Data Studio report jedným klikom? Prečo nie!

Google Analytics ponúka už vo svojom štandardnom zobrazení množstvo prehľadov, ktoré vám poskytnú základné informácie o výkonnosti webu. Ak však chcete svoje dáta podrobiť hlbšej analýze, väčšinou siahnete na iný nástroj od Googlu, a tým je Data Studio. Nebojte sa, nemusíte si čítať ani naše články o Data Studiu, tentokrát to bude sťa by kliknutím čarovného tlačidla na myši.

novinky: Google Data Studio jedným klikom

Vo svojom Google Analytics navštívte sekciu Customization a v nej buď Dashboards alebo Custom Reports. Objaví sa vám lišta s linkami do Data Studia. Po kliknutí sa vám vytvorí preddefinovaný dashboard s dátami z vášho Google Analytics, ktorý môžete ďalej upravovať tak ako potrebujete. No nie je to perfektné? Klasik by povedal: „a analytici nebudou mít co žrát“ 🙂

Viac na: Google Support

Rozšírené možnosti redirect A/B testov v Google Optimize

A/B testy s presmerovaním ponúka Google Optimize už nejaký ten piatok. Tieto testy umožňujú rozdeliť návštevníkov na dva rôzne webové stránky (napr. starú a novú), prípadne ich poslať do rozličných funnelov a sledovať tak, ktorý variant má vyšší konverzný pomer.

Google však ide ešte ďalej a ponúka možnosť rozšírených A/B testov s presmerovaním. Odteraz môžete upraviť časť URL adresu a to tak, že určitý reťazec vymeníte za iný, prípadne pridáte či, naopak, odstránite špecifický URL query parameter. Vďaka tomu získate podrobnú kontrolu nad zostavením cieľovej URL adresy. Samozrejmosťou je použitie regulárnych výrazov pre nastavenie podmienok.

Viac na: Google Support

App + Web vie, čo sa ho chcete opýtať

O tom, že novému analyticsu viete položiť otázku aj cez fulltextové vyhľadávacie pole sme písali už v decembrových novinkách. Že to stále nie je dostatočne jednoduché? Tak odteraz vám App + Web ponúkne rovno aj otázku, ktorú sa ho chcete opýtať. Jednoduchšie to už byť nemôže.

novinky: Google Analytics App Web otázky

Tieto analytické „FAQ“ nájdete v sekcii Insights po kliknutí na ikonku v pravom hornom rohu reportov. Jednotlivé otázky sú zoradené do sekcií podľa toho, čoho sa daná otázka týka. Bežný užívateľ tu nájde odpovede na väčšinu analytických otázok, ktoré ho zaujímajú bez akéhokoľvek vyklikávania reportov v Google Analytics či vytvárania dashboardov v Data Studiu.

Viac na: Google Support

Google Maps konečne v Data Studiu!

Začiatkom mája nás potešila nenápadná novinka v Data Studiu – implementácia Google Maps v prostredí Data Studia. Na využívanie Google máp v Data Studiu nepotrebujete platenú API, no aj napriek tomu môžete mapu ľubovoľne dizajnovať na úrovni json kódu. Samotná práca s Google mapami je prakticky rovnaká ako so štandardnými mapami, ktoré v Google Data Studiu boli aj doteraz. Najväčšou výhodou je podľa mňa zoomovateľnosť, najmä ak chcete na mape zobraziť presnú súradnicu, ako napríklad v Strava reporte o ktorom som písal v tomto článku.

novinky: Google Maps Data Studio Strava report

Google mapy v Data Studiu však ešte nemajú vyriešenú jednu vec – ak hotový dashboard s implementovaou Google mapov vložíte ako iframe na web, mapa sa v takom prípade prestane zobrazovať. Pevne veríme, že túto chybičku krásy Google čoskoro vyrieši.

Viac na: Google Support