Prepojenie Google AdWords a Google Analytics prináša pre inzerentov, ale aj pre analytikov množstvo výhod. Získate tým množstvo užitočných dát, na základe ktorých môžete optimalizovať vaše kampane. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako takéto prepojenie správne nastaviť. Taktiež si ukážeme nejaké príklady publík.

Okrem zdieľania metrík z jedného nástroja do druhého ponúka toto prepojenie taktiež importovanie gólov, transakcií (vrátane ich hodnoty) a publík z Google Analytics do AdWords.

Prepájanie Google Analytics a Google AdWords

Toto prepojenie je potrebné spraviť obojstranne. To znamená, že potrebujeme prepojiť Google Analytics Interface s AdWords a taktiež naopak, AdWords s Google Analytics. Dôležitá vec, na ktorú musíme myslieť pri takomto prepájaní je, že do oboch nástrojov potrebujete mať prístup na úpravu na jednom a tom istom Google účte.

Prepájanie Google Analytics s AdWords:

  • choďte do Admin sekcie vášho Google Analytics účtu,
  • pod Product Linking kliknite na AdWords linking,
  • potom kliknite na +New Link Group,
  • zaznačte vhodný AdWords účet,
  • nastavte názov prepojenia,  
  • následne si môžete vybrať, do ktorých z vašich view v Google Analytics chcete importovať dané AdWords metriky.

Z jednej strany sme hotoví.

Prepájanie AdWords s Google Analytics:

  • choďte do nastavení účtu AdWords > Linked accounts > Google Analytics,
  • tu musíte nájsť Google Analytics účet, ktorý potrebujete prepojiť (môže byť trošku ťažšie nájsť ten správny, ak ich tam máte desiatky 🙂 ),
  • potom kliknite na Set up link > Import site metrics a uložte.

Teraz máme fungujúce prepojenie medzi týmito dvoma nástrojmi. Vaše kliknutia z AdWords budú odteraz otagované parametrom gclid.

Čo je gclid?

Je to parameter, ktorý sa automaticky pridá na koniec url adresy návštevníka po tom, ako klikne na vašu reklamu. Google Analytics ho následne prečíta a bude vedieť o danom kliknutí všetko potrebné. Je to podobné známemu utm tagovaniu, ale lepšie. Čo je najpodstatnejšie, proces je automatický.

Importovanie goalov a transakcií

Pokiaľ používate góly alebo transakcie v Google Analytics (dúfam, že používate 🙂 ), viete ich jednoducho importovať do AdWords a na ich základe optimalizovať kampane.

Aby ste tak mohli spraviť, musíte v AdWords ísť do Tools > Conversions > Google Analytics. Tu vidíte všetky vaše goaly. Pokiaľ využívate GA Ecommerce, tak vidíte aj transakcie, ktoré môžete do AdWords importovať.

Zaškrtnite tie, ktoré chcete importovať a kliknite na Import. Následne si viete každú jednu prideliť do kategórie, pridať jej hodnotu (v prípade transakcie treba zvoliť „The value of this conversion action is managed in Analytics“) alebo zmeniť predvolený atribučný model. Potom vám už len stačí pridať stĺpec  „Conversions“ alebo „Conversions value“ medzi ostatné stĺpce v AdWords a začať optimalizovať. 🙂

Publiká

Google Analytics vám pri vytváraní publík ponúka na remarketing omnoho viac možností ako AdWords. Tak isto môžete vytvoriť publiká zo segmentov v Google Analytics! Poďme si ukázať, ako na to:

  • v nastaveniach Google Analytics choďte do Audiences > +New Audience,
  • sem si môžete jednoducho importovať vami vytvorené segmenty, použiť odporúčané publiká alebo vytvoriť nové.

Naozajstná sranda začína pri zvolení poslednej možnosti, teda vytvorení nového publika. Tu si môžete pridať viacero podmienok pre vaše publikum, vrátane demografických údajov, technológie, správania a množstvo ďalšieho. Nižšie si ukážeme zopár užitočných publík, na ktoré sa oplatí robiť remarketing:

  1. Big Fish – používatelia, ktorí nakúpili viac, ako je priemerná hodnota vašich objednávok, alebo nakupujú pravidelne. Túto skupinu môžete podporiť inou kreatívou reklamy ako ostatné.
  2. Doplnkový tovar – napríklad, ak si u vás niekto kúpi tlačiareň, môžete ho po 3-6 mesiacoch začať remarketovať s tonermi.
  3. Váhaví návštevníci – používatelia, ktorí strávili na stránke viac času, mali viac ako 2 sessions, ale nič nekúpili.
  4. Z vašich reportov môžete taktiež zistiť segment používateľov, ktorí najlepšie performujú, teda konvertujú. Na základe toho môžete vytvoriť podobné publikum a cieliť naň reklamu.

A omnoho viac. Samozrejme, ak by sme chceli, môžeme dané príklady zacieliť ešte špecifickejšie.

Jediné, čo je potom potrebné spraviť je už len daná reklama v AdWords a zacielenie na relevantné publikum. Pokiaľ si chcete overiť, či sa vám publiká importujú v poriadku, zájdite do Google AdWords > Shared library > Audiences a všetky by sa tam mali automaticky objaviť.

Dúfam, že sa vám článok páčil a budem rád, ak sa podelíte o nejaké publiká, ktoré používate na cielenie vy. 🙂