Zabijú GA4 API kvóty Looker Studio?

Začiatkom novembra priniesol Google nenápadnú novinku, ktorú si málokto všimol. Novinka sa týkala zavedenia kvót na API volania pri komunikácii s GA4 vlastníctvami. Ak máte vytvorené dashboardy v Looker Studiu, ktoré ťahajú dáta priamo z Google Analytics 4, možno ste si všimli, že niektoré grafy „stratili“ dáta, prípadne sa objavujú len po opakovnom načítaní dashboardu a aj to nie vždy so 100% istotou. Dôvodom sú práve tieto kvóty na API volania, ktorými si Looker Studio ťahá dáta z GA4.

quota error

Radi by sme vám dali fungujúci návod, alebo odporúčanie, ako sa s touto novou limitáciou popasovať, avšak zatiaľ takýto návod nemáme a nemajú ho ani iní poprední analytici z celého sveta. Ak vám Looker Studio vráti chybovú hlášku „Exhausted concurrent requests quota“ môžete skúsiť aspoň tieto odporúčania od Googlu:

  • redukujte návštevnosť reportu, napr. znížením počtu používateľov, ktorí majú do dashboardu prístup
  • redukujte počet grafov na jednej stránke, alebo v jednom reporte
  • použite data extractor v Looker Studiu namiesto GA4 konektora
  • exportujte dáta do BigQuery a prepojte Looker Studio s BigQuery
  • zvážte upgrade na Analytics 360 (pozor, mesačné náklady sú okolo 8-10 tisíc eur)
  • použite niektorý z partnerských GA4 konektorov do Looker Studia

Na fóre, kde užívatelia pripomienkujú novinky a reportujú chyby Google nástrojov sa objavil prísľub zo strany Google, že sa s tým pokúsia ešte niečo urobiť. Až čas ukáže, či to myslia úprimne, alebo budeme všetci nútení prejsť na BigQuery.

Viac na: Google Support

Používajte vlastné dimenzie ako primárne dimenzie v GA4 reportoch

Odteraz je možné použiť vlastnú dimenziu aj ako primárnu dimenziu vo vami vytvorených reportoch v Google Analytics 4 rozhraní. GA4 si vďaka tomu môžete ešte viac personalizovať a prispôsobiť svojmu biznisu. Zmenou prešlo aj dialógové okno výberu dimenzií a metrík. To vám umožní rýchlejšie vyhľadanie vlastných dimenzií (resp. metrík) zo zoznam všetkých dimenzií (resp. metrík).

dialóg vlastné dimenzie

Viac na: Google Support

Nové dátumové a časové dimenzie vám poskytnú nový pohľad na dáta

Ak ste doteraz chceli vedieťz dát v GA4, v ktorých časoch vám prinášala vaša kampaň najviac návštevníkov, či zákazníkov, museli ste si takéto reporty vytvárať pracne v BigQuery. Tomu je odteraz koniec. Vyskladajte si prehľad v Explore s použitím nových dátumových a časových dimenzií:

  • Hour – hodina, v ktorej bol event zaznamenaný
  • Nth hour – poradie hodiny vo zvolenom časovom okne
  • Date + hour – dátum a hodina, kedy bol event zaznamenaný
  • Week – poradie týždňa v roku, kedy bol event zaznamenaný (týždeň sa v tomto prípade začína nedeľou)
  • Month – poradie mesiaca v roku, kedy bol event zaznamenaný

Chybičkou krásy pri použití týchto dimenzií v Explore je, že dimenzie sú uložené ako string a teda poradie riadkov v tabuľke je nelogické. Čo už, nemôžeme mať všetko.

Viac na: Google Support

Návod na spustenie server-side trackovania s použitím Cloud Run

Server-side trackovanie sa pomaly stáva novým štandardom vo webovej analytike. Google ho postupne vylepšuje a dopĺňa o nové možnosti. Najnovšie sa developeri sústredili na elimináciu latencií pri prenosoch dát. Pribudol tiež podrobný návod, podľa ktorého si budete vedieť nastaviť server-side trackovanie aj vy. Návod nájdete na tomto linku.

Viac na: Google Support