Ecommerce reporty v App + Web sú realitou

Používať App + Web ako náhradu za Universal Analytics sme neodporúčali ani my. To sa však pomaly zmení, keďže vývojári v Google pridali do App + Web rozhrania jednu z najočakávanejších sekcií – Ecommerce. Ak túto sekciu vo svojom vlastníctve ešte nevidíte, nemusíte zúfať, Google na vás určite nezabudol a za niekoľko dní sa zmena určite prejaví aj u vás.

Ecommerce reporting app + web novinky

App + Web má jednu veľkú výhodu v porovnaní s Universal Analytics – reporty si môžete vyskladať podľa vašich vlastných potrieb a preferencií. Problémom však bol práve chýbajúci ecommerce report, ktorý by združoval všetky metriky opisujúce výkon vášho eshopu.

Rovnako ako ostatné reporty v App + Web, aj Ecommerce report združuje niekoľko samostatných kariet. Ak si chcete pozrieť bližšie informácie, napríklad o výkone jednotlivých produktov, kliknite na link v pravom dolnom rohu príslušnej karty.

V Ecommerce reporte zatiaľ nenájdete funnel nákupného správania, resp. košíka. To však nemusí byť až taký veľký problém, keďže práve skladanie špecifických funnelov je jednou z najväčších predností App + Web v porovnaní so „starým“ Analyticsom. My v DASE si myslíme, že ak ste tak ešte nespravili, práve teraz je najvyšší čas založiť si App + Web aj pre váš web.

Viac na: blogu Kristy Seiden

S novými parametrami v Data Studiu budú vaše reporty ešte viac interaktívne

K metrikám a dimenziám pribudla pred pár dňami nová inštancia, ktorou je parameter. S parametrami sa dajú robiť veľké veci, tie najľahšie pochopiteľné sú:

  1. možnosť výberu dimenzie užívateľom – už nebude nutné vytvárať pre každú dimenziu samostatný report
  2. možnosť obohatiť URL o parameter, podľa ktorého sa načíta report s požadovanými údajmi

Ale ako sa hovorí, lepšie raz vidieť ako stokrát čítať počuť, pripravil som tento jednoduchý report, v ktorom si môžete vybrať sekundárnu dimenziu. Nasledujúce dva linky smerujú na ten istý report, ale v každom z nich je použitý iný parameter, podľa ktorého sa dynamicky zvolí iná dimenzia v reporte (všimnite si rozdielne URL v prehliadači).

novinky - Google Data Studio Parameters

Samozrejme, možnosti parametrov sú oveľa širšie. Ak vás táto téma zaujala, sledujte náš blog a my sa určite parametrom v Data Studiu budeme venovať bližšie v našich ďalších článkoch.
Viac na:  Google Support

Facebook aj Google budú uchovávať dáta maximálne 3 roky

S narastajúcim množstvom dát prichádzajú aj obmedzenia – najnovšie vo Facebook Ads, Google Ads a Google AdSense. Dáta v týchto systémoch budú uchovávané najviac po dobu 3 rokov (aby sme boli presní, tak technicky 36-38 mesiacov). Po uplynutí tejto doby budú dáta nenávratne stratené.

Každopádne nie je všetkým dňom koniec a aj táto situácia má svoje riešenie. Ak potrebujete uchovávať dáta dlhšie, môžete ich uchovávať na cloude, ideálne cez BigQuery. V takomto prípade sa stávate vlastníkmi dát a budete ich môcť používať aj po uplynutí 36 mesiacov. A kedy začne táto zmena platiť? V prípade Facebooku v októbri 2020, v rámci Ads/AdSense to bude ešte o mesiac skôr, v septembri 2020.

Viac na: Facebook Business Help Center

Chystajú sa veľké zmeny v Google AdSense. Ako prvý prišiel na rad redizajn

Rozhranie Google AdSense si udržiava svoj štandard už dlho. Tomu je však čochvíľa koniec. Google postupne spúšťa nový redizajn celého AdSense rozhrania a malo by sa tak stať v najbližších dňoch. Zmena totiž súvisí so zmenou maximálnej dĺžky uchovávania dát, o ktorej píšeme vyššie.

Po redizajne užívateľského rozhrania dostane publisher možnosť dostať sa k historickým údajom aspoň dočasne, konkrétne do konca septembra. Po tomto dátume zostanú z historických dát dostupné už len informácie o platbách. Redizajn však prináša množstvo inovácií, vďaka ktorým získa publisher lepší prehľad o výkone jednotlivých webov či konkrétnych článkov. Bude tak môcť lepšie optimalizovať obsah na svojich weboch a vďaka tomu maximalizovať svoj zisk. Google okrem toho sľubuje veľký upgrade svojej AdSense API, čo by malo priniesť publisherom dosiaľ nevídané možnosti.

novinky - Google Adsense nový report 2020

Ako si môžete všimnúť na ilustračnom obrázku, report v AdSense sa zmení od základov – pôvodný nezostane snáď ani jeden prvok v reporte.

Viac na: Search Engine Land