Získali sme hromadu vedomostí a pocit nedočkavosti ich aplikovať do praxe. Spoznali sme množstvo skvelých ľudí, Nemci aj Holanďania boli veľmi milí a pohostinní. Videli sme krásne miesta, och, najmä rozprávkový Leiden. 😍

1. týždeň – Bratislava, DASE

Začínali sme v Bratislave, konkrétne u nás v HubHube. Tu sme privítali našich kolegov z Holandska, školiteľov a nových juniorov z partnerskej spoločnosti Maxlead.

Prvý deň bol spoznávací.

Vytvorili sme skupinky po dvoch a odprezentovali sa navzájom. Následne sme mali asi 30 minút na zoznámenie. Školitelia Frank s Daanom sa nám tiež predstavili a následne aj samotnú spoločnosť Maxlead. Sú to skvelí ľudia a profíci v jednom.

Prvý týždeň bol zameraný najmä na Google Tag Manager (GTMko). Preberali sme tiež základy jazykov JavaScript, HTML a CSS. Naučili sme sa ako si vytvoriť rôzne eventy a nastaviť k nim triggery. „Debugging“, čo vpodstate znamená, či všetko správne funguje, sme si overili cez preview mode.

Ak to zhrniem, prešli sme všetky základné a aj niektoré pokročilé funkcie GTMka. Napríklad, ako funguje DataLayer, aké sú to e-commerce eventy a základy RegExu – regulárnych výrazov.

Ako to už pri IAA býva zvykom, po hodinách sústredenia sme vyrazili do mesta. Holanďanov každý deň čakal bohatý social program naprieč Bratislavou a zákutiami starého mesta.

Na záver dňa zoznamovanie pokračovalo pri dobrom jedle a pive, alebo aj v skúšobni, ktorá je starý protiraketový bunker v areáli Istrochemu. Keď sme prechádzali post-apokalyptickým Istrochemom, nebolo nám všetko jedno. 😄

2. týždeň – Kolín nad Rýnom, Morefire

Z Bratislavy sme vyrážali v nedeľu a o pár hodín neskôr sme už analyzovali Kolín. Akadémia oficiálne začínala až na druhý deň v pondelok, čo bolo super, keďže sme mali čas sa aklimatizovať.

Zložili sme sa na ubytku a vyrazili na prechádzku do mesta. Dosť pršalo a v tej chvíli prebiehal vínny festival. Schovali sme sa a ochutnali lokálne skvosty. Aklimatizáciu teda hodnotíme pozitívne 😆🍷.

Kúsok po nás prišiel aj tím z Holandska, bolo príjemné ich opäť vidieť. Spolu sme si prešli 2 podlažia tématicky zariadených kancelárií. Rovnako ako v Hubhube sa dajú zabookovať. Dokonca našli aj jednu autenticky zatuchnutú v štýle starých rodičov. 😄

Čo sa týka priebehu školenia, časovo to bolo rovnaké, ako prvý týždeň u nás v DASE. Cez deň sme usilovne študovali, plnili rôzne úlohy, pracovali v tímoch na veľkom zahraničnom projekte značky O’Neill a prezentovali naše zistenia. Zaujímavé bolo, že každý pri analýze prišiel na niečo iné. Hypotézy a výsledky z analýzy boli následne zaslané tejto spoločnosti. Cítili sme sa celkom dôležito 💪.

Tento týždeň sme sa sústredili najmä na nový Google Analytics 4, kedže ako už vieme, Universal Analytics budúci rok v júli končí. Popri GA4ke sme sa tiež dozvedeli o SEO a dôležitých metrikách, ktoré sa používajú v marketingu. Prešli sme si zaujímavé funkcie v Google Sheets a doposiaľ nadobudnuté vedomosti sme aplikovali pri tvorbe dashboardu v Google Data Studiu. Tu veci začali dávať väčší zmysel, keďže sme videli, ako analytické nástroje od Googlu na seba pekne nadväzujú.

