Data Studio sa mení na Looker studio

Keď pred dvoma rokmi Google odkúpil analytický startup Looker za astronimických 2,6 mld. dolárov, bola to veľká vec. Rebranding Data Studia sa teda dal očakávať, ale samotná zmena na Looker Studio prekvapila aj nás v DASE. Čo sa teda mení?

Pre nás bežných používateľov Data Studia v princípe až tak veľa nie. Všetky funkcie Data Studia ostali rovnaké, presmerovala sa akurát doména nástroja na novú adresu: lookerstudio.google.com a zároveň aj Help centrum: support.google.com/looker-studio. Najväčšou zmenou je predstavenie platenej verzie Looker Studia PRO, v rámci ktorého získate rozšírené možnosti správy prístupov k reportom a dátovým zdrojom. Najväčšiu profitabilitu platenej verzie Looker Studia využijú veľkí korporátni zákazníci.

Viac na: Google Blog

Google posúva koniec Universal Analytics 360 na rok 2024

Po vlne rozhorčenia zo strany používateľov plateného Google Analytics 360 sa spoločnosť Google rozhodla posunúť dátum ukončenia platformy Universal Analytics 360 o jeden rok, konkrétne do 30. júna 2024. Títo klienti tak získajú viac času na prechod na Google Analytics 4 (GA4). Pre používateľov bezplatnej verzie Universal Analytics sa nič nemení – posledný hit do vášho vlastníctva príde 30. júna 2023 pred polnocou.

Google zároveň varuje užívateľov, že celé ich úsilie v roku 2024 bude smerované do Google Analytics 4 a pôvodný Universal Analytics bude len „dožívať“ bez podpory. Prechod na GA4 je teda odporúčaný v čo najkratšom možnom čase. Google však jedným dychom dodáva, že Google Analytics 4 príde v najbližších mesiacoch s množstvom noviniek, z ktorých budú profitovať majitelia GA4 vlastníctiev. Medzi inými sa môžeme tešiť na custom channel grouping, behaviorálne modelovanie dát založené na maching learningu a mnoho iného. O týchto novinkách vás budeme určite informovať v našich ďalších NEWS.

Viac na: Search Engine Journal

Google bude za Google Cloud akceptovať platby v Bitcoinoch

Ďalšia správa poteší okrem analytikov aj priaznivcov kryptomien. Spoločnosť Google v spolupráci s platformou Coinbase zavádza možnosť platby za svoje služby v rámci Google Cloud aj Bitcoinom. Táto platba bude možná od začiatku roka 2023 a okrem Bitcoinov budú akceptované aj niektoré ďalšie kryptomince. Na platforme Google Cloud beží okrem množstva ďalších služieb aj služba BigQuery, ktorá by mala byť pre všetkých užívateľov GA4 nevyhnutným štandardom.

Ako k dohode došlo? Jednoducho. Spoločnosť Coinbase sa rozhodla premigrovať svoje dátové aplikácie z Amazon Web Services na cloudové služby Google Cloud. Vyzerá to na začiatok sľubnej spolupráce.

Viac na: KRYPTOnovinky.sk

Nový pomocník pre migráciu ecommerce trackovania

Väčšine majiteľov webov (aspoň tých, ktorí ešte nepoznajú DASE) robí vrásky na čele migrácia z Universal Analytics do Google Analytics 4. Pri migrácii meraní e-shopu máte v podstate 3 možnosti, ako sa s tým popasovať:

  1. ODPORÚČANÉ: Plná migrácia z UA dataLayera na GA4 dataLayer. Táto migrácia je najzložitejšia, ale odporúčaná nami aj Googlom samotným. Nový dataLayer totiž umožňuje využívať aj nové produktové dimenzie, ktoré v Universal Analytics neboli dostupné.
  2. NOVÉ: Použiť UA implementáciu pre odosielanie GA4 ecommerce eventov.
  3. NOVÉ: Nahradiť UA ecommerce eventy GA4 eventami. Pri tomto riešení sa budú dáta odosielať aj do GA4 aj do UA vlastníctva.

Z dlhodobého hľadiska bude plná migrácia na nový dataLayer nevyhnutná. Aj k tomu má však Google relevantné zdroje, predovšetkým:

Chápeme, že migrácia je náročný proces a niekedy ani návod, nech je akokoľvek podrobný, nebude úplne dostatočný. My v DASE sa s migráciou meraní stretávame denne. Radi pomôžeme premigrovať merania do novej GA4 aj pre váš web. Neváhajte nás kontaktovať.