Nová vzdelávacia séria o GA4 od vývojárov z Google

Ide do tuhého a zrejme si to uvedomujú aj ľudia v Googli. Starý Google Analytics o 4 mesiace končí a na ten nový si ľudia zvykajú len veľmi pomaly. Asi aj preto vznikol na oficiálnom YouTube kanáli Google Analytics nový seriál, ktorý vysvetľuje, ako Google Analytics 4 funguje a ako ho používať. Zatiaľ vyšli tieto 4 časti:

Ak sa potrebujete zoznámiť s Google Analytics 4 a preferujete obsah v slovenčine, odporúčame náš online kurz o Google Analytics 4. Dozviete sa všetko potrebné k tomu, aby ste GA4 mohli bez problémov začať používať.

Viac na: YouTube

Nová éra A/B testov prichádza! Optimizely ohlásil partnerstvo s Google

Spoločnosť Optimizely, ktorá vyvíja rovnomenný nástroj na A/B testovanie a optimalizáciu webov, oznámila spoluprácu na integrácii Optimizely do Google Analytics 4. Táto správa prišla len pár týždňov potom, ako Google ohlásil koniec svojho vlastného nástroja na A/B testovanie, Google Optimize.

Integrácia Optimizely je skvelá správa pre každého, kto to s optimalizáciou webu myslí vážne. Spoločnosť zamestnáva 1500 ľudí po celom svete a v portfóliu má vyše 9000 svetových značiek (Toyota, eBay, KLM, či Mazda), ktoré vďaka nástroju Optimizely zvýšili svoje príjmy v minulom roku o viac ako miliardu dolárov. Pre úplnosť doplníme, že v roku 2021 premigroval Optimizely niektoré svoje popredné experimentálne riešenia do Google Cloud. Chystaná inklúzia nástrojov Optimizely a Google Analytics 4 je znakom rozširujúceho sa partnerstva medzi oboma spoločnosťami.

Viac na: PR Newswire

Super Bowl v číslach

12. februára sa na štadióne State Farm Stadium v Glendale v Arizona odohral 57. ročník Super Bowl medzi Philadelphia Eagles a Kansas City Chief. Po zdrvujúcom závere vyhral Kansas v pomere 35:38. Ale prečo o tom píšeme? Super Bowl je v posledných rokoch viac defilé reklám ako samotný športový sviatok. Milióny divákov v napätí očakáva, čo si pre nich marketéri svetových značiek pripravili. Po vianočnej reklame pre obchodný dom John Lewis je Super Bowl hádam druhý najočakávanejší dátum v kalendári každého marketéra. Prinášame vám niekoľko zaujímavých čísel, ktoré Super Bowl priniesol:

  • Super Bowl si tento rok pozrelo 192,9 milióna ľudí
  • pre 19% z nich boli hlavným lákadlom práve reklamné prestávky
  • zobrazených bolo 51 reklám od 46 unikátnych inzerentov
  • priemerná cena 30-sekundového spotu dosiahla cenu 7 miliónov dolárov. To je o 7,7% viac ako minulý rok
  • celkovo vynaložili inzerenti na nákup reklamného priestoru neuveriteľných 578,4 milióna dolárov
  • najväčší počet zobrazení v Super Bowl týždni (8.-15. február) dosiahla reklama od Bookingu „Melissa McCarthy in ‘Somewhere, Anywhere“ a to až 128 milióna zobrazení
  • neoficiálny titul najobľúbenejšej reklamy získala reklama od T-mobile „New Year. New Neighbor“

  • najväčšie výdavky na reklamu, až 32 miliónov dolárov, vynaložil Amazon
  • používanie sociálnych sietí vzrástlo počas zápasu o 15%
  • aktívnejší boli užívatelia iOS oproti užívateľom s Androidom a to až o 18%
  • 312.000-krát boli prezdieľané reklamy zo Super Bowl na Twittri
  • počas finálového zápasu diváci minuli priemerne $85,36 na online nákupy
  • celkový spend na online nákupoch činil 16,5 miliardy dolárov
  • v deň konania Super Bowl minuli Američania až 1,3 miliardy dolárov na pivo

Aj vám sa z tých čísel zatočila hlava? Ak vás táto téma zaujala a chceli by ste sa dočítať viac, pozrite si analýzy na priložených odkazoch.

Viac na: Marketing Dive | Marketing Charts | Vision Monday

Pre veľký záujem zopakujeme GA4 workshop aj v marci

Koncom februára sme zorganizovali workshop na ktorom si majitelia webov nastavili GA4 vlastníctvo a naučili sa pracovať s novým Google Analytics 4. Tento formát ste si vyžiadali vy, naši čitatelia a 15 vstupeniek naň sa rozchytalo extrémne rýchlo. Rozhodli sme sa preto, že workshop ku GA4 zopakujeme aj v marci.

Ďalší termín workshopu je 31. marca 2023. Miesta sa ale opäť rýchlo míňajú, tak neváhajte a kontaktujte nás cez formulár na tejto stránke.

Viac na: DASE web