zvoliť váš nový analytický nástroj, ktorý budete po zániku Universal Analytics používať. Pokiaľ chcete zostať v ekosystéme od Google-u, máte možnosť implementovať novšiu verziu Google Analytics – Google Analytics 4.

V DASE sme odporúčali nakonfigurovať Google Analytics 4 už v momente, keď bola táto verzia prvýkrát predstavená, no pokiaľ ste tak neurobili, je najvyšší čas. Či už sa rozhodnete pre GA4, alebo iný alternatívny nástroj, ubezpečte sa, že v ňom zaznamenávate všetky potrebné interakcie, ktoré sú nevyhnutné na správne vyhodnocovanie vášho biznisu.

Ak tieto hlavné KPIs nemáte zadefinované, alebo máte pochybnosti o tom, či váš spôsob ich merania v Universal Analytics bol správny, teraz je ten najlepší čas pripraviť novú analytickú stratégiu, či audit existújúcich meraní. Z tohto pohľadu je toto ideálna doba, aby ste vaše merania znovu dostali pod kontrolu.

Tento krok by ste naozaj nemali odkladať, aj keď sa môže zdať, že máte viac ako rok času. Ak chcete mať v novom nástroji historické dáta, a dáta z 1.Júla 2023 porovnať s dátami z 1. Júla 2022, máte realisticky niečo málo cez tri mesiace aby ste túto migráciu mali poriešenú. Hlboký nádych a výdych.

 

Adopcia nového nástroja

 

Pod adopciou nového nástroja nemám na mysli iba jeho inštaláciu, ale aj reálne využívanie tohto nástroja v praxi. Ubezpečte sa, že vy a váš tím sa dokáže v novom nástroji orientovať a dopracovať k dátam, ktoré potrebuje.

Preto začnite tento nový nástroj aj reálne využívať pri vašej každodennej práci, investujte do školení a mentoringov. Je dôležité si uvedomiť, že tento nový nástroj bude váš nový štandard – a v prípade problémov nebudete mať možnosť uchýliť sa späť k Universal Analytics.

 

Využitie dát

 

Myslite aj na infraštruktúru, ktorú ste okolo Universal Analytics vybudovali – vlastné reporty, segementy a publiká, alebo akékoľvek iné nástroje, ktoré využívali dáta alebo boli integrované s Universal Analytics. 

Ktoré z nich potrebujete migrovať na nový nástroj? Máte všetky potrebné dáta k dispozícii? (To nás znovu vedie k bodu č.1)

 

Historické dáta

 

Ak potrebujete historické dáta z Universal Analytics, máte na tento krok ešte čas, no je dobré sa naň pripraviť vopred.

Aké dáta potrebujete pred zmazaním Universal Analytics vyexportovať? Za aké obdobie a v akej granularite? Ako na to a kde tieto dáta uložíte?

Toto všetko musíte vyriešiť, ký máte k týmto dátam prístup.

 

Záver


Ľudia vo všeobecnosti nemajú radi zmeny, nakoľko ich nútia zmeniť ich zaužívané spôsoby a nútia ich vystúpiť z komfortnej zóny. Všetky zmeny so sebou však prinášajú aj príležitosti, a je to tomu tak aj v tomto prípade. Áno, Google Analytics 4 nie je dokonalý, ale tiež si myslím, že sa mu dostáva omnoho viac kritiky, ako si reálne zaslúži.

Dajte GA4 šancu, implementujte ho správne a hlavne sa vzdelávajte a zostaňte informovaní o všetkých novinkách, ktoré GA4 prináša ako na bežiacom páse. Sledovanie nášho obsahuje je veľmi dobrým spôsobom, ako na to. Na našom YouTube a Analytickej wiki nájdete množstvo užitočného obsahu, ktoré vám pomôže sa odraziť a začať využívať potenciál Google Analytics 4.

Nový Google Analytics 4

  Starý Google Analytics, tiež známy ako Universal Analytics, alebo GA3 končí o:   Čo je to Google...