Každý deň po školení nás čakal social program. Cestovali sme v čase cez virtuálnu realitu a dozvedeli sa viac o histórii Kolína. Niekedy sme dokonca hneď po školení vyrazili do mesta a na ubytko prišli až v noci. Bolo to super, ale aj dosť náročné. Každé ráno si vyžadovalo 100% focus mode. 😬

Našťastie kávy, dobrej nálady a povzbudivých nápojov bol dostatok.

3. týždeň – Leiden, Maxlead

A je to tu! Posledný týždeň.

V Eindhovene pristávame opäť v nedeľu. Odtiaľ pekne vlakom do Leidenu a autobusom na hotel. Ten je blízko Maxleadu, kde bude tento týždeň prebiehať školenie. Každé ráno teda opäť pár minútová prechádzka krásnym a tichým prostredím. A cieľová zastávka, sídlo spoločnosti v starej radnici. 😲

maxlead, holandsko

Je ráno a po výdatnom spánku prichádzame na recepciu v Maxleade. Veľmi milá pani nás naviguje a tu už stretávame známe tváre. Týždeň sme sa nevideli, alebo ubehlo to veľmi rýchlo. Tak sa privítame a Frank sa nás hneď pýta, či si chceme dať tour po budove. Samozrejme neodmietame.

Najviac nás asi zaujala majestátna miestnosť, kde prebiehalo školenie a jedáleň. Tam sme mali každý deň spoločné obedy. Holanďania obľubujú na obed sendviče. Ale fakt na úrovni, na výber totiž boli rôzne šunky, neobvyklé syry a aj sladké nátierky a posýpky. Väčšinou sa o 12:00 sa stretnú v jednej miestnosti a každý si urobí taký, aký má najradšej.

Priebeh školenia je už asi každému jasný. Tento týždeň sme si zrekapitulovali všetky možnosti, ktoré nám ponúka GA4ka. Tentokrát sme mali za úlohu vyriešiť veľmi zaujímavý prípad a verte mi, išli sme naozaj do hĺbky. 🕵️‍♂️

Pohybovali sme sa na úrovni aktualizácií prehliadača Safari pre iOS. Zistili sme, ktorá konkrétna funkcia a v ktorej konkrétnej verzii iOS spôsobovala anomáliu viditeľnú v grafoch. Výsledky sme nakoniec zhrnuli do prezentácie pre klienta.

Naučili sme sa, ako ich správne komunikovať klientovi. Načali sme tým náš tréning soft skills – mäkkých zručností. Dostali sme tiež tipy, ako správne narábať s očakávaniami klienta a ako efektívne manažovať svoj čas. Bolo to naozaj zaujímavé a prínosné. Soft skills sú totiž pre analytika veľmi dôležité.

Na záver akadémie nás čakal hackathon. Rozdelili sme si rôzne zadania, vytvorili skupiny a spoločne vymýšľali, ako si  v budúcnosti uľahčiť prácu. Juniori spolu so seniormi spolupracovali, bola to sranda a prišli sme na hromadu zaujímavých vecí. Nakoniec sme absolvovali fotenie, slávnostný prípitok a dostali sme diplom o úspešnom absolvovaní IAA 2022 .

Bonus: DASE team building – Haag

Extra čas sme ešte využili na parádny team building. Rozhodovali sme sa ešte medzi Amsterdamom, ale vyhral to nakoniec Haag. V Amsterdame už niektorí z nás boli, alebo sa tam chystajú súkromne.

Haag je podľa wikipédie, v čase písania tretie najväčšie mesto v Holandsku. Veľmi pekné, a keďže bol víkend, ľudia boli fakt všade. Pobehali sme centrum a zvyšok dňa sme strávili pri pláži. Pivečko, cider a plážový futbal ⚽.

Výlet sme zakončili parádnym pokéčkom, na ktoré nás skeptikov nakoniec zlomil Mišo.

Zhrnutie

V prvom rade ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na plánovaní a organizácii. Napriek tomu, že táto akadémia bola o dva týždne kratšia, hats down účastníkom minuloročných akadémií, ktoré trvali 5 týždňov 💀.

Aj tieto tri týždne medzinárodnej analytickej akadémie boli dostatočne intenzívne, nabité vedomosťami a zábavou ! 🥳 Každopádne, užili sme si to a v závere úplne súhlasím s Marekom.