Cez víkend sa v bratislavskom HubHub-e konal už v poradí štvrtý ročník bratislavskej edície analytickej (ne)konferencie Measurecamp. Aký bol?

Koncept Measurecamp-u

Measurecamp je (ne)konferencia, ktorá od roku 2012 spája analytických nadšencov po celom svete. Zúčastniť sa môže každý a zadarmo (ak sa vám podarí uchmatnúť jeden z lístkov). Tradične sa však koná vždy v sobotu, takže musíte obetovať svoj voľný čas. Na druhej strane je to fajn, lebo si môžete byť istí, že každý kto na Measurecamp príde, tam aj reálne chce byť.

Úplne prvý ročník sa uskutočnil v roku 2012 v Londýne a odvtedy sa rozšíril po celom svete. Okrem uvoľnenej a neformálnej atmosféry je Measurecamp charakteristický svojím konceptom. Obsah konferencie tvoria samotní návštevníci. Dopredu teda vôbec nie je jasné, aký bude program. Ten sa vytvára vždy pri tzv. “session board-e”, kde každý z návštevníkov môže pripnúť svoj blog (session). Či už sa jedná o o workshop, diskusiu alebo prezentáciu, technicky, biznisovo či analyticky zameranú, na tabuli je vítaný ktokoľvek a čokoľvek!

Mapa tohtoročných Measurecamp-ov.

 

Čo bolo možné vidieť?

Deň pred samotným Measurecamp-om sa konali platené workshopy na rôzne témy a tento rok si bolo z čoho vyberať. Viedli ich totiž aj známi zahraniční hostia ako Jim Sterne, Mikko Piippo alebo Robert Petković.

V sobotu prišiel na rad hlavný chod a teda samotný Measurecamp. Deň otvoril Peter Jakuš, jeden z dlhoročných organizátorov slovenského Measurecampu. Po jeho úvodných slovách sa účastníci nahrnuli pred tabuľu.

Špecialitou tento rok bol live-stream, prostredníctvom ktorého sa všetky prezentácie z hlavnej miestnosti vysielali do Moskvy. Tam zhodou okolností v rovnakom čase prebiehal Measurecamp Moskva. Takéto prepojenie dvoch Measurecamp-ov malo s vysokou pravdepodobnosťou premiéru.

Deň som začal na prednáške od Jura Franka (Exponea), ktorý nám ukázal aké novinky si pre nás Google prichystal v Google Tag Manager-i. Nakoľko sú tieto funkcie zatiaľ sprístupnené len pre vybrané GTM účty, nemôžem sa príliš rozpisovať o podrobnostiach. No určite sa je v najbližších troch mesiacoch (kedy by mala byť táto funkcionalita voľne dostupná pre všetkých) na čo tešiť.

V prvom kole mal prezentáciu aj Robert Petković, jeden zo zahraničných hostí bratislavského Measurecamp-u. Robert hovoril o tom ako využívajú Enhanced Ecommerce dáta na optimalizáciu skladových zásob. Taktiež hovoril o tom, ako je pre nich dôležité analyzovať čo používatelia na webe hľadajú a aké výsledky sa im zobrazujú. Ak sa používateľovi po vyhľadaní nezobrazí nič alebo iba vypredané produkty, strácajú peniaze. Preto sa snažia (aj na základe metrík ako buy-to-detail a cart-to-detail) určiť, akú veľkú zásobu konkrétnych produktov potrebujú, aby ich vždy bol na sklade dostatok.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko percent používateľov má vašu stránku otvorenú na viacerých taboch (záložkách)? A v čom by vám táto informácia mohla pomôcť? V ďalšom bloku sa Pavel Toušek (etnetera activate) venoval práve tejto problematike. Bola to veľmi inšpiratívna téma, ktorej som doteraz (aspoň ja osobne) nevenoval veľkú pozornosť. Určite by som odporúčal takéto meranie spustiť pre akýkoľvek web. Zistenia vás môžu prekvapiť.

