Pôvodne som tento článok nazvala  „Ako nestratiť motiváciu v čase koronavírusu“. Potom mi však došlo, že tento čas je, práve naopak, príležitosť ako si vytvoriť úplne novú motiváciu či pozitívne zvyky. Aktuálne sa toho píše veľa o tom, ako  „prežiť“ izoláciu či zefektívniť home office. Moje rady budú asi trošku iné, ako by ste od biznisovo zameraného, analytického blogu čakali. Toto je však reálny návod, ktorý som mojim  DASE-ákom spísala. 

Zachováme maximum z pôvodných zvykov a postupov

Ako budem písať v bode 1, vytvorenie rutiny je jedným z najdôležitejších bodov. Jej dodržiavanie, hlavne s pribúdajúcimi dňami, si vyžaduje stále viac odhodlávania. 

Preto máme naďalej meetingy, cvičenia jógy či spoločné pivká. Len ich máme na diaľku a spoločné meetingy dokonca častejšie. Všetko popisujem podrobnejšie v ďalších bodoch. 

Keď sme v kancelárii, tiež sa snažíme dodržiavať 2 hodiny ticha a nevyrušovania. Bez mailov, telefónov a chatov. Najlepšie fungujú hneď ráno. Deň je dobré začať sústavnou činnosťou, na ktorú sa človek sústredí, a nie otvorením mailov. Naša spoločná pracovná jóga je zameraná na zmiernenie dôsledkov celodenného sedenia. Je nenáročná a zvládame ju aj v office oblečení. 😉

DASE office

Takto vyzerá môj „návod na prežitie“ , ktorý som spísala mojim Dase-ákom. 

1. Vytvorte si rutinu

Dopad izolácie na psychiku je pekne popísaný v tomto článku. Vstávajte, jedzte, pracujte, cvičte a choďte spať v približne tom istom čase. Dávajte si pauzy. Rutina je náš najlepší kamarát. 

Môže sa však stať aj nepriateľom kreativity a preto to netreba úplne hrotiť. Nie som zástancom striktného režimu v práci (pauza napríklad každých 30 minút). Treba počúvať svoje telo a pauzu si dať, keď ju naozaj potrebujete. Keď cítite, že už sa nesústredíte. Poznáte ten stav, keď vám niečo nejde? Keď viete, že teraz to budete robiť hodinu a inokedy by ste to robili 15 minút? To je presne čas, kedy si treba dať pauzu, prejsť na niečo menej náročné alebo s prácou na daný deň seknúť úplne. Opačný stav je, keď ste vo  „flow“  a dokážete efektívne pracovať aj 2 hodiny v kuse.

Ja osobne sa najlepšie sústredím ráno. Nesmie ma však predtým nič iné vyrušiť a odviesť moju pozornosť. Preto, keď som doma, tak po rannej rutine prechádzam rovno k naplánovanému tasku. Bez toho, aby som čekovala maily či sociálne siete. 

Môj ideálny deň, keď mám home office, má 2 varianty. V jednej cvičím pred obedom a v jednej ráno. 

  • Vstávam medzi 6:00 až 6:30
  • Ranná hygiena. Nie všetko, ale veľa preberám z ayurvédskej rannej rutiny. 
  • Ranná jóga a meditácia.
  • Varím raňajky. Pred nejakým časom som kamošovi spísala moje raňajkové menu. 🙂
  • Počas ranného chystania si vypočujem podcast od DennikN či Dobré ráno od denníka SME.
  • Jem v kľude, bez toho aby ma rušil počítač alebo podcast. Mobil aj počítač je v inej miestnosti. To platí pre všetky jedlá.
  • Medzi 7:00 a 8:00 začínam pracovať na tasku, ktorý som si naplánovala večer predtým.
  • Pauzu si dám podľa potreby. Pred obedom ešte čeknem maily a Slack.
  • Medzi 12:00 a 13:00 si varím obed. 
  • Po ňom sa idem prejsť do lesa. Ak sa v daný deň cítim veľmi unavená, tak si oddýchnem, ale snažím sa nezaspať. 
  • Medzi 14:00 a 15:00 začínam zase robiť.
  • Večer je ideálny na socializovanie. Zavolám si s rodinou a kamošmi. 
  • Čítam knihy, počúvam audio knihy, kreslím/maľujem, píšem.
  • Večeriam okolo 8 večer.
  • Po večeri alebo pred spaním si dám jóga nidru. Viac info nižšie. 

