Kľúčové eventy a konverzie v Google Analytics. Aký je medzi nimi rozdiel?

Nejeden z nás sa v minulosti stretol s otázkou, prečo sa nezhoduje počet konverzií v Google Analytics a Google Ads. Problém bol, že tieto metriky sa v každom nástroji vyhodnocovali inak, čo častokrát viedlo k nezrovnalostiam.

Odteraz budú v Google Analytics 3 typy udalostí:

  1. Udalosti (Events) – nič sa nemení, každá jedna udalosť, ktorú na webe meriate, bude dostupná v reporte udalostí.
  2. Kľúčové udalosti (Key events) – ide o také udalosti, ktoré merajú dôležité interakcie na vašom webe a to z pohľadu vašich biznisových cieľov. Takto namerané údaje môžete použiť napr. na optimalizáciu vášho webu a zlepšovanie používateľskej skúsenosti.
  3. Konverzie (Conversions) – ide o udalosť, ktorá je použitá na meranie výkonnosti vašich kampaní. Vďaka tomuto zosúladeniu (nielen pojmov, ale aj metrík) si prvýkrát môžete zobraziť konzistentné dáta o konverziách v Google Analytics a v Google Ads.

Ak vám je čokoľvek z vyššie uvedeného nejasné, odporúčam vám pozrieť si toto krátke video s Kristou Seiden:

Viac na: Google Support

Zhromažďovanie dát poskytnutých užívateľmi už aj bez User ID

Potrebujete zbierať dáta užívateľov (user-provided data), ale nemáte vyriešenú implementáciu User ID? S najnovším updatom Google Analytics 4 to nie je žiadny problém. Systém v takomto prípade automaticky vygeneruje hešovaný pseudonymizovaný identifikátor a to zo samotných user-provided údajov. Vďaka tomu budete mať prístup k lepším prehľadom používateľov naprieč platformami, presnejšie meranie konverzií a získate možnosť zdieľania publík.

Okrem toho teraz môžete okrem štandardných identifikátorov, ako je user ID, client ID a app instance ID, požiadať o odstránenie údajov poskytnutých používateľom pomocou samotných user-provided data.

Viac na: Google Support

Generujte Python kód, či SQL s použitím Gemini AI

Ak používate na analýzy jazyk Python, alebo SQL cez Google Cloud táto novinka bude práve pre vás. Google totiž implementoval svoje AI do Google Cloud Platform pre Python a BigQuery a vy tak môžete generovať kód jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Stačí ak svoj prompt napíšete logicky správne (ideálne v angličtine) a Gemini AI vám vráti zodpovedajúci kód v Pythone či SQL.

Pre úplnosť dodám, že Gemini AI je vlastne upgrade Duet AI. Názov Duet AI sa používal do konca februára 2024.

Viac na: Google Support

Nový diel podcastu DATABASED

Ak ste si ešte nezaradili podcast DATABASED medzi obľúbené, urobte tak teraz na Spotify, alebo vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. V druhej časti nášho podcastu vyspovedala Julka Stevieho Jacáka, špecialistu na e-mail marketing a CEO košickej agentúry YNK media.

Dozviete sa, ako vytvárať a vyhodnocovať e-mail marketingové kampane, ako vám pri e-mail marketingu môže pomôcť umelá inteligencia a mnoho iného.

Viac na: Spotify DATABASED