V predchádzajúcom článku sme si prešli základné regulárne výrazy, ktoré nám pomôžu uľahčiť si prácu s dátami. Pri práci v Dase používame viacero nástrojov, v ktorých môžeme využiť regex. V tomto článku si prejdeme tie najzákladnejšie  Google Analytics, Google Tag Manager a Google Data Studio.

Regex v Google Analytics

Google Analytics je pre mňa nástroj, v ktorom najčastejšie využívam regulárne výrazy a kde som sa s pojmom regex stretla po prvýkrát. Tu sú príklady, ako ho môžeme využiť v praxi:

1.Filtrovanie dát v jednotlivých prehľadoch (tabuľkové filtre)

Robíte analýzu z dát a potrebujete vidieť len určité dáta? Ľahká pomoc, stačí si jednoducho vyfiltrovať hľadaný výraz. V príklade nižšie chceme vidieť dáta len pre stránku /basket.html a všetky zdroje návštev okrem priamej návštevy. Preto si vyfiltrujeme pomocou regexu Page= basket\.html a vylúčime Zdroj návštevnosti direct / none.

filter source medium

2.Nastavenie cieľov

Správne nastavenie cieľov v Analyticse býva často tvrdým orieškom. Niekedy sa vo webovej adrese nachádzajú dynamické parametre, inokedy je ďakovná stránka rovnaká, ale jednotlivé kroky nákupného lievika sa líšia štruktúrou. V takomto prípade potrebujeme opäť regex.

Uveďme si príklad stránky, kde sa parametre menia dynamicky pre každú ďakovnú stránku (ale časť adresy zostáva rovnaká). Pri cieľoch nám Analytics neponúka možnosť obsahuje”, preto je regex potrebný. Regex môže vyzerať nejako takto:

vytvroenie ciela analytics

Ďakovná stránka bola v našom prípade www.priklad.sk/order/12332/complete.html. Uvedené čísla sú dynamické parametre. Jednotlivé kroky lievika mali nasledovné adresy:

www.priklad.sk/order/cart

www.priklad.sk/order/details

www.priklad.sk/payment.html

Pri vytváraní cieľov netreba zabudnúť, že pokiaľ vyberiete typ výrazu (regulárny výraz, začína na, rovná sa), platí toto nastavenie pre celý lievik.

3.Vytvorenie filtrov pre zobrazenia

Pri vytváraní filtrov je vždy dobre byť opatrný. Filtre na úrovni Zobrazenia účtu nám ovplyvňujú, ktoré hity sa zahodia a ktoré budú uložené a k dispozícii pre využitie v reportoch. Preto treba vždy najskôr testovať (ideálne na samostatnom Zobrazení) a až potom aplikovať filtrovanie pre hlavné Zobrazenia.

Toto sú hlavné filtre, v ktorých môžete použiť regex:

strip www filter

trailing slash filter

4.Segmentácia dát

Segmentácia je pri práci s dátami veľmi dôležitá  bez nej by sme nemohli ísť hlbšie v analýze a veľmi ťažko by sa nám vyhodnocovali reporty. Preto, ak ju nepoužívate, je najvyšší čas začať ;). Môžete si vytvoriť segmenty pre všetky účty, ktoré spravujete, prípadne špecifické segmenty len pre konkrétneho klienta. Odporúčam pozrieť sa do galérie segmentov, kde nájdete užitočné segmenty pre pravidelné použitie.

Ak však potrebujete špecifický segment, opäť sa vám zíde regex.

Regex v Google Tag Manageri

V Tag Manageri môže byť regex tiež veľmi užitočný. Napr. pri Regex tabuľkách, ktoré fungujú v princípe ako Lookup tabuľky, ale s tým rozdielom, že umožňujú pomocou regexu lepšie špecifikovať to, čo potrebujeme. Môžeme ich využiť napr. na Zoskupovanie podľa obsahu (Content Grouping), prípadne na premenovanie adresy (Page Path).

zoskupenie podla obsahu gtm

Jednoduchším príkladom je použitie regulárneho výrazu, pokiaľ chceme vyfiltrovať iba domovskú stránku. Vo väčšine prípadov je domovská stránka len lomka za adresou. Preto stačí vyfiltrovať túto lomku ako cestu (Page Path) ^/$ a samozrejme, otestovať to.

zobrazenie stranky gtm

Regex v Google Data Studiu

V Data Studiu sa správa regex trochu inak. Pri jeho vytváraní netreba zabudnúť, že všetky znaky, ktoré nechceme mať použité ako regex, musíme vynechať dvakrát  tzv. double escape //. Toto je však jediná výnimka.

Regex môžeme najčastejšie potrebovať pri vytváraní novej kalkulovanej metriky. V našej ukážke sme vytvorili regex, aby sme videli len súhlas s marketingovými a štatistickými cookies.

filter data studio

Dúfam, že vám môj článok aspoň trochu pomôže v práci s regulárnymi výrazmi. Ich využite je, samozrejme, veľmi široké. Preto sme si ukázali len základné príklady, ako môže byť regex užitočný pri práci webového analytika. 😉