Automatické trackovanie formulárov v GA4

Jednou z výhod nového Google Analytics 4 oproti pôvodnej verzii Universal Analytics je enhanced measurement – možnosť automatického trackovania udalostí na stránke bez toho, aby užívateľ musel nastavovať meranie cez Google Tag Manager. Najnovším prírastkom v enhanced measurement je meranie formulárov, a to konkrétne udalosti form_start a form_submit. Pribudlo tiež 7 nových parametrov: first_field_id, first_field_name, first_field_position, first_field_type, form_destination, form_id a form_length.

form interaction

Trackovanie formulárov má však svoje úskalia a tento automatický spôsob určite nie je všemohúci. Určite však pomôže majiteľom mnohých menších webstránok k získaniu kvalitnejších dát, ku ktorým by sa inak len ťažko sami dostali.

Viac na: Twitter (Matteo Zambon)

Tag Coverage Summary – rýchla kontrola implementácie GTM

V admin rozhraní Google Tag Managera pribudla nová funkcionalita – prehľad stránok, na ktorých bol zaznamenaný GTM kontajner. Ak máte podozrenie, že niektorá zo stránok na vašom webe nie je odtrackovaná, tento prehľad vám dá odpoveď. Prehľad stránok v rámci Tag Coverage má limit 10.000 stránok a stránky sú rozdelené do troch kategórií:

  • Not tagged: stránky na ktorých nebol nikdy zaznamenaný váš GTM kontajner
  • No recent activity: stránky, na ktorých bol v minulosti detekovaný GTM kontajner, ale v posledných 30 dňoch nebola zaznamenaná žiadna aktivita
  • Tagged: stránky, na ktorých bol v ostatných 30 dňoch načítaný GTM kontajner

tag coverage

K prehľadu sa dostanete v admin rozhraní GTM managera pod novou sekciou Tag Coverage. Funkcionalita je dostupná aj v nástrojoch Google Analytics a Google Ads.

Viac na: Google Support

Zmeny v data-driven atribúcii

Data-driven atribúcia, ktorá je od minulého mesiaca základným typom atribučného modelu vo všetkých vlastníctvach Google Analytics prešla v uplynulých dňoch zmenou. Odteraz je data-driven atribúcia presnejšia aj pre vlastníctva s nízkym objemom konverzií. V dôsledku toho budú čiastkové konverzie priraďované viacerým typom konverzií. Zmena je automatická a od vlastníkov účtov sa nevyžaduje žiadna akcia.

Viac na: Google Support

 

Measurecamp Bratislava sa blíži

Najväčšia analytická akcia roka je tu! V sobotu 24. septembra sa otvoria dvere HubHubu na Nivách pre všetkých zanietených webových analytikov. Ak vás zaujímajú najnovšie trendy v analytike, určite by ste na Measurecampe nemali chýbať.

Nadupané prednášky v podaní skvelých speakrov, ale aj bohatý catering, možnosť networkingu so slovenskými aj zahraničnými analytickými esami a v neposlednom rade legendárna afterparty. Na to všetko sa môžete tešiť na Measurecamp Bratislava už koncom septembra. Nezabudnite sa bezplatne zaregistrovať, počet lístkov je limitovaný.

Viac na: Measurecamp Bratislava