Channel grouping konečne v GA4!

Je to šokujúce, ale na channel grouping v GA4 sme čakali dlhé 2 roky. Čakaniu je koniec, odteraz si môžete vytvárať vlastné zoskupenia kanálov. Ak používate bezplatnú verziu GA4, máte možnosť vytvoriť si dve vlastné zoskupenia kanálov, každý s maximálne 25 rôznymi kanálmi, v prípade plateného GA360 je limit nastavený na 5 zoskupení kanálov. Channel grouping nastavíte v sekcii Data Settings > Channel Groups.

channel grouping

Ak túto voľbu vo svojom analyticse ešte nevidíte, nemusíte zúfať, roll-up je, ako sme si už v prípade Googlu zvykli, postupný a trvá niekoľko týždňov.

Viac na: Google Support

GA4 predstavil item-scoped vlastné dimenzie

Ak používate Google Analytics 4 pre meranie vášho e-shopu, táto novinka vás určite poteší. Google Analytics odteraz umožňuje registrovať vlastné produktové dimenzie nad rámec preddefinovaných parametrov. Do analyticsu si tak môžete posielať bližšie informácie o produktoch, ako napr. variant produktu, farbu, veľkosť, hodnotenie produktu a rôzne iné, ktoré potrebujete.

Pre štandardné bezplatné GA4 vlastníctva je k dispozícii 10 vlastných dimenzií typu item-scoped, v platenom Google Analytics 360 ich môžete registrovať až 25. Tak čo, už viete aké produktové vlastné dimenzie si zaregistrujete pre váš e-shop?

Viac na: Google Support

Zmena e-commercových metrík v Looker Studiu. Aktualizujte svoje reporty!

Pre majiteľov e-shopov tu máme ešte jeden dôležitý oznam. Minulý mesiac sme vás informovali o nových e-commercových metrikách v Google Analytics 4. Na to zareagovali vývojári Looker Studia a updateovali konektor pre Google Analytics 4 tak, aby bolo možné tieto metriky používať aj v Looker Studio dashboardoch. O ktorých metrikách je reč? Sú to tieto:

  • Items added to cart
  • Items checked out
  • Items clicked in list
  • Items clicked in promotion
  • Items viewed
  • Items viewed in list
  • Items viewed in promotion

Okrem týchto nových metrík boli ďalšie metriky premenované. Ak ste vo svojich reportoch používali niektoré z nasledujúcich metrík, je nevyhnutné aktualizovať dátový zdroj vo vašich reportoch. Zmena sa dotkla týchto metrík (starý ➡️ nový názov):

  • Add-to-carts ➡️ Add to carts
  • Item purchase quantity ➡️ Items purchased
  • Item list clicks ➡️ Item-list click events
  • Item list views ➡️ Item-list view events
  • Item promotion clicks ➡️ Promotion clicks
  • Item promotion views ➡️ Item view events
  • Item views ➡️ Item view events

Viac na: Google Support

Google Trends v novom šate

Ak používate nástroj Google Trends, možno ste si všimli zaujímavé vylepšenie na hlavnej stránke – zobrazenie aktuálnych trendov z celého sveta s odkazmi na spravodajské články. To je len jedno z mnohých vylepšení, ktoré Google Trends v poslednej dobe predstavil.

google trends

Najväčším nedostatkom, ktorý Google Trends má, je nedostatok dát najmä pre tak malé trhy akým je Slovensko. Ak je váš biznis globálny, Google Trends vám určite poskytne množstvo zaujímavých insightov, ktoré môžete využiť pri vašich marketingových aktivitách.

Viac na: Search Engine Land

Google Analytics zvýšil limit maximálneho počtu vlastníctiev v jednom účte 20-násobne

Do kategórie noviniek, pri ktorých v DASE zvyčajne otvárame šampanské, je zvýšenie maximálneho počtu účtov v Google Analytics. Doteraz bol limit nastavený na 100 účtov, v novej ére GA4 vlastníctiev to bude až 2000 účtov. Túto novinku ocenia okrem DASEákov aj ďalšie agentúry, ktoré spravujú účty desiatkam či stovkám klientov.

Viac na: Search Engine Land