Prepojením účtov Google Analytics 4 s Google Search Console získavate možnosť hlbšej analýzy relevantého organického vyhľadávania pre vašu stránku.

Vďaka tejto integrácii budete mať v GA4 prístup k dátam, ako je napr. vaša pozícia vo výsledkoch vyhľadávania, ktoré vyhľadávané dopyty viedli ku kliknutiam, či aké bolo správanie takto sprostredkovaných návštevníkov na vašej stránke (napr. s ktorou landing page vo vyhľadávaní užívatelia najviac interagovali, koľko užívateľov konvertovalo a pod.) 

Reporty

Po spomínanej integrácii nájdete vo vlastníctve Google Analytics 4 dva nové reporty (možno sa k nim dostať napr. cez Prehľady, Akvizíciu a Prehľad Akvizícií v bočnom ľavom menu):

  1. Dopyty Organického Vyhľadávania na Googli
    Tento report zobrazuje vyhľadávacie dopyty a príslušné metriky z účtu Google Search Console vlastníctva. Je možné podrobnejšie skúmať dáta cez GSC dimenzie ale nie cez dimenzie GA. Tie isté dáta nájdete aj na účte GSC.
  2. Návštevnosť z Organického Vyhľadávania na Googli
    Tento report zobrazuje vstupné stránky s relevantnými metrikami GSC a GA. Je možné detailnejšie preskúmať dáta na základe dimenzií ako je krajina či zariadenie.  

.Na tomto linku sa dozviete viac o tom, ako overiť vlastníctvo Search Console.

Search Console ukladá dáta po dobu 16 mesiacov a reporty v GA teda tiež obsahujú maximálne dáta za posledným 16 mesiacov (ukladanie údajov v GA4 možno momentálne nastaviť na maximálne 14 mesiacov). Každopádne relevantné dáta sa v GSC a GA reportoch zobrazia 48 hodín potom, ako boli zaznamenané v Search Console.

Upozornenia ohľadom reportingu

Search Console zbierka je v predvolenom nastavení nezverejnená. Môžete ju nájsť pod Knižnicou v ľavom bočnom paneli a zverejniť ju tu:

Ako prepojit Ga4 a GSC

Search Console metriky sú kompatibilné len so Search Console dimenziami a len niektorými Google Analytics dimenziami – Vstupná stránka (Landing page), Zariadenie (Device) a Krajina (Country).

Search Console reporty zobrazujú dáta z Webového streamu údajov (Web Data Stream), ktorý vyberiete, keď vytvoríte prepojenie medzi účtami Search Console a Analytics.

Ak tento link vymažete a vytvoríte nový, ktorý využíva iný webový stream údajov, potom všetky dátumové rozsahy reportov budú používať webový stream vybraný pre nový link. Search Console reporty momentálne nepodporujú Grafy časových období (Time-series Charts).

Integráciu Analytics a Search Console vytvoríte cez Analytics webový stream údajov a Search Console vlastníctvo (buď cez doménu alebo URL prefix). Webový stream sa dá momentálne prepojiť len s jedným Search Console vlastníctvom a to platí aj naopak, teda jedno vlastníctvo Search Console sa dá prelinkovať len s jedným data streamom.

Toto vlastníctvo je však možné súčasne prelinkovať aj s vlastníctvom Universal Analytics (takže ak ste mali predtým prepojenú GSC a UA vlastníctvo, túto integráciu novým prepojením nezrušíte). Linkovanie sa nedá editovať, takže ak ho potrebujete upraviť, je nutné ho vymazať a znovu nahrať.

Dostupnosť Search Console dát na účte GA4 je podmienená vytvorením webového streamu údajov a tiež overením vašej stránky na účte Search Console. Inými slovami, dáta máte dostupné od momentu, kedy splníte obe tieto podmienky.

Na tom, v akom poradí spomínané podmienky splníte (či najprv overíte stránku v GSC a potom vytvoríte webový stream údajov, alebo naopak), nezáleží.

Predpoklady pre úspešné prepojenie služieb

Záznam dát

Uistite sa, že vaše GA4 vlastníctvo a vlastníctvo GSC zaznamenávajú dáta pre tú istú skupinu webových stránok. 

Oprávnenia

Na vytvorenie prepojenia potrebujete prístup resp. oprávnenie Redaktor (Editor role) pre vlastníctvo GA4. Rovnako je potrebné byť overeným vlastníkom Search Console vlastníctva, pričom toto overenie je možne vyriešiť aj počas samotného procesu prepájania. Na tomto linku sa dozviete viac o tom ako overiť vlastníctvo Search Console.

Na odstránenie prepojenia opäť potrebujete prístup resp. oprávnenie Redaktora (Editor role) pre vlastníctvo GA4.

Vytvorenie prepojenia

  1. V sekcii Správca (Admin) sa uistite, že máte vybraný správny účet a vlastníctvo Google Analytics 4
  2. V stĺpci Vlastníctvo (Property) pod sekciou Prepojenie služieb (Product Linking) vyberte Prepojenie so službou Search Console (Search Console Linking)
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  3. Následne v okne pre prepojenia vyberte Prepojiť (Link)
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  4. Ak ste overeným vlastníkom jedného alebo viacerých vlastníctiev Search Console, v riadku Prepojenie s vlastníctvami v službe Search Console, ktoré spravujem, kliknite Vybrať účty a následne vyberte účet, ktorý chcete prepojiť s vašim GA4 vlastníctvom.
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  5. Kliknite na Potvrdiť
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  6. Kliknite na Ďalej
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  7. Vyberte Webový stream údajov (web data stream) pre vašu stránku.
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  8. Kliknite Ďalej
    Ako prepojit Ga4 a GSC
  9. Skontrolujte a odošlite konfiguračné nastavenia
    Ako prepojit Ga4 a GSC