Za posledných pár týždňov Google pridal do App+Web hneď niekoľko zaujímavých noviniek. Väčšinu z nich kolega Marek pokrýva v každomesačnom prehľade noviniek vo webovej analytike, no keďže sa ich za posledné obdobie trochu nakopilo, rozhodol som sa povenovať sa im trochu detailnejšie v samostatnom článku. Čo teda za posledné obdobie pribudlo?

Enhanced Ecommerce reporty a dokumentácia pre GTM

Asi najväčšou zmenou je sprístupnenie Enhanced Ecommerce reportovania priamo v rozhraní Google Analytics: App+Web. Bola to jedna z najčastejších výhrad voči novému Google Analytics: App+Web, takže pridanie ecommerce reportov vítam. Jedným dychom však dodávam, že ecommerce reporty sú veľmi jednoduché a v porovnaní s Universal Analytics (a Enhanced Ecommerce reportami) je ešte čo doháňať. Hlavne čo sa týka funnelov (Checkout behavior a Shopping behavior reporty z Universal Analytics), ktoré kompletne chýbajú. Hoci sa dajú vytvoriť v Analysis Hub-e, stále očakávam, že aj tieto reporty budú časom pridané.  Každopádne, pridanie aspoň základných ecommerce reportov je to krok dobrým smerom, snáď sa v dohľadnej dobe dočkáme ďalších.

Ešte pred sprístupnením ecommerce reportov v App+Web, Google konečne sprístupnil aj dokumentáciu s presným popisom štruktúry dataLayer-u, pokiaľ sa rozhodnete v App+Web implementovať ecommerce merania cez Google Tag Manager. Táto dokumentácia existovala už nejaký čas, no bola napísaná len pre gtag.js (“hardcodnutý” Analytics). Dobrou správou je, že štruktúra je vcelku podobná tej, ktorú veľmi dobre poznáme z Universal Analytics. Ak teda nemáte zdroje na zapracovanie novej schémy dataLayer-u, pomerne jednoducho sa dá pretransformovať formát pre Universal Analytics do formátu, ktorý vyžaduje App+Web.

Hlavným rozdielom je, že eventy musia byť pomenované podľa novej špecifikácie. To znamená, že musia obsahovať atribút ‘event’ a tento atribút musí obsahovať názov ecommerce eventu, ktorý je daný presne podľa špecifikácie. Taktiež sa zmenili názvy produktových atribútov. V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť, ako vyzerá dataLayer pre transakciu v Enhanced Ecommerce v Universal Analytics a ako vyzerá v App+Web.

 

dataLayer.push({
  'ecommerce': {
    'currencyCode': 'EUR',
    'purchase': {
      'actionField': {
        'id': 'T12345',                         
        'affiliation': 'Online Store',
        'revenue': '35.43',                     
        'tax':'4.90',
        'shipping': '5.99',
        'coupon': 'SUMMER_SALE'
      },
      'products': [{                            
        'name': 'Android T-Shirt',
        'id': '12345',
        'price': '15.25',
        'brand': 'Google',
        'category': 'Apparel',
        'variant': 'Gray',
        'quantity': 1,
        'coupon': ''                            
       },{
        'name': 'Donut T-Shirt',
        'id': '67890',
        'price': '33.75',
        'brand': 'Google',
        'category': 'Apparel',
        'variant': 'Black',
        'quantity': 1
       }]
    }
  }
});
dataLayer.push({
  'event': 'purchase',
  'ecommerce': {
    'purchase': {
      'transaction_id': 'T12345',
      'affiliation': 'Online Store',
      'value': '35.43',
      'tax': '4.90',
      'shipping': '5.99',
      'currency': 'EUR',
      'coupon': 'SUMMER_SALE',
      'items': [{
        'item_name': 'Android T-Shirt',
        'item_id': '12345',
        'item_price': '15.25',
        'item_brand': 'Google',
        'item_category': 'Apparel',
        'item_variant': 'Gray',
        'quantity': 1,
        'item_coupon': ''
      }, {
        'item_name': 'Donut T-Shirt',
        'item_id': '67890',
        'item_price': '33.75',
        'item_brand': 'Google',
        'item_category': 'Apparel',
        'item_variant': 'Black',
        'quantity': 1
      }]
    }
  }
});

Ako som už písal, štruktúra je veľmi podobná, zmenili sa len názvy niektorých atribútov (napr. pole s produktami sa z ‘products’ zmenilo na ‘items’).

