Takto, presne pred rokom, som na našom blogu uverejnila článok s názvom Marketing pre malú firmu s ešte menším rozpočtom. Dodnes je to jeden z najúspešnejších článkov a ľudia ocenili najmä jeho úprimnosť a zdieľanie skutočných dát. V jednom komentári sa ma niekto opýtal, či z toho urobím tradíciu. Odpoveď je áno! Tak sa poďme pozrieť, ako sa nám darilo s našim marketingom v roku 2020 poznačeným koronou. Opäť budem otvorene zdieľať všetky naše čísla, rozpočty, úspechy aj neúspechy. 

Ak ste článok z minulého roka nečítali, tak to odporúčam urobiť teraz, keďže v tomto článku naň často odkazujem. 😉

Výsledky za rok 2020

Aktívny marketing pre DASE robíme 2.rok. Celý kontext a vysvetlenie toho, prečo sme nerobili marketing od začiatku existencie firmy v roku 2016, si môžete prečítať v minuloročnom článku

Ako minulý rok, tak aj tento sa naša marketingová stratégia sústreďuje na tvorbu užitočného obsahu. Chceme pomáhať firmám pochopiť, čo to znamená byť data-driven a komunite zdieľať rôzne možnosti, návody a know-how, ktoré čerpáme hlavne z práce na veľkých zahraničných klientoch. 

Všetky výsledky a aktivity sú za celý minulý rok 2020. Na našom marketingu pracujeme celý tím, čo som ja a 4 analytici. Robíme to len ako doplnok k našej hlavnej pracovnej náplni. Tento rok sme (na rozdiel od minulého) robili s agentúrou už len minimálne. Reklamy si spravujeme interne a tiež grafiku už riešime v našej réžii. Visibility nám pomáha naďalej so správou blogu. 

Podobne ako minulý rok, aj tento začnem sexy percentami. Nižšie však nájdete aj absolútne čísla. 😉

Za celý rok 2020 sme na našom webe zaznamenali:

  • 32 690 users a medziročný nárast o 197.6%
  • 51 947 sessions a medziročný nárast o 198.2%
  • 79 000 pageviews a medziročný nárast o 167%

Takto vyzerajú naše zdroje návštevnosti. 

Najviac navštevovaná stránka na celom webe (z pohľadu Sessions) bola produktová stránka, na ktorú sme robili platenú kampaň Efektívna analytika v praxi.

Z blogových článkov do TOP 3 patria:

  1. Data-driven dovolenka 
  2. Marketing pre malú firmu s ešte menším rozpočtom
  3. Google Analytics vs Facebook Analytics, veľké porovnanie metrík

Sme s výsledkami spokojní?

Pre nás sú to pekné čísla, z ktorých sa veľmi tešíme. Áno, investovali sme do reklamy o 302% viac ako minulý rok, no z nášho pohľadu sa to oplatilo. Nebudem tu rozoberať výsledky každej jednej kampane, to by bolo na dlho. O niektorých však píšem podrobnejšie nižšie v článku. Rozpočet bol rozdelený medzi tieto činnosti:

  1. Promovanie článkov na Facebook-u a Instagram-e.
  2. Kampaň na sťahovanie ebookov priamo z Facebook leads formulárov.
  3. Produktová kampaň pre Efektívnu analytiku v praxi. Tu sme promovali video na Youtube so zameraním na zásah, reklamy na social a v Google Ads. 
  4. Stále nám bežia search ads na vysoko relevantné slová v Google Ads.
  5. V Google Ads máme spustený aj remarketing a akvizíciu, prostredníctvom obsahovej reklamy.
  6. Ako píšem nižšie, začali sme promovať videoblogy na Youtube. 
  7. Skúsili sme promo na LinkedIn, kde sme minuli 20 €. Bolo to drahé a neefektívne, tak sme to už neopakovali. 😉 Priemerná CPC bola skoro 3 €.

Hlavne nám však naše kampane priviedli viac klientov. 80% našich klientov pri otázke, ako sa o nás dozvedeli povedia, že potrebovali zistiť niečo o analytike a odpoveď našli vďaka nášmu obsahu. Zvyšok klientov sa k nám dostalo na základe odporúčania. 

Nie je možné, aby som v jednom článku zhrnula všetko, čo sme robili. V podstate sme pokračovali v činnostiach z minulého roka. Aj napriek korone som sa snažila prednášať a to ako offline, tak aj online. 

Nižšie podrobnejšie popisujem nové veci, ktoré sme skúsili a pri každej aj hodnotím to, či sa nám to oplatilo alebo neoplatilo robiť. 

