Google Optimize končí. Čo teraz?

Google Optimize asi netreba veľmi predstavovať. Ide (išlo) o obľúbený nástroj, ktorý mnoho našich klientov i čitateľov využívalo pri optimalizáciu webu na A/B testovanie. Google už dávnejšie avizoval, že  podpora tohto nástroja končí, avšak jedným dychom dodával, že pripravuje náhradu. Veľké nádeje sa vkladali najmä do nástroja Optimizely. Žiaľ, týmto nádejám je teraz koniec.

Google dal vyhlásenie, že verejnosti sprístupní API, aby integráciu s Google Analytics mohol využiť ktorýkoľvek prevádzkovatelia nástrojov pre A/B testy. Či je to dostatočná náhrada Google Optimize, to už necháme na vás.

Viac na: Google Support

Nový report v GA4 poteší všetkých majiteľov e-shopov

Výkonnosť e-shopu je častokrát negatívne ovplyvnená objednávkovým procesom. Ak ste doteraz chceli reportovať dáta z checkoutu, museli ste si daný funnel vyskladať ako vlastný report v Explore sekcii. Prehľad je odteraz dostupný medzi štandardnými reportami v sekcii Monetization.

checkout journey

 

Pre funkčnosť checkout jorney prehľadu je nevyhnutné mať správne nastavené e-commerce merania na webe. Vďaka prehľadu budete  presne vedieť, ktorý krok nákupného procesu spôsobuje najväčší odliv návštevníkov a následne tento krok optimalizovať. Dáta si môžete pozerať z niekoľkých pohľadov, napr. podľa zariadenia, prehliadaču, krajiny, či jazyka. Ak tento prehľad vo svojom Google Analytics 4 nevidíte, radi vám s implementáciou ecommerce meraní pomôžeme.

Viac na: Google Support

Google predstavil export user dát do BigQuery

Existujúci BigQuery konektor v Google Analytics 4 odteraz podporuje novú dátovú schému, konkrétne pre dáta vzťahujúce sa na užívateľa. Po nastavení exportu bude vo vašom BigQuery vytvorená nová tabuľka, kde každý riadok reprezentuje unikátneho užívateľa. Tabuľka obsahuje niekoľko užitočných user-scope dimenzií a metrík, ktoré je možné využiť pre modelovanie dát a analýzu. Ide napríklad o:

  • Publiká
  • Hodnota zákaznika (lifetime value)
  • Prediktívne skóre pre nákup
  • Vlastné dimenzie
  • Informácie o zariadení
  • Geografické dáta

Aby sa dáta do vášho BigQuery začali zbierať, povoľte export user dát v admin sekcii vášho Google Analytics 4 vlastníctva, v sekcii prelinkovania.

Viac na: Google Support

Vzdelávanie je dôležité. Vie to Google, viete to aj vy?

Google zosumarizoval všetky vzdelávacie materiály, ktoré ku Google Analytics 4 má a vy by ste o tom určite mali vedieť.

My v DASE sme tiež prispeli svojou troškou. Ak uprednostňujete kurzy v slovenčine, potom ste na správnej adrese. Najnovšie do našej rodiny kurzov pribudol kurz o nástroji Google Looker Studio.

Ak ste medzi kurzami od Googlu alebo od nás v DASE nenašli, čo ste potrebovali, vyplňte tento formulár a ak bude téma zaujímavá pre dostatočne veľké publikum, pravdepodobne sa objaví spracovaná vo forme kurzu, či informačného videa. Budeme radi ak nám námety na ďalšie kurzy napíšete aj dolu do komentárov. Vaše prosby neostanú nevypočuté. 🙂