Možno už čoskoro uvidíme dáta z Analyticsu v rozhraní Search Console. Google testuje novinku

Ak ste doteraz chceli vidieť dáta zo Search Console a Google Analytics na jednom mieste, mali ste dve možnosti – buď si vyskladať vlastný dashboard v Data Studiu, alebo použiť integráciu do Google Analytics. Google momentálne testuje opačnú integráciu, teda z Google Analytics do Data Studia. Aj keď zatiaľ Google nevydal žiadnu oficiálnu správu o tomto teste, viacero užívateľov služby Search Console túto možnosť vo svojom účte už má. Ja medzi šťastlivcami nie som, ale skúste sa pozrieť do svojho účtu, možno tam uvidíte:

  • celkový počet zobrazených stránok
  • zobrazení stránok pre individuálne stránky na webe
  • priemerný čas na webe
  • priemerný čas na individuálnych stránkach na webe
  • porovnanie návštevnosti z organického vyhľadávania, sociálnych sietí a priamej návštevnosti
  • najčastejšia a najnovšia odkazujúca návštevnosť z iných webov (referral)
  • a mnohé iné

Nechcem vám (ani sebe) dávať zbytočné nádeje, je to stále len test, ktorý navyše ani nebol potvrdený. Až čas ukáže, či táto integrácia nadobudne reálne kontúry. Ostáva len dúfať, že to tak bude. Každopádne, bola by to najväčšia bomba v Search Console za poslednú dobu.

Viac na: Search Engine Land

Nové prediktívne funkcie v Google Analytics App + Web

Data-driven budúcnosť je bližšie ako by sa mohlo zdať. Google predstavil nové prediktívne metriky pre vlastníctva App + Web, takže ak ich náhodou ešte vo svojich účtoch nevidíte, v najbližších týždňoch by sa to malo zmeniť – samozrejme za predpokladu, že máte vo svojich účtoch dostatočné množstvo dát. A o akých prediktívnych metrikách sa vlastne bavíme?

Zatiaľ sú k dispozícii dve metriky – pravdepodobnosť nákupu a pravdepodobnosť straty aktívneho návštevníka. V prvom prípade algoritmus predpovedá pravdepodobnosť toho, že návštevníci webu sa v priebehu siedmich dní na web vrátia a vykonajú konverziu (nákup). V prípade druhej metriky ide o opačnú situáciu, t.j. predpovedá sa publikum užívateľov, u ktorých nie je predpoklad opakovaných návštev na webe.

Využitie týchto predikčných metrík je široké. Môžete na základe nich vytvárať špecifické publiká, alebo ich použiť pri analýze a optimalizácii výkonnosti kampaní. Toto sú len prvé lastovičky a je veľký predpoklad, že v budúcnosti bude prediktívnych metrík oveľa viac. Nechajme sa prekvapiť, s čím prídu vývojári v Google najbližšie.

Viac na: Google Support 

Vieme, kam sa podeli Data Studio dashboardy z vášho Google Drive

Ak ste zvykli do reportov v Data Studiu pristupovať cez Google Drive, asi vás začiatkom júla prekvapilo, že ste svoje dashboardy na drive nenašli. Je za tým migrácia meta údajov k Data Studio dashboardom preč z Google Drive (pre G Suite užívateľov). Čo to pre vás znamená?

Prakticky nič, táto zmena nijako negatívne neovplyvňuje použiteľnosť produktu samotného. Najväčšou zmenou je možnosť nastavenia prístupových práv k dashboardom priamo cez vynovené okno na zdieľanie prístupových práv v Data Studiu alebo cez admin panel v G Suite.

novinky data studio dashboar share settings

Nemusíte sa báť slova „migrácia“. Migrovali sa len metadáta k dashboardom, nijako to neovplyvnilo dáta, ktoré používate vo svojich dashboardoch a nezmenili sa ani pôvodne nastavené pristupové práva k reportom. Treba si len zvyknúť na prístup k reportom priamo cez rozhranie Data Studia.

Viac na: Google Support 

App + Web odteraz automaticky filtruje spamové návštevy botov

V novom App + Web by ste márne hľadali checkbox na vylúčenie návštevnosti všetkých známych botov ako ho poznáme v Univerzal Analytics. Odteraz ho už ani hľadať nemusíte, pretože Google začal filtrovať spamovú návštevnosť automaticky.

Zoznam botov je pravidelne aktualizovaný Googlom a organizáciou Interactive Advertising Bureau. Prístup k tomuto medzinárodnému zoznamu botov je štandardne platený, takže ostáva nám veriť Googlu a IAB, že vedia čo filtrujú.

Viac na: Google Support

Extra tip pre SEOčkárov od Johna Muellera: ako zobrazovať grafy na webe

Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako zverejniť na webe dáta vo forme grafov? Ako iframe z Data Studia, fancy HTML graf, alebo len štandardný obrázok so screenshotom? Každý variant má svoje výhody aj nevýhody, takže univerzálna odpoveď asi neexistuje. Alebo existuje – It depends.

John Mueller, SEO špecialista z Googlu radí používať grafy vo forme obrázkov a to hlavne v tých prípadoch, ak si chcete uchmatnuť kus koláča (koláčového grafu 🙂 ) vo vyhľadávaní obrázkov na Googli. Takýto graf by mal byť na vašom webe správne označený atribútom alt a bližšie popísaný v texte. Presne takto to urobila Julka vo svojom novoročnom článku, kde zhrnula, aký bol rok 2019 pre DASE – sexy číselká majú odvtedy svoje čestné miesto na Googli.

grafy v google obrázkoch - seo, dase štatistiky

Viac na: Search Engine Journal