Webová stránka

Minulý rok som písala o tom, ako sme menili webovú stránku. Tento rok môžem písať to isté. DASE má 4 roky a web sme prerábali zatiaľ každý rok. 😀 

Ostali sme na WordPresse, prešli sme však na Elementor. Tento ponúka väčšiu variabilitu, ako predošlá téma a to hlavne v mobilnej verzii. Homepage sme postavili tak, že v centre pozornosti sú najskôr naši klienti, potom služby a doplnili sme aj odkazy na náš obsah. Ako záväzok do roku 2021 si dávam, že nebudem prerábať web (a už teraz si zo mňa moji chalani robia srandu, že to nezvládnem). 😀

Oplatilo sa?

Nemáme vyhodnotené to, aký mala zmena dizajnu dopad na správanie používateľov na našom webe (áno, obuvníkove deti a tak 😉 ). Ale ja, ako správkyňa nášho webu, si rozhodne myslím, že sa to oplatilo. Správa mi zaberie menej času, nervov a keď som napríklad rozhodla vytvoriť takúto produktovú landing page, išlo to bez problémov. 

Reporty zadarmo

Na našom blogu pribudli nové landing pages. Ked prišla korona, rozhodli sme poskytnúť naše reporty zadarmo a tak vznikla celá táto sekcia

Oplatilo sa to?

Dokopy mali reporty 1 048 pageviews a cez 50 stiahnutí. Je to máličko a vzhľadom na úsilie, ktoré nás stálo vytvorenie landing pages (reporty už sme mali), sa to asi veľmi neoplatilo. Avšak obsah je už raz hotový a preto si do tohto roka môžeme dať záväzok ho ešte viac propagovať. 😉

Analytická wiki

Vždy, keď školím firmy o tom, ako tvoriť obsah, tak prizvukujem, aby obsah čo najviac recyklovali a aby z každej témy vyťažili maximum. Ak sa nejaká téma v rámci blogového článku uchytí, treba o nej natočiť video, poslať ju vo zvlášť newsletter-i alebo iným spôsobom spracovať. V DASE tvoríme ebooky, ktoré sú zväčša spojením už existujúcich článkov. 

Minulý rok mi preto napadla myšlienka Analytickej Wikipedie. Čo to je? V praxi ide o zhrnutie všetkého nášho obsahu o jednej téme na jedno miesto. Uvedomila som si, že máme množstvo článkov, videí, reportov a iného obsahu o napríklad Google Analytics, avšak nie je miesto, kde by bol tento obsah pekne pokope. Keď sme zvažovali, či do toho ísť, padol aj argument, že túto funkciu má plniť kategória na blogu. Avšak tam by boli len články. Ja som chcela združiť všetok náš obsah. A tak vznikla táto sekcia na našom blogu. Keď si pozriete konkrétnu tému, napríklad Google Analytics, na začiatku vidíte obsah a na konci sú vždy odkazy na všetky spomínané zdroje. 

Oplatilo sa to?

Doteraz má Analytická Wiki 1 509 pageviews, z toho 18% prišlo z organiky. Ostatné išlo z neplatených sociálnych sietí, z nášho newsletter-a, priamo alebo sem-tam objavíme aj nejaký refferal, napríklad tento web digitalnystudent.sk. Vzhľadom na to, že vytvorenie tejto Wiki zabralo asi deň a má to SEO a komunikačný potenciál aj do budúcnosti, hodnotím to tak, že áno. Oplatilo sa.

Videoblogy a náš Youtube kanál

Na konci roka sme začali natáčať videoblogy. K tomuto rozhodnutiu ma viedli 3 veci:

  1. Počas roka sme postupne vydávali krátke video tipy pre Google Analytics a Google Data Studio. Nahratie a spracovanie trvá naozaj chvíľku. Zdieľali sme to na Facebook, LinkedIn a posielali cez newsletter. Nepromovali sme ich žiadnou sumou. Mali sme to ako spestrenie nášho obsahu a na napĺňanie Youtube kanálu. Na jeseň som si však všimla, že napriek tejto minimálnej snahe, nám pribúdajú subscriberi na našom kanáli a videá sú navštevované aj organicky cez Youtube search.
  2. Okrem tohto sme dostávali feedback, že náš blog je trošku príliš technický a mohli by sme tvoriť aj jednoduchší, resp. trošku zrozumiteľnejší obsah pre marketérov a začiatočníkov. 
  3. Ako som spomínala na začiatku, na marketingu sa podieľajú aj všetci naši analytici. Ku koncu roka však mali už toľko práce, že sa museli venovať hlavne klientom. Tvorbe obsahu sa teda musím venovať hlavne ja a realita je, že 4 články za mesiac o analytike, napísať nedokážem. 😉

A takto som dospela k nápadu točiť videoblogy na menej technické témy ako sú analytika a biznis, analytika pre začiatočníkov a nový Google Analytics 4. Chceme, aby vyzerali trošku lepšie, i keď sa nejdeme tváriť, že sú profi. 😉 Kúpili sme preto svetlo, kameru a používame aj mikrofón. Naučila som sa robiť s Premiere Pro a tak točím a aj strihám videoblogy ja (aspoň zatiaľ, ale chalani budú točiť tiež).

