Začína sa písať nová budúcnosť analytiky, jej meno je Google Analytics 4

Po dlhých mesiacoch čakania, no bez veľkých rečí, Google predstavil svoj nový štandard – Google Analytics 4 (pôvodne App + Web). Zmeny v porovnaní s Univerzal Analytics sú značné. Google v novom Analyticse využíva do značnej miery machine learning modely, ktoré priviedli na svetlo sveta prediktívne metriky a pokročilé metódy detekcie anomálií. Zmenil sa aj samotný koncept merania. Doteraz mali analytici zaužívanú štruktúru 3 inštancií (users – sessions – events), nový Google Analytics 4 je event-based, teda dáva do popredia udalosti obohatené o parametre.

Ak sledujete náš blog dlhodobo, určite ste si všimli, že App + Web (teda už Google Analytics 4) sledujeme prakticky od jeho vzniku. Venovali sme sa mu v novinkách, napísali sme o ňom niekoľko článkov (10 dôvodov prečo si založiť nový Google Analytics: App+Web už dnes, Novinky v Google Analytics: App+Web, Privítajte nový Google Analytics 4) a vydali sme aj komplexný e-book o novom Google Analytics. V tomto trende budeme určite pokračovať, tak ak chcete byť súčasťou najväčšej zmeny vo webovej analytike za posledné roky, určite sledujte náš blog aj naďalej.

Viac na: Google Blog

Nový Preview mód v Google Tag Manageri

Ďalšou veľkou októbrovou novinkou je update Google Tag Managera, ktorý priniesol aj nový Preview mód, ktorý sa po novom volá Tag Assistent. Skúseným analytikom určite neunikla podobnosť názvu s obľúbeným rozšírením do Chromu. A práve z tohto rozšírenia nový Preview mód vychádza.

deboug mode, preview mode, new news google tag manager

Najväčším benefitom Tag Assistenta je, že uchováva históriu odpálených tagov aj po presmerovaní na novú stránku (napríklad pri odoslaní formulára, potvrdenie objednávky, alebo prekliku na produkt). My sme si na nový Preview mód zvykli práve vďaka tejto fičúre veľmi rýchlo. A čo vy?

Viac na: DASE blog / blog Sima Ahavu

 

Update Google Tag Managera priniesol aj fulltextové vyhľadávanie

Ak ste v Google Tag Manageri niekedy chceli vyhľadať tag, kde bola použitá nejaká premenná, pravdepodobne ste si najskôr vyhľadali danú premennú a až z nej ste sa navigovali do konkrétneho tagu. Posledný update Google Tag Managera tento postup o dosť zjednodušil. Ak do vyhľadávacieho poľa napíšete napríklad názov premennej, systém vám ponúkne okrem tejto premennej rovno aj zoznam tagov a triggerov, kde je premenná použitá.

nové fulltextové vyhľadávanie search GTM

Fulltextové vyhľadávanie navyše funguje aj s obsahom JavaScriptov, čo doteraz nebolo vôbec možné. Vyhľadávanie však ešte nie je úplne dokonalé. Niekedy sa stane, že do zoznamu 7 relevantných výsledkov sa vyhľadávaný element nedostane a musíte sa prekliknúť na zoznam všetkých výsledkov vyhľadávania. My však pevne veríme, že pre najväčší vyhľadávač na svete nebude problém vyladiť ani fulltextové vyhľadávanie v Google Tag Manageri.

Viac na: blogu Sima Ahavu

Vylepšenia v Google Data Studiu

V októbri nezaháľali ani vývojári Google Data Studia. Jedným z vylepšení je pridanie legendy do Google Maps elementu, ktorý pribudol len nedávno. Aj táto drobnosť pomôže ešte viac sprehľadniť vaše reporty.

legenda pri Google Maps v Google Data Studio

Medzi ďalšie vylepšenia v Google Data Studiu patrí možnosť podmieneného formátovania nových dátumových formátov, o ktorých sme písali minulý mesiac, ďalej zložené podmienené formátovanie v kontingenčných tabuľkách, ale aj vylepšený manažment komunitných vizualizácií.

Viac na: Google Support