Ak ste sa už ako tak zoznámili s prostredím Google Analytics, možno vás zaujalo nastavenie v Zozname vylúčených odkazujúcich zdrojov. Alebo inak povedané, Referral exclusion list, ak používate váš Analytics účet v angličtine. Pod týmto nastavením je vysvetlené: „Tieto domény budú vylúčené z návštevnosti z odkazov. Používatelia prichádzajúci na váš web z niektorej z týchto domén nebudú vo vašich prehľadoch započítaní ako návštevnosť z odkazov.

Ak máte pocit, že už vám je to úplne jasné, zavrite tento článok a vidíme sa pri ďalšom. Ak však máte stále drobnú pochybnosť, poďme ďalej. 😉

 Čo je to teda „Zoznam vylúčených odkazujúcich zdrojov?“

Keď spoločnosť Google vydala univerzálnu verziu služby Google Analytics, jedným z vylepšení, ktoré s ňou boli dodané, bol Zoznam vylúčených odkazujúcich zdrojov (Referral exclusion list). Nájdete ho vo vašich nastaveniach vlastníctva tým, že prejdete na položku Správca -> Vlastníctvo -> Informácie o sledovaní -> Zoznam vylúčených odkazujúcich zdrojov (Admin/Property/Tracking Info/Referral Exclusion List).


Potom kliknite na tlačidlo + Pridať vylúčenie z odkazov (add referral exclusion).
Vložte vašu doménu do poľa Doména (napr. dase-analytics.com) a kliknite na tlačidlo Vytvoriť.

Poznáme dva základné problémy, ktoré sa Zoznam vylúčených odkazujúcich zdrojov snaží vyriešiť.
Vlastné sprostredkovania (self referrals) boli v službe Google Analytics od svojho vzniku významným problémom. K tomuto reportu s názvom Návštevnosť z odkazov (Referral traffic) sa dostanete cez Akvizíciu->Všetka návštevnosť->Odkazujúce zdroje, kde nájdete svoje vlastné webové stránky ako jedni z vašich odporúčaní (referrals). Pre niektoré webové stránky sa ich vlastné stránky nachádzali v desiatke najlepších zoznamov odkazov predtým, ako existoval Zoznam vylúčených odkazujúcich zdrojov.
Ďalším problémom bolo použitie tretej strany. A teraz príde jeden z AHA momentov. Keď totiž použijete nástroj tretej strany, ktorý zláka návštevníka z vašej stránky, aby vykonal nejakú úlohu, napríklad zaplatil cez službu PayPal, konverzia bude pripísaná na webovú stránku tretej strany.

Už teda vieme, aký je Zoznam vylúčených odkazujúcich zdrojov dôležitý a že bez jeho pomoci sa spustí nová relácia. Ak však vylúčite zdroj sprostredkovania, návštevníci, ktorí prichádzajú na vaše stránky z vylúčenej domény, nespúšťajú novú reláciu. Ak nechcete, aby sa návštevnosť prichádzajúca z konkrétnej stránky zobrazovala ako sprostredkovanie alebo spustila novú reláciu, pri návrate z tretej strany na vašu stránku ju musíte zahrnúť do Zoznamu vylúčených odkazujúcich zdrojov.

Povedzme teda, že návštevník prichádza na váš web z Facebook-u a presunie sa na stránku tretej strany, abc.sk. Keď sa vráti a nie je vylúčený zo zoznamu, začne sa nová relácia s postúpením od abc.sk. Ak teda abc.sk uvediete v zozname a vylúčite ho tým, odporúčanie (referral) bude pochádzať z Facebook-u.

Aké to má obmedzenia?

Zoznam vylúčených odporúčaní zachováva posvätnosť relácie. Ak potrebujete vedieť, čo vlastne robia vaši návštevníci v doméne tretej strany, je dobré nastaviť niečo, čo sa nazýva sledovanie viacerých domén (cross-domain tracking). Toto nastavenie je vhodné najmä, ak v skutočnosti konvertujú na túto doménu, napríklad v službe PayPal. Potom budete môcť sledovať vašich návštevníkov z vašej domény na partnerskej stránke, ako keby nikdy neopustili vaše stránky.

Jednoduché pridanie stránky do zoznamu vylúčených odporúčaní vám neumožňuje vidieť, čo robia vaši návštevníci na partnerskej stránke. Všetky ich aktivity na týchto stránkach nebudú známe. Ak však nastavíte sledovanie medzi doménami, musíte sa uistiť, že doména tretej strany alebo partnera je uvedená v zozname vylúčených odkazov.

Ako otestovať, či vám nastavenie funguje?

Jedným zo spôsobov, ako overiť, či zoznam odporúčaní na vylúčenie zo stránok funguje správne, je používanie veľmi milého nástroja – Google Tag Assistant-a :).

Keď prejdete cez domény, môže vám povedať, či bola vytvorená ďalšia relácia a z akej predošlej stránky ste prišli. Napríklad keď sa prekliknete z akéhokoľvek článku na Facebook alebo LinkedIn a spustíte Google Tag Assistant, zobrazí vám, odkiaľ ste sa na túto stránku tretej strany dostali.

Nastavenie vylúčenia odkazujúcich zdrojov ide ruka v ruke so sledovaním viacerých domén. Google Analytics však umožňuje jednoducho si ich nastaviť, čím nestratíte žiadneho zo svojich návštevníkov. Dokážete tak presne odsledovať akými cestami sa uberali návštevníci na vašom webe.