Každý užívateľ má po otvorení prehliadača iný rutinu. Niekto po vyhľadaní kľúčového slova klikne na prvý odkaz, iný vypíše adresu sociálnej siete, stlačí enter a listuje, alebo sa len preklikne na nový článok cez odkaz v rozčítanom texte. Každá návšteva vášho webu tak má svoj zdroj, čo vám pomáha lepšie analyzovať správanie návštevníkov.

Ako funguje zoskupenie kanálov?

V Google Analytics nazývame všetky reklamné kampane, vyhľadávače, sociálne siete a iné zdroje, ktoré privádzajú užívateľov na stránku kolektívnym pojmom „Zdroj návštevy“ alebo „Zdroj kampane“. Spôsob, ktorým sa priraďujú zdroje návštev a kampaní, a následne sa posielajú do Analytics prebieha v niekoľkých krokoch. 

Prvým je zbieranie informácii, ktoré sú súčasťou komunikácie medzi prehliadačom a serverom. Vždy, keď zadáte webovú adresu do prehliadača, vytvoríte požiadavku na server.  Tento ju spracuje a odošle naspäť požadovaný súbor informácií, s ktorými váš prehliadač ďalej pracuje. Súčasťou každej takejto požiadavky je aj zdroj, ang. označovaný ako „referrer“ alebo „referer“, z ktorého požiadavka prišla. Ten nadobúda hodnoty podľa predošlej aktivity používateľa. 

zdroje návštev - document.referrer v konzole Google Chrome

Druhý krok je spracovanie zdroja návštevy alebo uvedených hodnôt do dimenzii, ktoré sú potom spojené s konkrétnou reláciou na stránke. Tento proces dodržiava celkom zaujímavý logický postup, v ktorom sa postupne kontrolujú vyplnené alebo prázdne polia a následne sa informácie spracúvajú podľa výsledku ďalej.

Zoskupenie kanálov – infografika

infografika traffic source google analytics channel grouping

Posledný krok je zatriedenie získaných dimenzii do reportov v Google Analytics. V rozdelení sa Analytics riadi predvoleným nastavením zdrojov návštev alebo vašim zoskupením kanálov. Napríklad tak môžete rozšíriť zoznam vyhľadávačov, ktoré označujeme ako organický zdroj návštev alebo môžete aj všeobecne vylúčiť niektoré zdroje a kľúčové slová zo spracovania v analytics. 

Štandardné zdroje návštev v Default Channel Grouping

Direct

Označuje návštevy, ktoré prišli z priameho zdroja na vašu stránku. To znamená, že priamo napísali adresu do prehliadača alebo klikli na záložku, prípadne dostali link na konkrétnu stránku. Zdroj je v takom prípade označený ako Direct a Medium ako (not set) alebo (none).

Organic

Spája do jedného kanálu, všetky návštevy, ktoré prišli z organického (neplateného) vyhľadávania na  Google, Bing alebo DuckDuckGo.. Zdroj je potom názov použitého vyhľadávača a Medium je označené ako Organic.

Social

Zaznamenáva všetky návštevy, ktoré prichádzajú zo sociálnych sieti a vlastnosť Medium je označená ako Referral alebo súhasí s regexom ^(social|social-network|social-media|sm|social network|social media)$.

Email

Spája všetky zdroje návštev, ktoré použili Medium email. Takže zdrojom návštev môžu byť kampane, newslettre alebo aj adresa v správe pokiaľ má UTM parameter Medium označený ako email.

Affiliates

Sem sa zaraďujú všetky linky smerujúce na konkrétnu adresu z iných stránok, ktoré majú vlastnosť Medium označenú ako Affiliate, teda ako link odkazujúci na spriaznenú adresu so stránkou, na ktorej sa návštevník nachádzal.

Referral

Do kategórie Referral sa teoreticky zaraďujú všetky návštevy prichádzajúce z iných adries, okrem vyhľadávačov. Vlastnosť Medium je v takom prípade označená ako Referral, teda ako link odkazujúci na konkrétnu adresu.

Paid Search

Spája všetky návštevy, ktoré vznikli vďaka reklamným kampaniam vo vyhľadávaní. Parameter Medium zodpovedá regexu ^(cpc|ppc|paidsearch)$ a vlastnosť “Campaign Content” neobsahuje výraz Ad Distribution Network.

Other Advertising

Spája všetky návštevy z rôznych zdrojov, ktoré majú parameter Medium prispôsobený používateľom alebo sa zhoduje s regexom ^(cpv|cpa|cpp|content-text)$, prípadne chýba označenie kampane (not set).

Display

Označuje všetky návštevy, ktoré vznikli vďaka vizuálnemu zobrazeniu, ako sú použité obrázky vo vyhľadávaní, impresie alebo bannery na stránkach. Parameter Medium má zhodu v regexe ^(display|cpm|banner)$ alebo parameter Content presne obsahuje výraz Ad Distribution Network.

(unavailable) or (other)

Kanál spája všetky relácie, ktoré nespĺňajú ani jednu zo štandardných definícii.

Pevne verím, že vám tento prehľad pomohol zorientovať sa v rozdelení kanálov v rámci Channel Groupingu. Ak by ste mali akékoľvek otázky, či pripomienky, napíšte mi dole do komentárov.