 

Prepojenie App+Web pre Google Data Studio

Reportovanie v App+Web môže byť občas trochu neintuitívne a nekompletné, hlavne ak ste zvyknutí na to z Universal Analytics. Google však pridal do Google Data Studia prepojenie s App+Web vlastníctvami, čím sa tento nedostatok kompletne odstránil. Tento natívny connector umožňuje vizualizovať App+Web dáta prostredníctvom všetkých vizualizačných techník, na ktoré ste v Google Data Studio zvyknutí.

Prepojenie funguje úplne rovnakým spôsobom, ako pre Universal Analytics. Po vybratí nového zdroja zvoľte Google Analytics a po vybratí GA účtu by ste mali medzi všetkými Universal Analytics properties vidieť aj App+Web.

Osobne si myslím, že toto prepojenie je veľmi dôležité a to z dvoch dôvodov. Tým prvým je, že si používatelia môžu lepšie osvojiť nové dimenzie a metriky, ktoré so sebou App+Web prináša. Druhým je odstránenie bariéry v podobne reportovania v App+Web, ktorý bol prekážkou pre mnohých používateľov. Vizualizovanie dát v App+Web umožní viacerým používateľom využívať benefity, ktoré so sebou prináša nová App+Web schéma založená na eventoch.

 

Vlastné dimenzie a metriky

Táto zmena sa zatiaľ nie je prístupná pre všetky účty, nakoľko ju Google zavádza postupne. V našom účte ešte nie je viditeľná, ale povedzme si aspoň o čo ide.

Hlavným nedostatkom Parametrov v App+Web bol ich prísny limit – 25 textových a 25 číselných parametrov. Na prvý pohľad sa to nezdá ako málo, veď v Universal Analytics si takmer vždy pohodlne vystačíme s dvadsiatimi slotmi pre vlastné dimenzie a metriky. Problém však je, že Parametre sa napočítavali inak. Ak rovnaký Parameter pridáte do dvoch rôznych eventov, potrebujete na to dva voľné sloty, nie len jeden ako v prípade Vlastných dimenzií. Podľa všetkého je tomuto koniec a vlastné dimenzie a metriky, ktoré sa definujú na úrovni eventov budú fungovať presne rovnakým spôsobom, ako v Universal Analytics. Viac o tejto zmene sa môžete dočítať tu.

App+Web Analysis Hub Šabolóny

Analysis Hub je miestom na vytváranie vlastných reportov a pokročilejších analýz v rámci App+Web. Google Analysis Hub obohatil o templaty (šablóny) – predpripravenú sériu reportov, ktoré môžete priamo aplikovať na svoje dáta.

Po vybratí šablóny sa vytvorí report v Analysis Hub, ktorý obsahuje hneď niekoľko tabov. Každý tab obsahuje zaujímavé vizualizácie, ktoré si samozrejme môžete prispôsobiť podľa vašich predstáv. Nakoľko sú tieto reporty priamo od Googlu, môžete mať istotu, že kombinácia dimenzií a metrík je správna. Myslím, že pridanie týchto šablón bude ďalším krokom k lepšiemu pochopeniu novej dátovej štruktúry v App+Web.

Google Ads Linking

Po novom je možné prepojiť App+Web s Google Ads. To umožňuje využitie zozbieraných dát v App+Web property vo vašom Google Ads účte.

Prepojenie s Google Ads nájdete na podobnom mieste, ako v prípade U

niversal Analytics – v sekcii Admin v časti Property.

 

 

Novinky určite potešili, hlavne prepojenie s Google Data Studiom je veľké plus, keďže používateľom umožňuje lepšie pochopiť nový dátový model vytváraním vlastných reportov. Myslím, že táto zmena môže napomôcť k tomu aby App+Web začalo využívať.

Dúfame, že Google má pre nás v poslednom kvartáli pripravených ešte aspoň zopár prekvapení.