Adblock pozná väčšina z vás, a mnohým spríjemňuje pobyt na internete tým, že blokuje reklamu a tvorcov obsahu oberá o zisk z nej. Málokto vie, že prvé rozšírenie do prehliadačov na blokovanie reklamného obsahu vzniklo ešte v roku 2002, ako vedľajší projekt pre Firefox. Jeho autorom je Henrik Aasted Sorensen, ktorý bol v tom čase vysokoškolský študent.

V tomto článku si ukážeme, ako zistiť koľko z vašich návštevníkov používa Adblock. Využijete k tomu Google Tag Manager a trochu JavaScriptu. Poďme na to. 🙂

Ako detekovať používanie v GTM

Pre sledovanie potrebujete najprv zistiť, či je v prehliadači povolené blokovanie reklám. S tým vám pomôže custom JavaScript variable, kde použijete funkciu, ktorá vám vráti hodnotu true, ak je blokovanie reklám povolené a false ak nie je povolené. Túto funkciu som našiel na blogu Occam’s Razor, ktorého autor je Avinash Kaushik

function () {
  var ad = document.createElement('ins');
  ad.className = 'AdSense';
  ad.style.display = 'block';
  ad.style.position = 'absolute';
  ad.style.top = '-1px';
  ad.style.height = '1px';
  document.body.appendChild(ad);
  var isAdblockEnabled = !ad.clientHeight;
  document.body.removeChild(ad);
  return isAdblockEnabled;
}

Ukážka konfigurácie premennej v GTM.

Ukážka konfigurácie premennej custom JavaScript v GTM

Správnosť nastavenia tejto premennej si viete overiť v preview and debug mode GTM. Ak nemáte nainštalovaný v prehliadači Adblock, odporúčam si ho pred testom nainštalovať. Ak ste všetko správne nastavili, tak uvidíte pri svojej premennej hodnotu true, pri zapnutom Adblocku. 

Ukážka true a false hodnoty v preview a debug mode GTM

Ak si Adblock odinštalujete, a načítate si stránku znova, hodnota sa zmení na false

Ukážka false hodnoty v preview a debug mode GTM

Keď už viete, kedy používateľ používa Adblock, budete túto informáciu odosielať do Google Analytics pomocou vlastných dimenzií. Nezabudnite na to, že index vlastnej dimenzie v GTM sa musí zhodovať s indexom vlastnej dimenzie v Google Analytics. Rozsah dimenzie bude na úrovni prístupu (Hit). 

Ukážka nastavenia vlastnej dimenzie v GTM.

Ukážka konfigurácie značky Google Analytics v GTM

Ukážka nastavenia vlastnej dimenzie v Google Analytics.

Ukážka nastavenia vlastnej dimenzie v Google Analytics

Ak neviete, čo sú vlastné dimenzie a nemáte skúsenosti s ich implementáciou v GTM, odporúčam vám prečítať si tento článok od môjho kolegu Maya. 

Využitie v Google Analytics

Ak si zobrazíte napríklad v prehľade stránok sekundárnu dimenziu, do ktorej odosielate informácie, v mojom prípade ma názov Adblock, uvidíte hodnoty 0 a 1. 0 znamená, že Adblock sa nepoužíva a 1 znamená, že Adblock sa používa

Ukážka odosielaných dát v Google Analytics

Ak chcete vedieť, koľko z vašich návštevníkov používa Adblock, môžete si vytvoriť vlastný segment, kde budú spadať všetky relácie, kde sa hodnota vlastnej dimenzie (Adblock) presne zhoduje s číslom 1.

Ukážka vytvorenia segmentu v Google Analytics pre návštevy, ktoré mali zapnutý Adblock

Záver

Takto si viete pozrieť koľko používateľov vašej stránky využíva vo svojom prehliadači Adblock. To vám umožňuje získať lepší a presnejší prehľad o správaní používateľov.

Ďakujem, že ste sa dočítali až sem, a ak sa vám článok páčil, môžete ho zdieľať so svojimi kolegami a s priateľmi.