Nové rozhranie Google Analytics 4

Keď sme si pomaly zvykli na nový Google Analytics 4, prišiel upgrade… A môžeme si zvykať znova. Každopádne po úvodnom šoku nás táto zmena milo prekvapila. V rozhraní sa objavila nová sekcia Advertising Snapshot s reportami, ktoré vám poodhalia konverzné cesty a umožnia porovnať jednotlivé atribučné modely.

advertising snapshot

Zmenami prešli aj ostatné sekcie GA4 rozhrania. Nastavenia konverzií, vlastných eventov a vlastných dimenzií nájdete v sekcii Configure. Na úvodnej stránke sekcie s reportami nájdete Reports snapshot s najdôležitejšími metrikami, ktoré vám poskytnú prehľad o výkonnosti webu. Ak by ste chceli niektoré reporty vyhodiť, alebo, naopak, niektoré iné pridať, Google Analytics vám umožňuje prispôsobiť si layout vašim potrebám. Čo hovoríte vy na nový vizuál? Podeľte sa s vašimi názormi dole v komentároch.

Viac na: Google Support

Prediktívne metriky dostupné už aj v správcovi publík

O prediktívnych metrikách v Google Analytics 4 ste si mohli v našich News prečítať ešte minulý rok. Odteraz však Google umožňuje používať prediktívne metriky aj pri budovaní publík a tiež v rámci segmentov.

Pri nastavovaní publika alebo segmentu založeného na prediktívnych metrikách sa vám zobrazí interaktívny graf, ktorý veľmi jednoduchou formou zobrazuje súvislosť medzi presnosťou predikcie a veľkosťou vášho publika. O všetko ostatné sa potom postarajú data driven modely, ktoré pre výpočty prediktívnych metrík používa Google Analytics.

predictive metric segment audience builder

Viac na: Google Support

Trackujte vaše Data Studio reporty cez Google Analytics 4

Chcete vedieť koľko ľudí si prehliada vaše reporty v Google Data Studiu a ako s nimi interagujú? Odteraz je možné merať návštevnosť vašich reportov v Google Data Studiu aj prostredníctvom vlastníctva Google Analytics 4. Stačí ak vložíte merací kód v nastavení reportu (File > Report Settings > Google Analytics Measurement ID).

Vďaka GA4 budete presne vedieť, odkiaľ si užívatelia prezerajú vaše reporty a ako sa k nim dostali. Dáta v Data Studiu môžete, samozrejme, vizualizovať v Data Studiu. Áno, hádate správne – môžete si vytvoriť prekrásny zdielateľný dashboard, ktorý bude zobrazovať návštevnosť vašich ďalších prekrásnych zdieľaných dashboardov. Úžasné, že?

Viac na: Google Support

Google pôjde rovnakou cestou ako Apple – umožní užívateľom nezdieľať ich Advertiser ID naprieč aplikáciami

Google nedávno adresoval vývojárom Android aplikácií e-mail, v ktorom im oznámil, že umožní používateľom zrušiť zdieľanie ich Advertiser ID pri prechode medzi aplikáciami. Jedná sa o podobnú zmenu, akú priniesla aktualizácia iOS 14.5 v máji tohto roku. Táto možnosť má poskytnúť používateľom väčšiu kontrolu nad svojimi dátami, zvýšiť transparentnosť používaných dát a pomôcť posilniť užívateľskú bezpečnosť a súkromie.

K zmene nemá dôjsť automaticky, ale postupne, a to do konca roka 2021. Počas prechodného obdobia sa vývojári webových aplikácii môžu na zmenu pripraviť. Keďže identifikátor sa používa aj na iné účely ako marketing, napr. na analytiku alebo na predchádzanie podvodom, Google prisľúbil vývojárom plnohodnotnú alternatívu, ktorú by mal predstaviť v najbližších týždňoch.

Viac na: Search Engine Land