Spoločnosť Google okrem nástroja Google Analytics ponúka aj analytické rozhranie pre YouTube. Celosvetovo známa a bezplatná služba má denne viac ako 122 miliónov aktívnych používateľov a každý deň sa na celom svete prehrá 1 miliarda hodín obsahu.

Popri blogovaní je skvelým nástrojom pre komunikáciu s vašim publikom. Ak teda premýšľate nad kariérou YouTubera, alebo chcete pomôcť vášmu biznisu rásť, pokojne sa inšpirujte našim kanálom 😉.

Tak ako platí pri webovej analytike, tu vďaka nej lepšie porozumiete výkonnosti vašich videí a správaniu sledovateľov. YouTube je tiež dôležitou súčasťou marketingovej stratégie, aby však váš kanál efektívne napredoval, je dôležité sledovať kľúčové metriky a rozumieť im.

 

Analytické rozhranie štúdia YouTube

 

Keď sa ponoríte do čísel, odhalíte neuveriteľné množstvo informácií v podobe rôznych metrík a dimenzií. Rozhranie môže byť spočiatku mätúce a upravovať sa, žiaľ, nedá. Ak vám teda aj časom príde neprehľadné, použiť môžete náš YouTube Analytics dashboard. Vytvorili sme ho v Data Studiu špeciálne pre nášho všestranného marketéra Borisa. Viac si o ňom povieme nižšie v článku. (o dashboarde, nie o Borisovi 😄)

Prejdime k zobrazeniu rozhrania služby YouTube Analytics:

  1. Prihláste sa do Štúdia YouTube, alebo kliknite vo vašom YouTube profile v pravej hornej časti Štúdio YouTube.
  2. V ľavom postrannom panely kliknite na záložku Analytika. Zobrazí sa vám základný prehľad na úrovni vášho kanála. Ak Vás zaujímajú prehľady na úrovni konkrétneho videa, kliknite v rovnakom paneli na záložku Obsah a následne kurzorom zvoľte možnosť Analytika.

Základné zobrazenie ponúka tieto štyri karty:

YOUTUBE ANALYTIKA 1

  • Prehľad – súhrn výkonnosti vášho kanála a videí. Metriky zobrazujú zhliadnutia, celkovú dobu pozerania a počet odberateľov.
  • Obsah – súhrn informácií o tom, čo vaše publikum pozerá. Ako nachádza váš obsah a ako s ním interaguje. Na ďalších kartách Všetko, Videá, Shorts, Priame prenosy a Príspevky si môžete pozrieť rôzne prehľady dosahu a interakcií.
  • Publikum – súhrn typov divákov, ktorí sledujú vaše videá. Na karte kľúčových metrík sa uvádza počet vašich vracajúcich sa a nových divákov, jedinečných divákov a odberateľov, ako aj celkový počet členov.
  • Prieskum – súhrn toho, čo vaše publikum a diváci hľadajú na YouTube.

Pokročilé zobrazenie ponúka množstvo dodatočných informácií a funkcií. Napríklad si viete porovnať výkonnosť vášho kanála medziročne, alebo údaje exportovať. Stačí ak kliknete na ZOBRAZIŤ VIAC, alebo ROZŠÍRENÝ REŽIM.

Odporúčame si tiež prečítať detailnú dokumentáciu priamo od Google. Nájdete v nej všetky ďalšie informácie o prehľadoch a metrikách.

 

Krátky súhrn dôležitých metrík

 

V prehľadoch sa nachádza obrovské množstvo dát. Od demografických údajov o publiku cez zdroje návštevnosti, až po kľúčové slová, ktoré ľudia používajú na nájdenie vašich videí. Všetky tieto údaje vám môžu pomôcť zlepšiť obsahovú stratégiu. Napríklad tým, že budete vytvárať videá, ktoré motivujú sledovateľov, aby pokračovali v pozeraní videí.

Ak máte v metrikách chaos, sledovaním týchto získate dostatočný prehľad o vašom kanáli.

  • Zhliadnutia – Počet zhliadnutí pre vaše kanály, alebo videá.
  • Celková doba pozerania (hodiny) – Ako dlho diváci pozerali vaše video.
  • Odberatelia – Počet divákov, ktorí sa prihlásili na odber vášho kanála.
  • Odhadované výnosy – Celkové odhadované výnosy (čisté) zo všetkých reklám predaných Googlom a z transakcií vo vybranom období a oblasti.
  • Priemerná doba pozerania – Odhad priemerného času pozerania pri jednom zhliadnutí, pre vybraté video a obdobie.
  • Zobrazenia – Koľkokrát sa divákom na YouTube zobrazia vaše miniatúry prostredníctvom registrovaných zobrazení.
  • Miera prekliknutí zobrazení – Ako často si diváci pozreli video po tom, čo videli miniatúru.

 

Vytvorte si bezplatne vlastný prehľad v Google Data Studiu

 

Ako som už spomenul vyššie v článku, analytické rozhranie YouTube nemusí vyhovovať každému. Keďže sa nedá upraviť, riešením je vytvoriť si vlastný dashboard v GDS. Tento nástroj používame v DASE často, pre nás a pre našich klientov. Ak vás zaujíma, napísali sme o ňom už množstvo článkov.

Jeden z mnohých konektorov v GDS je aj bezplatný konektor YouTube Analytics. Ten umožňuje prepojiť GDS s údajmi z vášho YouTube kanála, tie následne môžete vizualizovať podľa seba.

Pre prepojenie postupujte nasledovne:

  1. Prihláste sa do GDS na tomto odkaze.
  2. V novom prehľade kliknite na Pridať údaje.
  3. Do vyhľadávania zadajte youtube. Zvoľte si ten zo sekcie Google Connectors, k dispozícii tu tiež máte platené partnerské konektory v sekcii Partner connectors.

YOUTUBE ANALYTIKA 2

  1. Kliknite na Autorizovať. Dátové štúdio totiž vyžaduje povolenie na pripojenie k vašim analýzam služby YouTube. Môžete ju však kedykoľvek zrušiť.
  2. Vyberte si váš účet a pokračujte kliknutím na tlačidlo Pridať.
  3. V okne opäť kliknite na Pridať do prehľadu. Tu si môžete nastaviť, aby sa vám v budúcnosti už toto okno nezobrazovalo.
  4. Hotovo, zobrazí sa vám automaticky vygenerovaná tabuľka s pripojením zdrojom údajov.

Vizualizácia dát, výber správnych metrík a ich kombinácia zaberie množstvo času. Ak sa vám to nechce celé vyklikávať, ale chceli by ste pekný a prehľadný YouTube report  👉  TU SI HO MOŽETE KÚPIŤ  👈 za 24 eur.