Veľmi nás prekvapil a potešil úspech týchto blogov. Zatiaľ sme vydali 2. Jeden 26.novembra a druhý 10.decembra. Takto vyzerali výsledky, keď sme videoblog vôbec finančne nepodporovali, len sme ho zdieľali na social a poslali cez newsletter.

Tešia nás aj pozitívne komentáre.

I keď, našli sa aj trošku menej pozitívne. Aj takto to môže byť, keď idete s kožou na trh. 😉

Rozhodli sme sa preto začať videá aj promovať. Prvé video o 3 metrikách, ktorým málokto rozumie sme od 17.12. do 31.12. promovali sumou 13.65 € a prinieslo nám 787 zhliadnutí. 

Oplatí sa to?

Na začiatku roka sme mali 34 subscriberov. Keď sme sa rozhodli uverejňovať nové videoblogy mali sme okolo 110. Aktuálne máme 172 z toho prvý videoblog priniesol 27 (16 predtým, ako sme ho začali promovať). 

Naše views vyzerali na konci roka 2020 nasledovne:

Vedie video, ktoré však bolo promované sumou 157 €, čo znamená, že sme platili 5 centov za jedno zhliadnutie. Nasleduje nový videoblog a potom videá o novom Google Analytics 4 resp. App + Web, ktoré neboli promované vôbec.

Naučiť sa pracovať s novým programom, ktorý som predtým nepoužívala, trvalo dlhšie, tiež nákup techniky niečo stál a stále je vidieť na tých videách, že nie sú profi. To však ani nie je cieľom. Cieľom je šíriť naše know-how “stráviteľnejším” spôsobom a zasiahnúť tým aj nové publikum. Ľudí, ktorí možno neradi čítajú články, no video si pozrú radi. Tiež je cieľom tvoriť obsah, ktorý je menej technický. Podľa doterajších výsledkov, sa nám to darí. 🙂

Newsletter a automatizácia

Tento rok sme sa tiež zamerali na rozširovanie nášho mailingového publika. Ako najlacnejší a najrýchlejší spôsob sa nám ukázali Facebookové lead generation kampane, kde sme výmenou za mail ponúkali naše ebooky. Najväčší záujem bol o tento ebook o Google Analytics App + Web. Jedno stiahnutie nás v priemere stálo menej ako 50 centov. Takto sa nám podarilo databázu rozširovať, no na druhej strane nám klesali open rates a CTR. Inými slovami nám pribúdalo menej zainteresované publikum. Preto som sa rozhodla mailing list trošku prečistiť. 😉

Vyraďovacia kampaň

Na začiatku roka sme mali 146 a aktuálne máme 1066 subscribers. Najviac sme mali niekedy v lete, kedy sme mali okolo 1600 subscriberov. Vtedy som sa rozhodla spraviť vyraďovaciu kampaň.

Oproti benchmark-om sme mali stále dobré čísla (priemerný open rate 24.8% a CTR 3.7%), ja som však chcela viac. Resp. som chcela vedieť koľko ľudí z našej databázy skutočne zaujíma náš obsah. Vznikla tak vyraďovačka, ktorá prebiehala nasledovne:

  1. Na neaktívnych subscriberov (automaticky vybral Mailchimp okolo 800 subscribers) išiel mail s tým najlepším z nášho obsahu. 
  2. 48 hodín po tom išiel ten istý mail len s iným predmetom na všetkých, ktorí neotvorili predošlý mail.
  3. Po 5 dňoch tým, ktorí neotvorili ani jeden z predchádzajúcich prišla výzva, že pokiaľ nekliknú na odkaz na náš blog, budú vylúčení z databázy. 
  4. Ďalšie 3 dni na to prišlo oznámenie, že boli vyradení z databázy. Ak sa chceli opäť prihlásiť, mohli tak urobiť cez priložený link.

Takýmto spôsobom nám vypadlo z databázy cez 600 subscriberov. Z neaktívnych sa nám však podarilo “zachrániť” resp. re-aktivovať 137 odberateľov. 13 ľudí sa dokonca v tom poslednom kroku znova prihlásili, čo ma celkom prekvapilo. 🙂

Po tomto “čistení” sa nám open rate zvýšil na 34.1% a CTR na 7.5%. Tak si asi poviete, že však jasné, keď je tam menej ľudí a sú aktívnejší. 🙂 Avšak malo to dopad aj na absolútne čísla, resp. CTR. Toto je porovnanie veľmi podobných newsletter-ov s novinkami od DASE pred a po vyraďovačke.