Toto môže a nemusí slúžiť ako inšpirácia. Každý sme iný. Všeobecné rady a postupy sú dobré, treba ich však prispôsobiť vašim potrebám. Hlavná zásada, počúvajte svoje telo. Ono samo vám dá najavo, že mu rutina vyhovuje tým, že sa budete cítiť energickejšie a nebudete upadať do letargie. 

Naša pracovná rutina bude nasledovná:

  • Každý pondelok, stredu, piatok si dáme ranný call o 9:00, kde si povieme ako sa máme, ako sa nám darí dodržiavať rutinu a na čom pracujeme. 
  • Štvrtok o 16:00 si dajme  „pivo call“ , kde len tak pokecáme.
  • Našu spoločnú jógu, ktorú sme mávali v kancli nahradíme jóga videom na každý deň. Vytvoríme Slack channel, kde vám pošlem každý deň krátke jóga video alebo pranayamu. Buď nájdem vhodné na Youtube alebo ho nahrám. Jeho praktizovanie je, samozrejme, dobrovoľné. 😉

2. Posilnite sústredenie

Vytvorte si denne aspoň 2 hodiny, kedy vás nikto z domácnosti nebude rušiť. Vypnite notifikácie, mobil dajte na tichý režim. Celý svet sa spomalil, takže určite to bez vás tie 2 hodiny prežije. 😉 

Na podporu sústredenia tiež nedávno vznikol tento super projekt. Mne počúvanie tej hudby naozaj pomáha. 

3. Posilujte imunitu

Hlavne zdravým jedlom, cvičením a pozitívnym myslením. Viac nižšie.

4. Cvičte

Nájdite si akékoľvek cvičenie, ktoré vás bude baviť a zvládnete ho každý deň. Cvičenie, ktoré vás novou energiou naplní, nie vám ju vezme. Odporúčam jógu, ideálne hneď ráno. Ale môže to byť, samozrejme, čokoľvek iné.

Ak máte problém si k cvičeniu vytvoriť vzťah, skúste ho skombinovať s obľúbenou muzikou a hlavne začať postupne. Najskôr 10 minút, potom 15 a postupne pridávať. Úplne stačí pol hodinka denne. Posielam pár tipov na moje obľúbené YT channels:

  • Toto je jogínka, ktorá má rôzne jógy a meditácie. Odporúčam vyhľadávať podľa problému, ktorý chcete riešiť. Má napríklad videá zamerané na posilenie imunity a pod.
  • Táto jogínka je zase menej spirituálna, viac praktická a akčná. 😉
  • Táto Češka je tiež výborná a má aj jemné cvičenia proti stresu

Ak sa vám nechcete cvičiť, tak sa choďte prejsť do lesa alebo hocikam do prírody. 

5. Meditujte

Večer odporúčam jóga nidru. Môj obľúbený lektor je Eric Bennewitz. Nájdete ho aj na Spotify. Ak chcete vedieť viac o jóga nidre alebo nájsť viac nahrávok (aj v slovenčine), tak si pozrite video o joga nidre, ktoré som nahrala. 🙂 Alebo, ak uprednostňujete čítanie, tak tu je dokument, kde je to aj písané. 


Ak sa vám jóga nidra nepáči alebo je vám príliš dlhá, odporúčam napríklad túto, ktorú sme robili aj spoločne v kancelárii. 

Prípadne prestriedajte meditáciu s pranayamou. V tomto playliste nájdete návody na základné dychové cvičenia. 

6. Myslite pozitívne

Myslieť pozitívne neznamená veci nadľahčovať alebo si ich vôbec nepripúštať. Znamená to uvedomovať si závažnosť situácie, no veriť, že nech to dopadne akokoľvek, bude to dobre. Pre nás ako ľudstvo či individuálnych ľudí.

