GA4 máme ťa radi, ale musíme sa porozprávať!

Google Analytics 4 (GA4) je už od začiatku obeťou nedôvery k novým nástrojom od Googlu a stres z nového rozhrania mu na popularite tiež nepridáva. V našich kruhoch sa tiež raz za čas stretneme s názorom, že klasický Universal Analytics bol lepší, menej komplikovaný a tak celkovo sme ho všetci mali radšej.

A aj keď je GA4 už dlho automatickým rozhraním pri vytváraní nového účtu a zároveň ponúka mnoho výhod, stále si nevie nájsť svoje miesto v marketingovej komunite. Preto sa pozrieme na tie najčastejšie výčitky a či je to s tým novým rozhraním naozaj také zle.

Prečo nikto nemá rád GA4?

Na začiatok zhrniem situáciu s vývojom analytických nástrojov v marketingovej komunite. Odkedy Google ohlásil vývoj novej analytickej platformy, ktorá by prepojila dáta z aplikácie a webu cez jeden nástroj, bolo jasné, že spoločnosť chystá veľký krok do budúcnosti.

Keď potom v júli 2019 Google spustil beta verziu „App + web“, rozšírilo sa  medzi analytikmi mierne nadšenie z nového dátového modelu, ktoré však rýchlo vystriedali prirodzené ľudské obavy z vývoja novej platformy a skúsenosti s typickým správaním technologických gigantov ako je Google.

Jednoducho, situácia na prijatie ďalšieho kroku v analytike mohla byť aj lepšia.

Ako to vlastne celé funguje?

„Hej, bol som tu keď prišiel G+, Google Talk, Picasa, Google Notebook… a teraz… GA4. Už mám z toho Google PTSD!! Chápem, že the Big G a #digitálnymarketing platia moje účty, ale vzrušovať sa nad ďalším nástrojom, stále novým, stále nie bez chýb, a možno ešte ani nie úplne spusteným na ďalšie mesiace nie je úplne moja káva“

— Jahnelle Seaman (@jrpittman) June 21, 2021

Úplne chápem každého, kto už má plné zuby nových a revolučných nástrojov od veľkých korporácii. Nie je jednoduché sa prispôsobovať zabugovanému rozhraniu, ktoré sa ešte medzi tým niekoľko krát zmení, a hľadať neexistujúce rozšírenia na špecifické problémy, ktoré mám asi len ja.

Ako začínajúci analytik sa však musím GA4 zastať. Riešenie celého sledovania je dnes vďaka jednému konfiguračnému tagu omnoho jednoduchšie a menej komplexnejšie. Menej komplikovaných krokov navyše aj priamo znižuje mieru, že sa niečo pokazí.

Samozrejme, že sa vždy dajú pri počiatočnom nastavení urobiť chyby, ale nová GA4 im jednoducho nedáva taký priestor. Veď posúďte sami, jeden konfiguračný tag, ktorý sa postará o sledovanie page views a užívateľské interakcie, proti page view tagu, event tagu, ecommerce nastaveniam a ešte nesmieme zabudnúť na vlastné dimenzie.

Menej zásahov do sledovania jednoducho vytvára menej priestoru na chyby a ponúka jednoznačnejšie riešenia, ak už sa aj vyskytnú. Jednoduchá konfigurácia navyše hneď rieši aj špecifické situácie ako sú single page aplikácie, youtube videá, alebo sťahovanie obsahu.

Nedostupné reporty sú preč

„Je to hrozné! Prial by som si aby som sa vrátil k UA už skôr. Snažil som si zvyknúť na ten interface a nové menu mesiace!! Stále sa v tom neviem sakra vyznať + a niektoré služby od tretích strán nefungujú s GA4“

— Michael Aulia 🇦🇺 (@michaelaulia) 23 Jún, 2021

„pol hoďka v kely, a stále neviem ako zistiť koľko návštev domovskej stránky sme mali. Prečo GA4, prečo?!?“

— Gill Andrews (@StoriesWithGill) 22 Jún, 2021

Jedným z najväčších problémov nového analytics bolo rozhranie, ktoré sa od pôvodného dizajnu odlišovalo svojim úspornejším vzhľadom a pre mnohých, aj zvláštnym rozdelením. Častou výhradou preto boli poprehadzované reporty a nedostupné informácie.

Dnes však už GA4 vyzerá omnoho praktickejšie a užívateľsky prístupnejšie. Posledný veľký update zo začiatku leta, rozdelil základnú sekciu reportov na informácie o užívaní webu a demografické údaje o samotných používateľoch. Takto v menšom počte reportov nájdeme všetky základné informácie, ktoré potrebujeme.

Akvizícia jednoduchou formou informuje odkiaľ prichádzajú nový používatelia prvý krát a zároveň, ktorý kanál prináša najviac užívateľov z dlhodobého hľadiska. Engagement, alebo záujem používateľov, potom prezentuje údaje o jednotlivých udalostiach, konverziách a stránkach, ktoré tvoria náš obsah. A navyše, je možné už v základných reportoch sledovať výkonnosť e-shopu a jednotlivých produktov.

