Vylepšená cohortová analýza v Google Analytics 4

Na začiatok musím konštatovať, že cohortová analýza nie je v našich zemepisných šírkach a dĺžkach často využívaná. Čo je celkom škoda, pretože práve kohorty nám dávajú komplexný pohľad o efektivite marketingových (najmä brandových) kampaní. Možno si ju obľúbite práve teraz, po najnovšom update v Google Analytics 4. Čo si to teda Google vymyslel?

Prvou novinkóu je typ kalkulácie metrík. Zatiaľ čo štandardná kalkulácia nám v každej nasledujúcej kohorte ukáže užívateľov, ktorí sa v danom časovom okne na stránku vrátili, rolling kalkulácia nám ukáže len tých užívateľov, ktorí sa na stránku vracali pravidelne, t.j. v každej jednej kohorte.

rolling calculation cohort analysis

Ďalší typ kalkulácie je kumulatívna kalkulácia a tá dáva zmysel napríklad pri reportovaní obratu, alebo počtu transakcií. Druhou novinkou je typ metriky, ktorá môže byť SUM ako absolútna hodnota, alebo relatívna, t.j. prerátaná na jedného aktívneho užívateľa, čo vám dá opäť iný pohľad na vaše dáta.

cohort analysis cumulative sum

Ak sa chcete dočítať viac o praktickom využití cohortovej analýzy, odporúčam tento článok od môjho kolegu Janyho.

Viac na: Google Support

Google NEWS report v Search Console

Ak prevádzkujete spravodajský portál, práve Google NEWS vám bude generovať nezanedbateľnú časť návštevnosti. Dáta o výkonnosti vášho webu v Google NEWS sú odteraz k dispozícii v Search Console všetkým majiteľom tých webov, ktoré sa v Google NEWS zobrazujú. V reporte nájdete počet zobrazení v Google NEWS, počet kliknutí a CTR, pričom dáta si môžete segmentovať podobne ako v ostatných reportoch v Search Console – podľa vstupnej stránky, krajiny, typu zariadenia a dátumu.

Google Search Console Google News performance report

Viac na: Search Engine Land

Nové podmienky pre trackovanie aplikácií v iOS vstúpia do platnosti začiatkom jari

Vo štvrtok 28. januára, symbolicky v rámci Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov, naznačila spoločnosť Apple, ako to bude vyzerať s reštrikciami v trackovaní aplikácií pre iOS. Doteraz fungoval model opt-out, kedy užívateľ mohol zrušiť trackovanie. Po novom si budú musieť vývojári aplikácií vyžiadať od užívateľa jednoznačný súhlas (model opt-in), ak budú chcieť zdieľať identifikačné údaje užívateľa s reklamnými systémami pre potreby remarketingu. Táto zmena by mala prísť do platnosti začiatkom jari spolu s predstavením iOS 14, iPadOS 14 a tvOS 14.

Vlna kritiky na Apple sa zdvihla najmä v podaní Facebooku. Ten tvrdí, že užívateľovi sa kvôli týmto reštrikciám budú zobrazovať menej relevantné reklamy. Ako sa s tým inzerenti, vývojári aplikácií a aj samotné reklamné systémy vysporiadajú ukáže až čas.

Viac na: Tech Crunch

Máme novú posilu! Vitaj, Michal

To najlepšie na koniec. ☺️ Je nám cťou privítať v našich radoch novú krv. Novým členom DASE tímu sa stal Michal Molčan, ktorý aktuálne podstupuje krst ohňom, teda našu 8-týždňovú Analytickú akadémiu.
Profile photo for Michal Molcan
S Michalom sa budete určite stretávať aj na stránkach nášho blogu, takže sa máte na čo tešiť. A aby ste mali predstavu, kto to ten Michal asi je, prikladáme jeho osobný dataLayer:

dataLayer = [{ 
  'name': [{ 
    'firstname': 'Michal',
    'lastname': 'Molčan',
    'nickname': 'Chester'
  }],
  'age': 32,
  'city': 'Bratislava',
  'hobbies': ['surfing','math','video games'],
  'favourite': [{
    'googleAnalyticsMetric': 'conversion rate',
    'googleSheetsFormula': 'COMBIN'
  }]
}];