Taliansky poét Andrea Melis Parolaio k aktuálnej téme napísal:

Najviac kontaminovaný povrch bolo naše srdce.
Tento vírus je dar zeme.
Zastavil svet, prinútil nás pozrieť sa do seba a okolo seba.
Znížil na polovicu znečistenie vo veľkých krajinách.
Naučí nás mnoho. Uvidíte.
Niekedy prichádza Kristus, inokedy je to Boh rovnako neviditeľný a mikroskopický, ktorý nám hovorí o novej potrebnej ľudskosti.
Ak počítame mŕtvych, je to nevyhnutná cena.
Naslepo sme nemohli ísť ďalej.
Toto je vírus pre meditáciu.
Buďme vďační, že sa môžeme zastaviť, byť s našimi deťmi, myslieť s láskou na starých, slabých, ohrozených.
Hodnotu vecí chápeme, keď nám chýbajú.
Vírus, ktorý nám berie možnosť objať druhého, prišiel, aby nás zachránil. A neodíde, kým to nepochopíme.
Zostať doma a otvoriť si srdce – to spraví vírus užitočným.
A ešte viac ísť do lesa, kontemplovať more,
sadnúť si a pozorovať rieku, aby sme si pripomenuli, že príroda je domov, dnes viac než inokedy.
Ak z takéhoto úteku urobíme vakcínu proti strachu, posvätíme tým aj prácu a námahy lekárov, zdravotných sestier a toľkých ďalších.

Nemusíte sa s týmto celým stotožňovať. No skúste sa nad tým aspoň zamyslieť. 🙂

7. Dostaňte strach, stres a úzkosť von z tela

Báť sa v takejto situácii je správne. Núti nás to konať a uvedomovať si, čo je skutočne dôležité a na čom nám záleží. Kľúčom je, nenechať sa strachom a negatívnymi pocitmi ovládnuť, stiahnuť a cykliť. Som tu pre vás. Napíšte a kedykoľvek môžeme pokecať o hocičom, čo vás ťaží. 

Myslieť pozitívne tiež neznanemá potlačovať nepríjemné pocity. Keď sa bojíte, ste nervózni, tak to dajte zo seba von. Poplačte si, vytraste to, vybehajte, vykričte. Dajte to von zo seba fyzickou aktivitou. Prehováranie svojej vlastnej mysle, v tejto chvíli nepomôže. Musíte to prežiť cez telo. V tomto videu je to krásne vysvetlené. Ak ste príliš nepokojní, odporúčam ho ešte pred meditáciou resp. jóga nidrou. 

Alebo si pustite obľúbenú hudbu a proste sa vytancujte a vyskáčte.  „Go crazy“ . Nikto sa na vás nepozerá, môžete si robiť, čo len chcete.

8. Obmedzte sociálne siete a Facebook

Je potrebné sledovať aktuálnu situáciu. Odporúčam v rámci rutiny raz za deň čeknúť, ako sa veci majú. Ideálne na nejakom médiu, ktorému dôverujete. Skrolovaním po Facebooku a čítaním poloprávd si však nepomôžete.

Druhá vec je, že hlavne v takejto situácii sa môžu sociálne siete stať pre nás pascou, kedy si to ani neuvedíme a zistíme, že tam trávime hodiny a hodiny, každý deň. Miesto toho radšej tvorte, čítajte alebo pozerajte Netflix. 😉

9. Tvorte

Veľa času stráveného doma je skvelý priestor na tvorbu a kreativitu. Ja sa venujem písaniu, kresleniu a maľovaniu. Niekto iný sa nájde v hraní na nástroji či výrobe. Využime tento čas, aby sme dali voľný priestor vašim kreatívnym dušiam. 😉

10. Oddychujte

Milujem tento citát od Platformy udržateľnosti. 

udržateľnosť

Neverím výroku  „Keď nevládzeš, pridaj“ . Keď nevládzete, je to preto, že je niečo zle a vaše telo vám to dáva najavo. Neznamená to, že od teraz už nikdy nezamakáte. Že už nikdy nepotiahnete dlhšie, ak je to potrebné. Hlavne v tejto dobe krízy je a bude potrebné vychádzať z komfortu a zamakať preto, aby sme pomohli. Treba však vždy zvážiť komu a čomu venujete svoj čas a či to má skutočný zmysel.

Treba telo počúvať, keď vám hovorí, že potrebuje oddych. Keď nebudete, oslabíte svoju imunitu. A to predsa nechcete. 😉 V horšom prípade sa vyčerpáte úplne, vyhoríte a nepomôžete ani sebe ani nikomu inému. 

Nebuďte busy len preto, aby ste boli busy. Vyplňte svoj čas zmysluplnými vecami. A občas sa to celé vykašlite a keď máte chuť, tak preležte celý deň pri Netflixe alebo večer pri pive. Nieže sa však opustíte a strávite tak celý víkend alebo týždeň! 😀 

Ešte viac podobných rád nájdete v článku od Michala Stína, ktorý určite odporúčam. 🙂