Zmeny v infraštruktúre atribučných modelov pre App + Web

V pondelok 29. júna začal Google migrovať svoju infraštruktúru, na ktorej bežia atribučné reporty v Google Analytics App + Web. V oficiálnom vyhlásení je len strohá informácia, že to prinesie nové funkcie a služby vrátane väčšej diverzifikácie dátových zdrojov, modelov a atribučných metód. Čo presne to znamená, môžeme zatiaľ len hádať, ale určite túto tému budeme ďalej sledovať.

V súčasnosti je maximálna dĺžka spätného sledovania pri atribučných modeloch 180 dní. Po update sa maximálna dĺžka skráti na 90 dní, čím sa zaručí konzistentnosť s maximálnou dĺžkou spätného sledovania pri atribučných modeloch Google Ads. Táto zmena môže v niektorých účtoch zvýšiť pomer konverzií z directu, ale vo väčšine prípadov by mala byť zmena zanedbateľná.

Filtrujte hodnoty v Data Studio reportoch interaktívnym posuvníkom

Na túto drobnosť sme čakali dlho, ale dočkali sme sa. Používatelia vašich reportov môžu odteraz používať posuvníkový filter priamo na frontende. Ako môžete vidieť na animácii, používanie je skutočne jednoduché – na rovnakom princípe fungujú cenové filtre v eshopoch, takže s používaním posuvníka by nemal mať problém ani občasný užívateľ počítača. Menšou nevýhodou je, že posuvníkový filter sa nedá aktivovať, ak v danom reporte použijete voliteľné metriky.

slider filter google data studio

Viac na: Google Support

Zvýšenie maximálneho počtu publík v App + Web na 100

Jedným z najväčších nedostatkov v Google Analytics App + Web sú aktuálne nastavené limity – limit pre počet eventov, počet publík, limity pre vlastné konverzné eventy či vlastné metriky. Hlavne pri rozsiahlych implementáciách App + Web nemôže nahradiť aktuálny Universal Analytics.

Pozitívnou správou je, že Google postupne zvyšuje limity kľúčových parametrov v App + Web, napríklad ako najnovšie zvýšenie maximálneho počtu publík z 50 na 100. Pevne veríme, že trend zvyšovania limitov bude pokračovať aj naďalej.

Viac na: Google Support

HTML v Data Studiu? Prečo nie!

V Community Visualization sa z času na čas objaví veľmi zaujímavý element, ktorý prekoná štandardné funkcie Data Studia. Novinkou je widget Templated Record od Romaina Vialarda (pozrite si jeho LinkedIn, má vypublikovaných viacero zaujímavých widgetov).

A čo Templated Record umožňuje? Ak ste doteraz kadejako kombinovali textové polia s prehľadmi (Scorecards), prípadne s tabuľkami, ktorých časť trčala mimo viewportu, tak Templated Record si určite zamilujete. Tento element umožňuje vložiť do vášho reportu HTML kód (aj s CSS), pričom hodnoty metrík či názvy dimenzií si jednoducho vytiahnete, ako keby ste pracovali s premennými. Tak čo? Aj vy vidíte nekonečné možnosti využitia podobne ako my v DASE?

Data Studio HTML community visualization

Viac na: Google Data Studio / Templated Record