Google odkladá ukončenie podpory súborov cookies tretích strán na rok 2025

Spoločnosť Google vydala koncom apríla strohé oznámenie, v ktorom informuje, že odkladá ukončenie podpory cookies tretích strán na začiatok roka 2025. Musíme doplniť, že toto nie je prvá správa podobného charakteru. Pôvodne sa očakávalo ukončenie podpory už v roku 2022, odvtedy sa však termín niekoľkokrát posunul. V čom je teda problém?

Google tvrdí, že tento krok si vyžaduje ďalšie testovanie a hlbšiu koordináciu medzi vývojármi Google Chrome, regulátormi, inzerentmi a reklamnýmmi systémami. Súhlasíme, že ide o významnú zmenu paradigmy v analytike ako takej, my v DASE budeme túto tému určite ostro sledovať. Ak sa však chcete na budúcnosť pripraviť už teraz, zvážte implementáciu server-side meraní čo najskôr.

Viac na: The Privacy Sandbox

Import užívateľských dát pre publiká v Google Analytics 4

Ak používate publiká založené na špecifických užívateľských dátach, táto novinka vás zaručene poteší. Odteraz je možné importovať takéto dáta priamo do analyticsu, pričom automaticky po importe budú aktualizované všetky publiká, ktoré tieto dimenzie používajú. Nebude teda nutná žiadna ďalšia interakcia užívateľa na webe. Jediné, čo potrebujete mať, je správny identifikátor užívateľa, a to user ID, alebo client ID.

V akých prípadoch import užívateľských dát použiť? Predstavte si, že segmentujete užívateľov pomocou RFM analýzy. Užívatelia, ktorí vykonávajú nákupy aj offline, môžu zmeniť svoj status od poslednej návštevy webu. Takých užívateľov potom chcete mať v iných publikách. Riešením je import datasetu o užívateľoch do Google Analytics s aktualizovanými údajmi o statuse/segmente. Hneď po importe budú všetky publiká aktualizované a vy ich tak budete môcť používať na ešte lepšie cielenie reklám.

Viac na: Google Support

Timeline vizualizácia v Looker Studiu

Timeline vizualizáciu vo webovej analytike asi často nepoužívate (my tiež nie), ale na určité tipy dát je to ideálny spôsob, ako vyrozprávať príbeh pomocou grafu. Je preto dobre vedieť, že takáto možnosť v Looker Studiu už existuje a že sa ďalej vyvíja.

timeline chart

Tak čo? Už viete na aké dáta by ste dané zobrazenie použili? Poďeľte sa o to s nami dolu v komentároch.

Viac na: Google Support

Monetizujte váš web cez Reader Revenue Manager

Ste menší publisher, ktorý by chcel monetizovať obsah na svojom webe, ale nemá k dispozícii budget na špecializované nástroje, prípadne vlastného developera? Presne pre takáto prípady tu je nová služba od Google – Reader Revenue Manager. Tento systém poskytuje nástroje na získanie, udržanie a zapojenie publík, ako napríklad:

  • Monetizácia obsahu cez predplatné – jednoduchá integrácia monetizačného pluginu s jednoduchou platbou cez dve kliknutia
  • Rýchle prieskumy – zistite, kto sú vaši čitatelia prostredníctvom rýchlych prieskumov. Dáta o užívateľov následne viete použiť v Ad Manageri, prípadne ich vyhodnotiť v Google Analytics
  • Zvýraznenie obsahu na platformách Google – vašim platiacim čitateľom sa bude zobrazovať váš obsah napríklad vo vyhľadávači Google, či v obsahovej sieti
  • Prihlásenie cez Google účet – užívateľ bude mať prístup k platenému obsahu vždy, keď bude prihlásený vo svojom Google účte

Viac na: Reader Revenue Manager

Nový diel podcastu DATABASED

Ak ste si ešte nezaradili podcast DATABASED medzi obľúbené, urobte tak teraz na Spotify, alebo vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. V tretej časti nášho podcastu sa Julka rozprávala s Lukášom Porhájašom, expertom digitálnej stratégie zo ZSE.

Vďaka podcastu nahliadnete pod pokrývku korporátu, akým je ZSE a dozviete sa, ako webová analytika reálne pomáha zlepšovať služby pre klientov a ako sa dajú využiť dáta pri reálnom rozhodovaní. V podcaste sme sa dotkli tiež content marketingu, digitalizácie a procesu zavádzania analytickej stratégie v tak veľkej firme ako je ZSE.

Viac na: Spotify DATABASED