Pavel Toušek

Nasledoval Tomáš Malík (Zaraguza), ktorý sa venuje výkonnostným kampaniam. V jeho prezentácií sa venoval pomerne častej otázke od klientov – prečo sa počty konverzií líšia naprieč rôznymi reportovacími nástrojmi. Podľa Tomášových slov je jedným z hlavných problémov fakt, že každý nástroj používa iný atribučný model – preto sa zameral na tri nástroje (Google Analytics, Facebook a Google Ads) a rozdiely v ich atribučných modeloch. Na záver načrtol, ako problém atribúcie rieši v jeho projektoch.

Posledný blok pred prestávkou vyplnila case study od Lukáša Göröga (Die Presse). Vo svojej prezentácii opísal, ako im rôzne vhľady (insights) z dát pomáhajú poskytovať relevantnejší a zaujímavejší obsah pre čitateľov. Lukáš rozprával aj o tom, ako sa vyhodnocujú čítanosť jednotlivých tém počas týždňa. Následne sa snažia produkovať viac článkov práve o témach, ktoré sú v danom momente najviac vyhľadávané. Zaujímavým poznatkom taktiež bolo, ako sa mení percentuálny podiel zariadení, ktorými sa návštevníci pripájajú behom dňa a aký to má vplyv na obsah.

Po obednej pauze Camiele Wenninger (Maxlead) usporiadal diskusiu, v ktorej bol zvedavý, kto a ako pristupuje k návrhu plánu merania. Ide o pomerne špecifickú tému. A keďže neexistuje univerzálny postup, ako by sa k meraniu malo pristupovať bolo si veľmi zaujímavé vypočuť rôzne postupy a porovnať ich s tými, ktoré používame my v DASE.

Mať nekvalitné a neštrukturované dáta je častokrát horšie, ako ich nemať vôbec. Svoje o tom určite vie aj Marek Ďurček (Orange), ktorého blok som navštívil ako ďalší v poradí. Marek vo svojej prezentácii hovoril o tom, ako sa v Orange snaží presadiť štrukturovanejšie merania. Rovnako sa snaží, aby merania nových prvkov boli vždy konzistentné s meraním, ktoré už existuje .

Jednou z najzaujímavejších prezentácií dňa bola pre mňa určite od Mira Ficzu (Eset). Miro a jeho kolegovia v Esete zastrešujú analytiku pre desiatky krajín po celom svete. A keďže systém upozornení je v Google Analytics veľmi limitovaný, potrebovali vytvoriť svoj vlastný systém. Týmto by na dennej báze kontrolovali najdôležitejšie metriky (počet transakcií, obrat, počet 404iek a pod.) vo všetkých krajinách. V prípade, že sa niektorá z týchto metrík príliš odchýli od “priemernej” hodnoty, systém automaticky pošle e-mail s upozornením a pripojeným grafom s problematickou metrikou. Celý systém bol navrhnutý a implementovaný v Google Sheet s využitím Google Analytics API.

Ku koncu dňa som sa dostal na prezentáciu odhodlal aj ja. Rozprával som ako je možné do Google Analytics zasielať interakcie, ktoré sa odohrávajú mimo webu. Pred časom som sa tejto téme venoval aj v článku na našom blogu. Návštevníkom Measurecamp-u som ukázal samotné riešenie, ktoré sme pre klienta pripravili priamo v Google Sheets.

A tak ako to už na Measurecamp-e dobrým zvykom, po uzavretí dňa nasledovala afterparty. Na afterparty máte možnosť v neformálnej atmosfére pri pohári (tentoraz zeleného!) piva uzavrieť otvorené otázky, ku ktorým sa je počas rušného a občas tak trochu measurecamp-sky chaotického dňa ťažké dostať.

Záver

Osobne tento ročník hodnotím ako najlepší Measurecamp v Bratislave, ktorý som doteraz navštívil. Vysoká kvalita prezentácií v spojení s útulnými priestormi bratislavského HubHub-u výrazne predčila naše očakávania. Ak by ste sa budúci rok chceli zúčastniť, sledujte Measurecamp na Facebook-u aby ste sa včas dozvedeli, kedy a kde sa bude konať ďalší ročník.

Ešte raz, Ďakujeme všetkým usporiadateľom a sponzorom a už teraz sa tešíme na ďalší ročník!

V (skoro) úplnom zložení.