Ak čítate tento článok, pravdepodobne začínate novú éru analytickej vyspelosti vašej firmy. Nás úprimne teší, že môžeme byť toho súčasťou. Prinášame vám jednoduchý návod, podľa ktorého si založíte vlastné konto na Google Cloud.

1. Založenie konta Google Cloud

Navštívte stránku https://cloud.google.com/ a kliknite na button „Get started for free“ v pravom hornom rohu.

V ďalšom kroku si zvolíte, pod ktorým Google kontom chcete účet v Google Cloud zakladať. Vlastné Google konto je podmienkou na založenie účtu. Zvoľte si krajinu, prečítajte si podmienky používania a kliknite na „Continue“.

Google Cloud založenie

V druhom kroku vyplníte údaje o firme – IČO, adresu firmy, primárny kontakt a platobné údaje ku kreditnej, alebo debetnej karte. Akceptované sú Visa, MasterCard a American Express. Na začiatku vám nebude strhávaný žiadny poplatok, navyše k dispozícii budete mať aj 300$ kredit v rámci trial verzie. Po 90 dňoch už budú poplatky účtované, ale pri cenách 5$ za 1 TB spracovaných dát budú fakturované sumy minimálne.

2. Vytvorenie nového projektu

Po overení platobnej metódy sa vám otvorí úvodná obrazovka vášho Google Cloud. Teraz vytvoríte nový projekt, na ktorom bude bežať BigQuery. Kliknite na rozbaľovacie menu na hornej lište a následne na tlačidlo „New project“ v pravom hornom rohu popup okna.

Google Cloud New Project

V ďalšom okne pomenujte svoj projekt. Názov projektu sa v budúcnosti už nedá premenovať. Odporúčame jednoznačné pomenovanie, ako napríklad: {{Názov firmy}} GA4.

Google Cloud New project

3. Nazdieľanie prístupu k projektu

Ostáva posledný krok, ktorým je nazdieľanie prístupu agentúre, v tomto prípade nám 🙂 V prvom rade si skontrolujte, či sa nachádzate v správnom projekte. Ak náhodou nie, vyberte si ho cez rozbaľovacie menu v ľavom hornom rohu. Následne kliknite na hamburger menu a vyhľadajte položku „IAM & Admin„.

google cloud vyber projektu

Sekcia IAM & Admin umožňuje správu prístupov k vášmu projektu. Stlačte tlačidlo „+Add“ nad zoznamom členov a v okne, ktoré sa vám otvorí zadajte:

  • New members: analytics@dase.sk
  • Select a role: Big Query > Owner *
  • Send notification email: true

* Rola Owner je len dočasná kvôli ďalším nastaveniam Google Cloud účtu. Po nastavení všetkého potrebného z našej strany si rolu sami znížime na BigQuery Admin 

google cloud add permissions

4. Nastavenie upozornení pri prekročenie budgetu

Aj keď je používanie BigQuery vo väčšine prípadov záležitosť tak lacná, že je zbytočné tomu vôbec venovať pozornosť, pri zle nastavených procesoch sa to môže veľmi rýchlo zvrtnúť. Odporúčame preto nastaviť upozornenia, ktoré vás upozornia, keď Google Cloud prečerpá určitú, vami zadanú sumu. Tento krok je nepovinný, ale nami určite odporúčaný. Pre nastavenie pripomienok navštívte sekciu „Billing“ a v nej „Budgets & Alerts„.

V akej výške si nastavíte budget pre upozornenia je, samozrejme, na vás. Naše odporúčanie je aspoň 10 eur. Nákladovosť je však u každého klienta iná a závisí od množstva faktorov. Každopádne upozornenia je možné kedykoľvek upraviť. Podstatné je, aby klient aj agentúra vedeli, kde sú hranice budgetu a upozorneniam prikladali náležitú pozornosť.

Google Cloud budget alert

 

Vitajte vo svete BigQuery!

To by bolo na začiatok z vašej strany všetko. Teraz je ťah na nás – napojíme váš Google Analytics a v BigQuery sa začnú zbierať RAW dáta z vášho webu, ktoré budeme môcť obohacovať o dáta z iných zdrojov, analyzovať ich, či použiť na reporting… Kreativite sa medze nekladú. A vy si zatiaľ môžete prečítať viac o svete BigQuery na našom blogu.