Google Cloud Healthcare API pomáha bojovať proti COVID-19

Ľudstvo za dobu svojej existencie prekonalo množstvo zničujúcich pandémií, táto je ale niečím iná. Do boja proti korona vírusu dnes môžeme nasadiť silnú zbraň, ktorou sú dáta.

Každý marketér a analytik mi dá za pravdu, že pre správne rozhodnutia potrebujete mať kvalitné a rýchlo dostupné dáta. Vo vede a medicíne (špeciálne dnes v dobe pandémie) to platí dvojnásobne. Spoločnosť Google preto uvoľnila svoju Healthcare API pre širokú odbornú verejnosť. Google Cloud umožňuje pristupovať k obrovským množstvom aktuálnych dát v reálnom čase a využívať pokročilé modely machine learningu.

wuhan covid-19 analysis

Pre zaujímavosť, Northeastern University vďaka API od Googlu spracovala 5500 terabajtov dát a vytvorila 9 miliónov rôznych modelov šírenia korona vírusu. Jedným z výstupov je aj táto analýza, ktorá pojednáva o vplyve obmedzenia cestovania na rozširovanie korona vírusu. Na niektoré vizualizácie bolo dokonca použité aj naše obľúbené Data Studio. 🙂

Viac na: Google Blog

Udalosti ecommerce_purchase je možné konfigurovať ako konverzie

Malá, ale dôležitá zmena v Google Analytics App + Web. S udalosťami ecommerce_purchase je odteraz možné pracovať ako s ľubovoľnými inými eventami – môžete ich označiť za konverziu, alebo im tento príznak zrušiť. Prečo je to dôležite? Webová stránka aj mobilná aplikácia môže mať mierne odlišný nákupný proces, takže sa môže stať, že nie je purchase ako purchase. Tým, že je ecommerce_purchase event konfigurovateľný, sa minimalizujú zmätky a prípadné chyby v konfigurácii.

ecommerce_purchase event google analytics app + web

V starších vlastníctvach App + Web sú ecommerce_purchase eventy označené ako konverzie, pričom odteraz je možné toto označenie zrušiť. Pri nových vlastníctvach ich môžete, podobne ako pri všetkých ostatných eventoch, za konverzie označiť.

Viac na: Google Support

Pokročilé možnosti editácie reportov v App + Web, zn. jednoducho

Google pridal do nového App + Web veľmi šikovnú fičúrku pre hlbšiu analýzu jednotlivých reportov bez toho, aby ste zasahovali do pôvodných reportov. Ak napríklad potrebujete niektorú metriku vizualizovať iným typom grafu, alebo niektorý report sledovať len pre špecifický segment, dvoma klikmi si vytvoríte vlastný report. Po kliknutí na „Edit in Analysis“ budete presmerovaní do Analysis hubu, kde môžete report upravovať ako potrebujete. Nie je to skvelé?

edit in analysis hub app + web

Stiahnite si náš Ebook: Nový Google Analytics App + Web

Realtime Content Insights – nový analytický nástroj pre žurnalistov

Vedeli ste, že Google má kompletné riešenie webovej analytiky pre novinárov, či redakcie? Priznám sa, že som o tom doteraz nepočul ani ja, no pred pár týždňami Google spustil nástroj Realtime Content Insights. Pozrel som sa mu bližšie na zúbky a je to vlastne agregátor realtime dát z Google Analytics a Google Trends. Ak prevádzkujete rozsiahly blog, alebo (ideálne) spravodajský portál, tento nástroj vám 24 hodín denne bude prinášať vo vizuálne príťažlivej podobe informácie o aktuálnej návštevnosti, vďaka čomu budete môcť operatívne zasiahnuť do redakčného plánu.

realtime content insights google for publishers

Veľkou výhodou nástroja je, že ho nemusíte nijakým spôsobom konfigurovať – jednoducho ho prepojíte s Google Analytics. Nevýhodou (aspoň teda v slovenských podmienkach) je, že Google Trends disponuje obmedzeným množstvom dát v slovenčine. Pre publisherov, ktorí pôsobia na zahraničných trhoch, je to určite zaujímavý nástroj. A navyše je zadarmo.

Viac na: Tech Crunch