Začiatkom októbra sme v tomto článku spísali všetky novinky, ktoré boli v poslednom období pridané do Google Analytics: App+Web. Pár dní na to Google oznámil, že App+Web vychádza z bety a rebranduje sa na Google Analytics 4. Čo to znamená?

Pozrite si aj video o tom, aký je rozdiel medzi Google Analytics 4, App + Web a Universal analytics.

Google Analytics 4

App+Web je minulosťou, privítajte nový Google Analytics 4. Navyše, pokiaľ budete od tejto chvíle zakladať nový účet v Google Analytics, práve Google Analytics 4 bude predvolenou verziou. Google si zrejme od tohto kroku sľubuje väčší počet inštalácií nového Google Analytics 4, a nie je sa čomu čudovať. Google Analytics 4 bude miestom pre všetky vylepšenia a nové funkcie. Stále však máte možnosť vytvoriť aj Universal Analytics property. 

Hoci sa Google Analytics 4 za vyše roka posunulo o veľký kus dopredu, stále by som zrejme pre väčšinu klientov odporúčal Universal Analytics ako primárnu voľbu. Avšak, tak ako pred rokom, aj teraz odporúčam vytvoriť Google Analytics 4 ako doplnok k Universal Analytics. V prípade, že sa jedná o novú implementáciu meraní, určite by som už viac preferoval nový štandard, s ktorým prichádza Google Analytics 4.

Okrem toho, Google Analytics 4 prišiel s ďalšími novými funkciami. Niektoré z nich sú už prístupné, niektoré budú sprístupnené v najbližších týždňoch. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Nová navigácia 

Všetky reporty sú po novom zatriedené do prehľadných kategórií, ktoré tak trochu pripomínajú štrukúru, na ktorú sme zvyknutí z Universal Analytics. Nová hierarchia kategórií vyzerá nasledovne:

  • LIFE CYCLE
    Táto sekcia obsahuje všetky hlavné reporty, ktoré sú momentálne utriedené do štyroch podkategórií: Acquistion, Engagement, Monetization a Retention. Takéto rozdelenie dáva zmysel, nakoľko prakticky kopíruje známy Google model See, Think, Do, Care.
  • USER
    V tejto časti sa nachádzajú reporty s demografickými údajmi vašich používateľov (geo, pohlavie, vek, záujmy atď.) a taktiež časť Tech, ktorá zobrazuje technické parametre vašich používateľov (typ zariadenia, operačný systém, prehliadač, rozdelenie medzi návštevníkmi Appky a Webu a pod.).
  • EVENTS
    V tejto časti sa nastavujú ciele (konverzie) a definujú sa vlastné dimenzie a m etriky pre jednotlivé eventy.
  • EXPLORE
    Táto časť obsahuje Analysis Hub – je to miesto pre pokročilejšie analýzy. Viac sa o Analysis Hub-e môžete dozvedieť v tomto videu.
  • CONFIGURE
    V poslednej časti sa vytvárajú publiká a definujú User properties (akési User scoped vlastné metriky). Taktiež máte z tohto miesta prístup do DebugView – pokročilejší nástroj na testovanie GA4 implementácií.

Myslím si, že to bol správny krok, hlavne ak v budúcnosti budú pribúdať nové reporty. Kategórie udržia rozhranie prehľadné.

Nové usporiadanie reportov v Google Analytics 4

Vymazanie historických dát a upravovanie eventov

V Universal Analytics je možné dáta modifikovať iba pred tým, ako sú spracované do štandardných reportov (aplikovaním filtrov). Ak sú dáta už raz spracované, nie je ich možné žiadnym spôsobom meniť. Zdá sa však, že s príchodom GA4 sa to zmení. V GA4 budete môcť zmazať hodnoty parametrov na základe podmienok, ktoré si určíte (viac sa môžete dočítať v tomto článku od Kristy Seiden). V praxi to znamená, že či už chcete kompletne vymazať všetky parametre zo všetkých evenov, alebo sa chcete vymazať iba konkrétne parametre pre konkrétne eventy (či už z dôvodu chybnej konfigurácie, alebo z dôvodu, že obsahovali napr. osobné údaje vašich používateľov), teraz máte túto možnosť.

Ďalšou novinkou by malo byť vytváranie nových Eventov (Udalostí) priamo v rozhraní GA4 z už zozbieraných dát (aj túto funkciu spomínala Krista Seiden). Zatiaľ sme nemali možnosť vidieť ju funkciu v akcií, no zdá sa, že na základe rôznych podmienok bude možné z už existujúcich eventov vytvoriť nové. Je však otázne, ako to bude presne fungovať, a či takýmto vytvorením eventov budú ovplyvnené aj historické dáta (update: historické dáta nebudú týmto nastavením zmené).

Obe tieto možnosti zatiaľ v našom GA4 účte nevidíme, no akonáhle budú dostupné, pozrieme sa na ne bližšie v samostatnom článku.

Cross Domain Tracking

Chýbajúci Cross domain tracking je pre mnohé weby jedným z hlavných dôvodov, prečo viacero klientov s novým GA4 zatiaľ príliš nepracuje. Čoskoro by sa to však malo stať minulosťou. Samotné nastavenie by malo byť ešte jednoduchšie ako v prípade Universal Analytics.

Predpokladám, že Cross domain tracking so sebou prinesie aj možnosť vylúčenia referralov, podobne, ako tomu je v Universal Analytics (Referral exclusion list). To by vyriešilo pomerne častý problém v GA4, keďže vo všetkých GA4 účtoch vznikajú tzv. Self referraly (source / medium obsahuje doménu účtu) a momentálne neexistuje jednoduchý spôsob, ako tomu predísť.

Measurement protocol

Measurement protocol umožňuje posielať dáta do Google Analytics z akéhokoľvek zariadenia, ktoré je pripojené na internet. Taktiež sa často využíva na posielanie dát napríklad z CRM systémov. Do pár týždňov by sme sa mali dočkať spustenia Measurement protocol-u aj pre GA4, čím sa odškrtne ďalšie políčko v zozname chýbajúcich funkcií oproti Universal Analytics.

 

V najbližšom období aktualizujeme aj náš ebook o Google Analytics 4 – doplníme ho o všetky nové informácie a funkcie, ktoré za posledný rok pribudli. Sledujte nás na našich sociálnych sieťach a my vám určite dáme vedieť, keď bude nový ebook pripravený. 🙂