Matomo predstavil konektor pre Looker Studio

Analytický nástroj Matomo sa stavia do role priameho konkurenta Google Analytics 4. Čím viac užívateľov nástroj používa, tým silnejší tlak je aj na vývoj ďalších funkcií, služieb a možnosti integrácie s ostatnými nástrojmi. Najnovšie Matomo, možno trochu prekvapivo, predstavil konektor pre Looker Studio.

Matomo je známe najmä svojim bezprecedentným dôrazom na bezpečnosť užívateľských dát, takže si neodpustil poznámku o tom, že Looker Studio beží na serveroch Googlu. Môžete však byť bez obáv – Looker Studio žiadne dáta neukladá a po odpojení konektora ostanú reporty „slepé“. Každopádne, ak používate ako váš hlavný (či vedľajší) analytický nástroj práve Matomo, konektor pre Looker Studio sa vám určite bude hodiť.

Viac na: Matomo Help

Transfer dát z Facebooku do BigQuery

Pri konektoroch ešte ostaneme, aj keď tento krát trochu z iného súdka (teda cloudu). Ak ste doteraz chceli importovať dáta z Facebook Ads do BigQuery, pravdepodobne ste boli odkázaní na platené služby tretích strán, ako napríklad Supermetrics. Odteraz máte k dispozícii službu BigQuery Data Transfer, ktorý vám prenos takýchto dát umožní aj bez drahých konektorov.

Google poskytuje k službe aj kompletný návod, takže s rozbehaním prenosu určite nebudete mať problémy. Štruktúra dát je pevne daná Facebookom a služba má svoje obmedzenia, ale myslíme si, že je to aj tak obrovský krok, ktorý posunie možnosti Google Cloudu ešte vyššie.

Viac na: Google Cloud documentation

Ktoré videá vám zarábajú najviac? YouTube Analytics je tu s novými prehľadmi

Ďalšia novinka poteší najmä autorov video obsahu, a to najmä formátov Shorts, Videos on Demand (VOD) a Lives. Pri týchto formátoch ste si doteraz mohli pozrieť len očakávaný príjem za posledných 28 dní. Po novom budete mať k dispozícií aj podrobnejšie dáta o tom, ktoré video vám koľko zarobilo.

Ak tieto formáty videa využívate, detailné údaje vám určite pomôžu robiť informované data-driven rozhodnutia, vďaka ktorým budete môcť efektívnejšie optimalizovať svoje komunikačné stratégie a zvýšiť si tak zisk.

Viac na: Search Engine Land

Nový typ automatického Insight v Google Analytics 4

Ako sme už viackrát písali, sekcia Insight v Google Analytics 4 poskytuje používateľom kopec zaujímavých i dôležitých informácií, ktoré AI vyčítalo z vašich dát. Novým typom takýchto notifikácií je zmena trendu.

google insights - trends

Tento insight hovorí o tom, že sledovaná metrika v čase rastie (alebo klesá). Podobne funguje aj detekcia anomálií, avšak s tým rozdielom, že detekcia anomálií zvýrazňuje náhle skoky alebo poklesy v dátach, zatiaľ čo detekcia zmeny trendu zvýrazňuje jemnejšie zmeny počas dlhšieho časového obdobia.

Viac na: Google Support

Nový podcast o analytike! Prvá časť DATABASED je vonku!

To najlepšie som si nechal nakoniec. Pred pár rokmi koloval taký vtip, že v roku 2024 nebude väčšinu povrchu Zeme pokrývať voda, ale podcasty. Tak aby to bola pravda, pridávame do mora podcastov jednu kvapku aj my v DASE.

DATABASED podcast

A o čom bude nový podcast DATABASED? Tešiť sa môžete na rôznych zaujímavých hostí, marketingových špecialistov, ale aj majiteľov firiem, ktorým pojem data-driven nie je cudzí. Vstrebateľnou formou sa dozviete sa o novinkách v analytike, o aktuálnych trendoch, ale vypočujete si aj množstvo zaujímavých case studies a skutočných príbehov o tom, ako sa dajú analytické dáta využiť praxi. Príjemné počúvanie!

Viac na: Spotify DATABASED