 

Oplatilo sa to?

Povedzme si to na rovinu. Urobila som to, ako to taký pokus. Naša databáza nebola až taká veľká a chcela som vidieť, ako takáto vec (ne)funguje v praxi. To je výhoda toho, keď si robíte marketing sami. Môžete robiť a skúšať, čo chcete a ak to nevyjde, nádavať môžeme akurát tak sami sebe. 😀 Mňa toto veľa naučilo a teším sa, že sme re-aktivovali ľudí a zlepšilo nám to výsledky.

Automatizácie 

Okrem tohto som v Mailchimpe tento rok skúšala kadečo. Posielali sme mesačné NL s veľa obsahom. Jednorázové s málo. Najlepšie výsledky mal NL, ktorý sme poslali v septembri. Bol o tom, že hľadáme analytika. Open rate mal 49.7% a CTR 19.4%.

Tiež som skúšala viacero automatizácií. Posielame uvítací NL každému, kto sa k nám prihlási.

 

A potom nasledujú ďalšie podľa toho, na čo klikol alebo neklikol. Tiež podľa toho, či stiahol ebook alebo report. Tieto automatizácie sú super v tom, že odkazujú na obsah, ktorý je starší, no pre nových subscribers stále aktuálny. A keď ich raz vytvoríte bežia samé. Napríklad, ak si stiahnete ebook o Google Analytics App + Web príde vám za 2 dni video o tom, ako si ho nainštalovať (open rate 27%, CTR 4%) a o ďalších 7 dní video o Analysis Hub (open rate 25%, CTR 4.4%). 

Newsletter posielame dvakrát

Čo sa mi však veľmi osvedčilo u nás v DASE, ale aj u klientoch s ktorými pracujem, je posielať mail znova po 24 alebo 48 hodinách. Reálne, keď si predstavíte, ako zahltený je mailbox niektorých ľudí, často sa môže stať, že by ich váš obsah možno aj zaujal, ale nevšimli si ho v záplave mailov. Preto vždy, keď pošlem jednorázový mail, tak nastavím automatizáciu, že pokiaľ ho neotvoria do 48 hodín, tak im ho pošlem znova, len s pozmeneným predmetom. Naposledy som takto posielala NL s videologom o novom Google Analytics 4:

  1. Prvý mal open rate 33.6% (346) a CTR 4.1% (42)
  2. Druhý išiel 48 hodín po prvom a mal open rate 19.9% (141) a CTR 3.8% (27). Niekto sa možno pýta, či to nie je otvarné. Avšak mail ide len na tých, ktorí neotvorili ten prvý. Tiež sme nezaznamenali, že by mali negatívny dopad na Unsubscribed.

Sociálne siete

Takto to vyzerá na našich social:

  • LinkedIn from 92 to 417  followers +353%
  • Youtube from 38 to 172 subscribers +352%
  • Facebook from 416 to 887 followers +113%
  • Instagram from 207 to 272 followers +31.4%

Nárast na Youtube som spomínam v časti o videoblogoch. LinkedIn rástol vďaka tomu, že ja osobne mám veľkú databázu kontaktov a všetkých som rad za radom pozývam sledovať DASE. 😀 Zatiaľ nie som ani v polovici mojich kontaktov. 

Ako som spomínala aj v minuloročnom článku, Instagram nie je naša obľúbená sociálna sieť a je to vidieť aj na našom chabom zdieľaní. Celkovo sociálne siete nie sú našou dominantou a využívame ich skôr na zdieľanie a promovanie nášho obsahu. 

Na záver

Ako a prečo sa rozhodujeme o našich aktivitách, som popísala v minulom článku a všetko z toho platí dodnes na 100%. Čo ma tento rok naučil je však ešte jedna vec. Marketing treba neustále posúvať a zamýšľať sa nad tým, ako to robiť lepšie a inak a to z 2 dôvodov:

  1. Keď tvoríte stále to isté (napr. len odborné články) lákate tým stále to isté publikum, čím sa dosť obmedzujete. A aj toto publikum to môže časom omrzieť.
  2. Keď robíte stále to isté, omrzieť to môže aj vás. Ja osobne sa milujem učiť nové veci. Motivuje ma to a potom to vidieť aj na výsledkoch. Tento rok som sa naučila:
    • Vytvoriť web v Elementore 
    • Robiť automatizácie v Mailchimpe a spraviť vyraďovaciu kampaň
    • Točiť a strihať videoblogy

Opäť veľká vďaka patrí nášmu tímu, ktorý maká na našom marketingu rovnako neúnavne, ako na klientoch. 😉 

Dialo sa toho, samozrejme omnoho viac, no zisťujem, že do jedného článku sa to vkladá ťažko. Preto ak chcete k niečomu bližšie info, napíšte mi. 😉