Štyri atribučné modely v Google Ads a v Google Analytics končia. Týka sa to aj vás?

First-click, linear, time decay, position-based – tieto 4 atribučné modely spoločnosť Google čoskoro zruší v službách Google Ads a Google Analytics. Stane sa tak už v máji v prípade Google Analytics a v júni v Google Ads. Google tvrdí, že uvedené modely používa len 3% inzerentov v službe Google Ads a je pre nich nerentabilné ich naďalej udržiavať. Google zároveň pripomína, že používaním data-driven atribučného modelu sa zvýši výkonnosť reklám až o 6%.

Inzerenti v Google Ads a používatelia Google Analytics nemusia vykonať žiadnu akciu, atribučný model bude zmenený na data-driven model automaticky. Ak vám z nejakého dôvodu data-driven model nevyhovuje, môžete využiť niektorý zo zvyšných 2 atribučných modelov, ktoré v službách ostávajú: last click a ads-preferred last click. Ak vás téma atribúcie zaujíma viac, odporúčam článok na našom blogu Úvod do atribúcie v Google Analytics 4 (UA vs. GA4).

Viac na: Search Engine Land

Nová metóda počítania konverzií v Google Analytics 4 – raz za reláciu

Ak ste aj vy s nostalgiou spomínali na ciele v Universal Analytics, máme pre vás dobrú správu. Už viac nemusíte písať zložité queries v BigQuery, aby ste zistili jedinečný počet konverzií, v Google Analytics 4 si odteraz budete môcť vybrať, či sa konverzný event môže vykonať raz za reláciu, alebo opakovane, teda raz za udalosť.

počítanie konverzií

Zmeniť metódu počítania konverzií môžete veľmi jednoducho v Admin sekcii pre každý konverzný event zvlášť, konkrétne v Admin > Conversions > Change counting method. Len pripomíname, že zmena nemá retroaktívny účinok.

Viac na: Search Engine Journal 

Nové funkcie aj možnosti vizualizácií dát v Looker Studiu

V apríli vyšlo množstvo aktualizácií pre Looker Studio, mnohé z nich si našli svoje miesto v srdciach analytikov prakticky ihneď. Ich predstavenie by bolo na niekoľko samostatných článkov, takže spomeniem len v skratke tie, ktoré nás zaujali najviac:

  1. Možnosť zoomovania niektorých grafov – zaujíma vás len určitý výsek grafu, na ktorý sa chcete pozrieť detailnejšie? Žiaden problém. Graf si odteraz prizoomujete označením oblasti grafu.
  2. Nové možnosti vizualizácií dát v rámci scorecards – okrem porovnania s minulým obdobím si do scorecards viete pridať časový vývoj danej metriky, prípadne plnenie cieľa.
  3. Navigačné tlačidlá – navigácia medzi stránkami priamo z reportu bola doteraz možná len cez rôzne hacky s vrstvami a priesvitnosťou prvkov. Odteraz je tomu koniec, Looker Studio umožňuje používať už aj vstavané tlačidlá, a to nie len na navigáciu, ale napríklad aj na zdieľanie, či stiahnutie reportu.
  4. Sankey chart – nový typ grafu v Looker Studiu, ktorý je možné využiť napr. na vizualizáciu toku návštevnosti.

novinky v Looker studiu

Tak čo, už viete, kde a v akých dashboardoch tieto nové zobrazenia využijete? Podeľte sa o vaše nápady dolu v komentároch.

Viac na: Google Support (Zoom, Scorecards, Buttons, Sankey chart)

Google Marketing Live už 23. mája 2023

Ak vás novinky zo sveta analytiky a marketingu bavia tak ako nás, určite nevynechajte Google Marketing Live, formát od Googlu, kde dostanete naservírované novinky z prvej ruky. Výročný event sa uskutoční už 23. mája 2023 o 9. hodine pacifického času, teda o 6. hodine večer nášho času. Vypočujete si kľúčové osobnosti z Googlu, ktoré majú na starosti vývoj a smerovanie marketingových platforiem celého Google ekosystému.

Ak vás tento event zaujal a radi by ste sa ho zúčastnili online, je potrebné sa zaregistrovať na tejto stránke.

Viac na: Google Marketing Live