Zbohom ISP dáta, budete nám chýbať

Začneme smutnou správou. Začiatkom februára nás náhle a navždy opustili ISP dáta, konkrétne dimenzie Network Domain a Service Provider. Prečo by nás to malo trápiť? ISP dáta boli často používané na odhalenie botov a spamu vo vašej návštevnosti. Väčšie spoločnosti ich zase používali na odfiltrovanie internej návštevnosti. Ak ste teda používali filtre založené na ISP dimenziách, mali by ste spozornieť, keďže tieto filtre vám začiatkom februára prestali fungovať.

My, analitici, však máme jedno veľké šťastie – to šťastie sa volá Simo Ahava, ktorý hneď po oznámení tejto smutnej správy prišiel s návodom, ako ISP dáta posielať do vlastných dimenzií. Získavanie dát o provideroch už síce nie je také jednoduché, ale hlavne, že to ide.

Viac na: SEER interactive alebo na blogu Sima Ahavu

Reverzná analýza užívateľských ciest v App + Web

Aby nám nebolo smutno, Google nám na druhý deň po ozname o ukončení podpory ISP dát predstavil reverznú Path Analýzu. Nový Analytics App + Web tak čím ďalej tým viac naberá na sile. Reverzná analýza užívateľských ciest umožňuje zvoliť si udalosť (Event), alebo cieľovú stránku a preskúmať, ako sa k nim užívatelia dostali.

Reverzná Path Analýza

Možnosti reverznej analýzy užívateľských ciest sú obrovské. Môžete vďaka nej objaviť neočakávané konverzné cesty, alebo naopak, objaviť UX/UI chyby na stránke. Či už použijete Path Analýzu pri transakciách, alebo mikrokonverziách, určite objavíte množstvo príležitostí na optimalizáciu vášho webu, alebo bežiacich kampaní.

Viac na: Google Support

Nový Realtime report v App + Web

Pri Google Analytics App + Web ešte ostaneme. Google spúšťa nový Realtime report, ktorý vám umožní porovnávať viacero podmnožín údajov vedľa seba, podrobnejšie analyzovať správanie jedného konkrétneho užívateľa, alebo získať hlbší prehľad o konverzných cestách.

Realtime report app + web

Realtime report v App + Web momentálne zobrazuje:

Viac na: Google Support

Rozšírené možnosti exportu z Google Search Console

Nakoniec potešíme aj analytikov so SEO backgroundom (alebo SEOčkárov s analytickým backgroundom?). Google odteraz umožňuje exportovať všetky dáta zo všetkých reportov, ktoré v Search Console sú. Doteraz bolo možné stiahnuť, napr. pri AMP stránkach, iba celkové prehľady. Vybrať si môžete z exportu do Google Sheets, do Excelu, alebo ako CSV súbor.

search console export data

Prečo vôbec dáta zo Search Console exportovať? Možností, čo s dátami robiť, je, samozrejme, viac. Dáta viete v Google Sheets obohatiť o ďalšie informácie zo svojho CMS či z Google Analytics a následne ich hlbšie analyzovať, prípadne vizualizovať v Data Studiu. Ďalšie možnosti, ako pristúpiť k dátam zo Search Console, je použitie Search Console API, prípadne vstavaného connectora v Data Studiu, ale to už je na samostatné články.

Viac na: Google Blog