Ako bonus sú dnes k dispozícií vlastné reporty v sekcii Exploration, vďaka ktorým sa dá ešte hlbšie preniknúť do zozbieraných dát pomocou rôznych foriem zobrazenia, ako je klasická tabuľka podľa zvolených parametrov, kohortové analýzy, alebo aj geografické mapy. Za zmienku určite stojí aj možnosť využiť prediktívne metriky, ktoré vám môžu pomôcť urobiť záverečné rozhdnutie.

Malé firmy predsa nerobia veľké reporty

„Svätá pravda! Do veľkej miery je to pre bežných ľudí nepoužiteľné. Chápem tú myšlienku data streamov, ale pre väčšinu, ktorá ma len web bol starý analytics lepší. Teda, aspoň sme si na neho zvykli “

— Victor Jónsson (@victorjonsson) 22 Jún, 2021

„Rozmýšľam či tento krok znamená, že GA sa jednoducho rozhodlo spláchnuť malé spoločnosti do kanálu a starať sa len o veľké weby a spoločnosti. Ale tiež som rozmýšľal, že keď prestanú s podporou Universal tagu, tak budem hľadať iné riešenie“

— Gill Andrews (@StoriesWithGill) 22 Jún, 2021

Zásadný posun nastal aj v tom, ako GA4 vyhodnocuje všetky udalosti, ktoré sa na vašej stránke odohrávajú. Obľúbený Universal Analytics sa stal až natoľko populárnym, že udržiavanie výpočtovej sily pre potreby používateľov sa stali pre Google naozaj neúnosné. Len si predstavte celé to komplikované rozdelenie do views, dedikovaných eventov, a navyše prepočítavanie a spájanie udalosti nad celou session. V skratke, katastrofa.

To bol aj jeden z hlavných dôvodov, prečo je GA4 postavená na novom dátovom modeli, ktorý jednoducho zbiera udalosti do jedného bodu a následne ich spáruje cez ID používateľa.

Novému analyticsu je tak jedno, či používate appku, alebo web, lebo udalosti a ich používatelia sú pre neho rovnakí. Nový dátový model tak spôsobil menšiu dezorientáciu starej školy v udalostiach, lebo zrazu nebolo podstatné, či ide o zobrazenie stránky, kliknutie, alebo pod akú kategóriu patrí udalosť. Všetko je udalosť! A ak chceme, môžeme ju ešte doplniť o ďalšie parametre, ktoré si jednoducho nastavíme v sekcii konfigurácie.

Navyše, tento spôsob priniesol pre malé podniky možnosť využiť nový dátový model naplno cez Big Query, teda cloudovú databázu, ktorá po spojení s GA4 ukladá všetky dáta v relačných tabuľkách. Každý kto má záujem a trošku logické myslenie sa teda môže dostať k naozaj komplexným podnetom so základnými znalosťami programovacieho jazyka SQL.

Reklamný report, kde je ti len koniec!

„Otázka pre všetkých! Je to len mnou alebo je nový GA4 HROZNÝ? Je to akoby ho naschvál nadizajnovali len pre e-shopy alebo čo! Je naozaj náročné dostať všetky informácie na ktoré som zvyknutý… Myslím, že prejdem naspäť! Hrozné!“

— Trevor Long (@trevorlong) ) 23 Jún, 2021

V neposlednom rade je pravda, že nové rozhranie ešte stále nie je úplne prispôsobené pre výkonnostných marketérov, ktorí potrebujú sledovať vzťahy medzi kampaňou a eventami na stránke. Dostať sa tak k použiteľným informáciám len v jednom nástroji tak nie je úplne možné.

Po poslednom veľkom vylepšení rozhrania sa však objavila nádej na zlepšenie v podobe reklamných reportov, určených na vyhodnotenie marketingových aktivít. Táto sekcia teda ponúka možnosť získať hlbšie poznatky v podobe ROI použitých kanálov, pomáha s rozhodovaním pri rozdelení rozpočtu, alebo porovnať atribučné modely v prehľadnej forme a vizualizovať konverzné cesty používateľov.

Na to všetko vám stačí prepojiť si váš účet s Google Ads a Google analytics 4.

Záver

Mojim odporúčaním je nesústrediť sa na dočasné chyby a začať s GA4, čím skôr.

Začiatok nemusí byť vždy ľahký, ale nikto nepovedal, že to musíte zvládnuť za pár dní. Kľudne stačí ak si na úvod vytvoríte nový analytics a budete zbierať merania ešte skôr, ako Google vytiahne zástrčku od Universal Analytics. K tomu vám určite pomôže aj náš blog, Youtube, praktické rady a mnoho dostupných zdrojov v slovenčine.